Informace výrobců, Zděné konstrukce

Lícové zdivo pro odolnou fasádu i atraktivní ploty

Fasády domů z lícového vápenopískového zdiva u nás mají dlouhou a úspěšnou tradici. Tento typ zdiva má svou specifickou krásu a zároveň tvoří vysoce odolnou fasádu. Společnost KM Beta, největší český výrobce vápenopískového zdiva, ale také dodavatel páleného cihelného zdiva, keramických stropů, betonové střešní krytiny a maltových a omítkových směsí, nabízí lícové cihly nejen v bílé barvě, ale hned v několika dalších odstínech.
Vápenopískové prvky jsou součástí zdicího systému SENDWIX, který byl navržen pro stavbu energeticky úsporných až pasivních domů. Uplatní se ale i při realizaci atraktivních opěrných a plotových zdí v zahradách.
Vápenopískové prvky se vyrábějí ze směsi vápna, křemičitého písku a vody. Po důkladném rozmíchání prochází směs tzv. reaktorem, kde dochází ke zreagování veškerého vzdušného vápna na hydroxid vápenatý. V automatickém lisu se následně vylisuje konečný tvar vápenopískového prvku, který se pak v autoklávu vytvrdí. Vytvrzování probíhá při 200 °C a vysokém tlaku páry 1,6 MPa po dobu 9 hodin. Jde tedy o zcela ekologický výrobek s mimořádnou pevností.
Lícové zdivo KM BETA vyniká nízkou nasákavostí, vysokou mrazuvzdorností, je stálobarevné a navíc bezúdržbové. Lícové obklady tvoří výrazný architektonický prvek exteriéru domu, případně i jeho interiéru. Jako konečná povrchová úprava fasády je lícové zdivo stále oblíbenější také díky svým výborným tepelným a akustickým vlastnostem. KM Beta vyrábí lícové zdivo v několika rozměrových variantách a odstínech. V nabídce je typická bílá, ale také žlutá, červená, šedá a zelená.
Skladba systému SendwixDPS Pelhřimov, kombinace systémů Sendwix M a Sendwix L
 
Lícové zdivo v systému SENDWIX
Vápenopískové „cihličky“ jsou také vnější povrchovou úpravou v provětrávané variantě sendvičového stavebního systému SENDWIX označené jako „L“. Základem systému jsou vápenopískové cihly, které patří mezi moderní stavební materiály používané jako vnitřní i obvodové zdivo, pro nosné, dělicí i výplňové konstrukce. Na vápenopískové zdivo se z vnější strany přikládá tepelná izolace z minerální vlny. U tohoto typu systému jsou k dispozici čtyři různá řešení lišící se tloušťkou izolace (od 100 do 240 mm) i tepelně-technickými parametry. Následuje vzduchová provětrávaná mezera, která minerální izolaci odděluje od lícové přizdívky. Lícová přizdívka je vnější, pohledovou úpravou fasády. Lícová cihla se vyrábí v několika rozměrech, v systému KMB SENDWIX L se nejčastěji využívá formát NF s rozměry 240x115x71 mm. Kromě hladké varianty lze použít i štípané vápenopískové lícové cihly.
Lícové zdivo SENDWIX lze zahlédnout na desítkách rodinných domů, například v komplexu Hvězdárna Jižní svah v Jindřichově Hradci, ale uplatnilo se i při stavbě mnoha dalších objektů, například domova důchodců v Pelhřimově nebo při rekonstrukci slavné Zemánkovy vily v Holicích, jedné ze čtyřiceti architektonicky nejvýznamnějších vil v Pardubickém kraji.
 
KMB SENDWIX – systém pro moderní a úsporné bydlení
Komplexní dvouvrstvý zdicí systém SENDWIX se základem z vápenopískových zdicích prvků byl navržen především pro stavbu tepelně úsporných, nízkoenergetických a pasivních domů. Vápenopískové zdivo, na něž se přikládá ještě tepelná izolace, představuje stále oblíbenější stavební materiál. Důvodem je především optimální kombinace vysoké objemové hmotnosti, mimořádné pevnosti a vynikajících tepelně- a zvukověizolačních vlastností. To umožňuje navrhovat nosné stěny s menší tloušťkou, čímž je dosaženo nejen úspory stavebních materiálů a práce při zdění, ale při stávající zastavěné ploše také úspory užitné plochy až ve výši 10 %. Nově získanou plochu lze využít třeba jako další pokoj navíc. Systém je velmi variabilní, ve třech základních typech nabízí celkem 64 různých řešení lišících se především tepelně-technickými vlastnostmi.
Sendwix 12 DFSendwix 8 DFNanášení lepidla pomocí dávkovače
 
Vápenopískové plotovky
Lícové vápenopískové zdivo se uplatní i v zahradách, například na plotových zdech, sloupcích a podezdívkách, soklech či opěrných zídkách. Jednodušší než obkládání je využití zdicích pohledových prvků určených přímo pro zahradní architekturu. Součástí systému KMB SENDWIX pro řešení plotů a zdí v zahradách jsou čtyři zdicí prvky: KMB SENDWIX 12 DF-LDZ (498x175x248 mm), SENDWIX 12 DF-LDZH (498x175x248 mm), SENDWIX 6 DF-LDZ (248x175x248 mm) a SENDWIX 6 DF-LDZH (248x175x248 mm).
Vápenopískové prvky KMB SENDWIX určené pro zahradní architekturu mají zkosené hrany a vytvářejí tak kazety v duchu tradičního stylu. Podle vkusu si lze vybrat hladký režný povrch zdiva v zářivě bílé nebo ve žlutookrové barvě. Při speciálních barevných požadavcích je možné eventuálně opatřit zdivo nástřikem fasádní barvy v libovolném odstínu. Zdicí prvky v realizacích doplňují plotové stříšky a hlavice ve tvaru střešní krytiny KMB BETA ve čtyřech barevných variantách (cihlová, višňová, hnědá a černá). To umožní sjednotit volbu krytí dekorativního zdiva s krytinou střechy na domě.
 
Plotový systém SENDWIX má kromě atraktivního vzhledu celou řadu výhod. Je to především rychlé zdění systémem pero–drážka, které umožňuje nemaltovat styčnou spáru a tím šetřit maltové směsi. Další materiál se ušetří vzhledem k nižší tloušťce prvků – pouze 175 mm. Rovné styčné plochy (u prvků KMB SENDWIX 6, 12 DF-LDZH) řeší převazby rohů a hladké ostění pilířů a vstupních otvorů. Díky přesným rozměrům jednotlivých prvků je zdění velmi snadné, lepí se pouze ložné spáry. Navíc navazující systém dutin umožňuje kotvit zídku k základové konstrukci vložením a zabetonováním výztuže, příp. vedení elektroinstalace pro zahradní osvětlení.
Více o materiálech KM BETA na www.kmbeta.cz nebo bezplatné infolince 800 150 200.
podle podkladů společnosti KM Beta