Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Lepení kamene na desky FERMACELL Powerpanel H2O

Cementovláknité desky FERMACELL Powerpanel H2O se využívají jako nosné desky kamenného obkladu, režných pásků a dalších obkladů z několika důvodů – jsou to desky do exteriéru i interiéru, pro které jsou charakteristické malé rozměrové a objemové změny, vysoká pevnost za ohybu, lehké opracování a jednoduché připevnění. Tyto materiály jsou přitom extrémně lehké a stabilní – deska je vyztužena skelnou mřížkou.
Na novém systému spolupracují tři partneři – kromě společnosti Fermacell také DEKMETAL, s. r. o., která do celkové skladby dodává kovové nosné rošty, a Wild Stone Trading, s. r. o., Slaný, dodavatel lepidel a lehčených kamenných obkladů a cihlových pásků Wildstone.
Na dřevěnou nebo kovovou spodní konstrukci se vruty nebo sponkami upevní cementovláknité desky FERMACELL Powerpanel H2O a po slepení a penetraci se na tyto desky lepí kamenný obklad. Na FERMACELL Powerpanel H2O je možné lepit kameny až do hmotnosti 55 kg/m² a díky roztažnosti desek 0,25 mm/m se dají dělat dilatační spáry po 8 metrech.
Jde o v praxi vyzkoušený systém, který byl v České republice realizován například v nákupním centru Chodov v Praze nebo v areálu golfového hřiště Vysoký Újezd. Společnost Wild Stone Trading představila tuto technologii i na výstavě DOMEXPO 19. až 22. dubna 2012 v Nitře.
Další informace najdete na www.wildstone.cz a www.dekmetal.cz.
podle podkladů společnosti Fermacell