Informace výrobců

Kvalitní potrubí chce kvalitní spoje

Při rozhodování o volbě systému rozvodů vody nebo podlahového vytápění by se kromě výběru vlastního materiálu měl brát na zřetel také způsob spojování, který stojí za poruchami a nekvalitně provedenými realizacemi. Možná víc, než si člověk dokáže představit. Spoj býval vždy kritickým místem a často ohniskem chyb. U klasického plastového potrubí se používá technika svařování, ať už na tupo, polyfuzní svařování nebo svařování elektrotvarovkami. Jenže kromě zmíněných technologií existuje spolehlivé spojování bez lepení a o-kroužků. Jedná se o tzv. metodu násuvné objímky, která se kombinuje s potrubím vyráběným z hi-tech materiálu PE-Xa. Tato metoda je velmi rychlá a hlavně prakticky vylučuje montážní chyby.

Metodu násuvné objímky vyvinula společnost REHAU pro svůj unikátní systém RAUTITAN. Funkčnost spoje svou jednoduchostí vylučuje množství montážních chyb. Na spoj se mechanicky nasune plastová nebo mosazná objímka, fitinek má podobný vnitřní průměr jako trubka, která se rozšíří pomocí expandéru a díky své tvarové paměti se sama těsně obtáhne okolo fitinku – sama se tak stává těsnicím prostředkem. Pro doplnění – expandér dodává rovněž firma REHAU. Násuvná objímka v polymerním provedení je obousměrně použitelná, materiál je pružný, nevyžaduje proto velkou lisovací sílu a nepoužívá se žádné lepidlo, o-kroužky ani svařování. U fitinek RAUTIAN RX z červeného bronzu došlo k odstranění stopového množství olova a jeho nahrazení směsí fosforu a síry. Spoj metodou násuvné objímky eliminuje tvorbu tlakových ztrát, hlučných rázů i vznik míst pro tvorbu usazenin. Kompletně odpadá odstraňování otřepu a kalibrace trubek.

Zdroj: REHAUZdroj: REHAU

Firma REHAU se dlouhá léta snaží zdokonalovat systém plastových rozvodů a v maximální možné míře eliminovat nejčastější neduhy domovních instalací. Materiálem rozvodů RAUTITAN je za vysokého tlaku a teploty zesítěný polyetylen PE-Xa, materiál s vysokou rázovou houževnatostí, dobrou odolností vůči otěru, absencí důlkové koroze, vynikajícími zvukově izolačními vlastnostmi a bez tendencí vytvářet usazeniny nebo inkrustace.

Od příchodu spojování potrubí metodou násuvné objímky se instalace rozvodů stala nejrychlejším a nejspolehlivějším způsobem, jak docílit kvalitní a bezpečné distribuce vody v objektech.

Zdroj: REHAUZdroj: REHAU

Více na www.rehau.cz

podle podkladů společnosti REHAU