Beton, Informace výrobců

Lešení a bednění PERI na stavbě nového terminálu letiště v Mnichově

Aby bylo možné od roku 2015 odbavit ročně dalších 11 miliónů pasažérů, je terminál 2 mnichovského letiště rozšiřován o terminál satelitní. Výstavba nové budovy za běžného provozu je pro zhotovitele stavby velkou výzvou. Dodavatelem bednění, lešení a souvisejících služeb je firma PERI.

Terminál 2 má kapacitu více než 90 letadel (vzlety a přistání). K novému objektu ještě patří odbavovací věž a celý tento komplex vyrůstá na stávající třídírně zavazadel, která musí být i nadále k dispozici bez jakéhokoliv omezení. Podmínkou investora je umožnění nerušeného provozu celého letiště a zároveň dodržení všech bezpečnostních opatření.
Lešení PERI UP kvůli splnění všech těchto požadavků kompletně odděluje stavbu od letištního provozu. Kromě promyšlené konstrukce, která je zároveň pracovním lešením pro úpravu fasády, dodává firma PERI ve velkém rozsahu i bednicí techniku a podpěrné lešení.
Nový satelitní terminál dlouhý 600 m se nachází uprostřed letištní plochy, jeho součástí je i odbavovací věž a je budován na stávající třídírně zavazadel
 
Lehké stojky MULTIPROP pro velká zatížení
Dodavatelem ocelové spřažené konstrukce pro satelitní terminál je firma Hochtief Solutions AG z Hannoveru. Válcované i svařované ocelové profily tvoří podpěrné hlavní a vedlejší nosníky, vlnité plechy slouží jako základna pro zhotovení stropů. Montáž ocelové konstrukce probíhá po úsecích v základním modulu 8×12 m. Přibližně 4500 stropních stojek MULTIPROP MP 625 nese montovanou ocelovou kostru až do konečného vytvrdnutí nalitého betonu. Vzhledem k malé hmotnosti – 35 kg – se dá s hliníkovými stojkami manipulovat ručně, ačkoliv při plném vytažení 6,25 m mají únosnost až 5,8 t.
V dalších úsecích je pro podepření využito modulového lešení PERI UP. Modul po 25 cm umožňuje důsledné přizpůsobení různému zatížení; podpěrná konstrukce tak splňuje požadavky s optimalizovanou potřebou materiálu. Pro stavaře jsou rozhodující rychlá montáž při maximální bezpečnosti práce a možnost univerzálního využití.
Kromě dodání materiálu je součástí poskytovaných služeb především činnost vedoucího projektu PERI, který organizuje plánování, přípravu a dodávky materiálu přesně ve stanoveném termínu a za neustálého flexibilního přizpůsobování skutečnému průběhu stavby.
 
Modulové lešení PERI UP – snadná manipulace a rychlá montáž
Konstrukce lešení vysoká 21 m s délkou více než 600 m zaručuje spolehlivé, téměř hermetické oddělení stavby od provozu letiště. Náročné projektové a statické zadání si ze strany specialistů PERI vyžádalo velmi rozsáhlý návrh lešení.
Pro zajištění bezpečnosti dopravy zavazadel probíhající pod konstrukcí se zohledněním všech situací na stavbě a dalších mezních podmínek navrhli technici PERI přemostění široká 7 m a lešení ukotvili do 6 m vzdálené ocelové konstrukce. K tomu použili šplhavé kolejnice RCS ze stavebnice pro inženýrské stavby VARIOKIT a stabilizátory. Návrh PERI obsahuje veškerou technickou dokumentaci včetně všech nutných statických výpočtů.
Lešenářská technika PERI skvěle splňuje požadavky stavby a je výhodná i z hlediska montáže a bezpečnosti práce. Konstrukční detaily, jako jsou např. integrované pojistky podlah a ve všech polích uzavřené podlahové plochy, tak přispívají k rychlé montáži, kterou v případě mnichovského letiště prováděl tým lešenářské firmy Gloser.
 
O novém satelitním terminálu
V terminálu 2 na mnichovském letišti, jehož provoz byl zahájen v roce 2003, může být ročně odbaveno až 25 miliónů cestujících. Tato kapacita již bohužel nepokrývá současné potřeby, a proto bylo nutné přistoupit k výstavbě další infrastruktury. Komplex se rozšiřuje o satelitní terminál, jehož dokončení je plánováno na rok 2015. S celkem 52 nástupními branami, 39 mosty pro cestující a a 27 stáními pro přímý nástup do letadla bude možné ročně odbavit dalších 11 miliónů pasažérů ročně.
Letištní budova dlouhá více než 600 m a široká 80 m je propojena s terminálem 2 podzemním komunikačním systémem pro přepravu osob. Tím, že neexistuje pozemní spojení, je tato novostavba považována pouze za rozšíření terminálu. Všechna opatření vázaná na výstavbu a přestavbu jsou prováděna za nepřerušeného provozu letiště. Investice se pohybuje ve výši cca 650 miliónů eur a společně ji financují provozovatel letiště FMG a Lufthansa.
● Realizace hrubé stavby: Hochtief Solutions AG, Niederlassung Rohbau/Industriebau, Hannover;
● Stavba lešení: Gloser GmbH, Walzbachtal, Německo;
● Návrh bednění a lešení: PERI Mnichov a PERI Weißenhorn, Německo.
 
podle podkladů společnosti PERI