Informace výrobců

Lehké keramické kamenivo Liapor a jeho výhody pro stavební aplikace

Lehké keramické kamenivo Liapor, známé také jako keramzit, je lehký granulát z expandovaných jílů. Jeho kulovitá zrna jsou lehká, a přesto neobyčejně pevná, chemicky stálá a ekologická. Podobně jako jiné keramické materiály, vyniká Liapor svými izolačními parametry.

Ve stavebnictví nahrazuje v různých aplikacích běžná kameniva a konstrukcím předává své vlastnosti:
● nízkou objemovou hmotnost (cca 300–600 kg/m3),
● vysokou pevnost v tlaku (0,7–4 MPa),
● výborné tepelněizolační vlastnosti (součinitel tepelné vodivosti λ od 0,09 W·m−1·K−1),
● objemovou stálost,
● trvanlivost,
● odolnost vůči žáru, mrazu, povětrnostním podmínkám,
● odolnost vůči chemikáliím,
● vysoké hodnoty akustického útlumu.

Liapor frakce 1–4 mmZpracování podsypu z Liaporu KS

Liapor je vyráběn a dodáván ve třech základních frakcích (1–4, 4–8 a 8–16 mm), z nichž každá je vhodná pro jiné použití. 

Pro zásypy všeho druhu
Díky svým tepelněizolačním vlastnostem je Liapor ideální pro různé aplikace, jako jsou například zásypy stropů a střech, tepelněizolační podsypy základových desek nebo vyrovnávací podsypy podlah. Na rozdíl od tradičních izolačních materiálů neobsahuje zásyp z Liaporu polétavá vlákna. Dokonale vyplňuje všechny nerovnosti a odolává působení nejen povětrnostních vlivů, ale také času. I po letech splňují zásypy potřebné parametry a v případě potřeby je lze opakovaně použít. 

Nízké zatížení nosné konstrukce
Nejen izolační vlastnosti předurčují Liapor ke stavebním účelům. Další, ve stavebnictví významnou výhodou, je jeho nízká objemová hmotnost, která umožňuje použití Liaporu tam, kde by běžné materiály neobstály kvůli nadměrnému zatížení nosné konstrukce. Liapor je tak neocenitelný při rekonstrukcích starších budov, realizacích půdních vestaveb, opravách historických památek apod. Stejně dobře jako zásyp z lehkého kameniva v těchto případech fungují i aplikace lehkého keramického betonu (Liaporbetonu) v němž Liapor nahrazuje tradiční kamenivo. Beton tak vyhlehčuje a zlepšuje jeho tepelněizolační parametry. 

Součást dalších stavebních materiálů
Liapor se používá také jako součást dalších stavebních materiálů a výrobků. Je to například termoakustický zdicí systém Liapor, některé prvky zahradní architektury LiaStone, různé prefabrikované dílce (stropy, balkóny a schodiště), montované domy Dům jedním tahem, protihlukové stěny apod. 

Kompletní nabídku stavebních materiálů Liapor najdete na www.liapor.cz.

podle podkladů firmy Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s.

Liapor 0–4Liapor 4–8Liapor 8–16