Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

LINDAB STAVBY – komplexní řešení pro široké spektrum stavebních požadavků

Švédský koncern Lindab patří mezi přední výrobce stavebních komponentů z oceli, jejichž kombinací poskytuje kompletní řešení pro stavby nejrůznějšího druhu. Česká dceřiná společnost koncernu Lindab, s. r. o., tuto širokou škálu záběru nyní zastřešuje pod komplexní produkt LINDAB STAVBY.
Spektrum staveb jde od malých garáží či prodejen přes sklady a velké průmyslové a zemědělské haly, rodinné i bytové domy a komerční budovy až po střešní nástavby. LINDAB STAVBY mají řadu výhod. Lze je charakterizovat třemi přívlastky: ekonomické, ekologické a nízkoenergetické. Pavel Růna, jednatel a ředitel divize Profil společnosti Lindab k tomu uvádí: „Jde o stavebnicový systém – výrobu na míru, která nejen šetří náklady, ale vzhledem k minimu odpadu je i ekologická. Další výhodou je variabilita – široké možnosti využití v různorodých stavbách. Důležitá je také rychlost výstavby díky tomu, že probíhá tzv. suchým procesem bez použití vody, která je běžná např. při zdění. Dalšími charakteristickými rysy jsou nízká hmotnost a úspory energií. Naše projekty tak bez problémů dosahují parametrů pro nízkoenergetické a pasivní stavby. V neposlední řadě je třeba zdůraznit kvalitní servis, který v rámci produktu LINDAB STAVBY poskytujeme.“
Fasáda s dřevěným lakovaným obkladem z exotických dřevinFasáda s dřevěným lakovaným obkladem z exotických dřevin
 
Dům v Brné, 4. měsíc výstavby, hotová nosná ocelová konstrukce domu včetně střechy. Skladba střechy obsahuje celkem 250 mm izolace z minerální vlny, která je nesena konstrukcí zavěšeného podhledu. Výsledný součinitel prostupu tepla skladby střechy U = 0,150 W/m2.K.Nízkoenergetický rodinný dům za sedm měsíců
Za 20 let působení na českém trhu se firma Lindab, s. r. o., může pochlubit řadou zajímavých realizací. V segmentu obytných staveb k nim patří např. podsklepený rodinný dům o půdorysu 10×8 m v Brné u Ústí nad Labem na místě bývalé dřevěné chalupy s vyhlídkou na kaňon Labe ve velmi svažitém terénu, což kladlo vysoké nároky na použité komponenty i na postup výstavby. Ve prospěch systému LINDAB STAVBY rozhodly kromě výše uvedených výhod i dlouholeté zkušenosti Lindabu s realizacemi nízkoenergetických domů v obdobně náročných podmínkách.

Novostavba byla realizována systémem LindabConstruline. Na rekonstruovaný zděný suterén po původní chalupě a novou železebetonovou základovou desku bylo sestaveno z tenkostěnných ocelových prvků LindabConstruline 1. a 2. nadzemní podlaží. Nosná konstrukce obvodových stěn je tvořena štěrbinovými profily RY/SKY 120 opláštěnými sádrovláknitými deskami Fermacell a vyplněnými izolací z minerální vlny. Provětrávaná fasáda má obklad z exotických dřevin. Konstrukce stropu a střechy je tvořena profily Lindab C/U. Přesah střechy je vytvořen z dřevěných trámků, sklon střešní roviny činí 5°. Na střechu byla použita krytina se stojatou drážkou LindabSeamline s povrchovou úpravou Premium v tmavě šedém odstínu, k níž ladí okapový systém LindabRainline v tomtéž odstínu a povrchové úpravě Elite. Všechny podstatné části stavby, skladby obvodových a vnitřních stěn, okna a dveře, podlahy, rozvody elektřiny, topení a vody byly dokončeny již šest měsíců po zahájení stavby. V závěru pak byla instalována provětrávaná fasáda s dřevěným lakovaným obkladem z exotických dřevin. Kvalitní nízkoenergetický dům s moderní architekturou se tak s využitím systému LINDAB STAVBY podařilo zrealizovat za pouhých sedm měsíců.

podle podkladů firmy Lindab, s. r. o.