Informace výrobců, Výplně otvorů

Markýzy – nedejte horku šanci

Jen těžko si dokážeme představit podkroví bez střešních oken, které se stala trvalou součástí současné architektury. Montují se nejenom do novostaveb ale také do rekonstruovaných podkroví. Díky umístění v šikmé střeše zajišťují přísun velkého množství přirozeného světla. Řádná kontrola množství pronikajícího tepla a světla do interiéru umožňuje proměnit podkroví na místo, ve kterém lze komfortně odpočívat a pracovat. FAKRO nabízí široké spektrum vnějších doplňků, které efektivně chrání podkrovní interiéry před nadměrným nahříváním, a jedním z nich je markýza.

V létě během horkých dnů do místnosti proniká sluneční záření, které může způsobit zvýšení teploty v podkroví. Aby se tomu zabránilo, doporučuje se použití vnějších doplňků – markýz nebo předokenních rolet. Firma FAKRO testovala účinnost ochrany před nahříváním místnosti pomocí různých slunečních clon. Vnější markýza instalovaná na střešním okně chrání před nahříváním až 8krát efektivněji než vnitřní zatemňující roleta. Vnitřní doplňky chrání před slunečním teplem pouze omezeně, plní hlavně dekorativní funkci a regulují množství pronikajícího světla. Zvláště důležité je používání vnějších doplňků v silně prosluněných místnostech situovaných na jižní stranu.

Optimálním řešením je vnější markýza, která absorbuje sluneční záření již před zasklením a emituje teplo směrem ven, díky čemuž za slunečných dnů velmi dobře chrání před nežádoucím horkem. Díky ní se může teplota v místnosti snížit až o 10°C, což umožňuje omezit nebo zcela odstranit potřebu použití klimatizace. Navíc markýza účinně zastiňuje interiér při současném zajištění viditelnosti ven (a současně zajišťuje kontakt s vnějším prostředím). Markýza také zajišťuje rovnoměrné rozložení světla, což přináší našim očím vizuální komfort zejména při sledování televize nebo práci na počítači. Markýza chrání rovněž před škodlivým UV zářením, a zatažená během deště redukuje zvuk dešťových kapek.

Markýza FAKRO AMZ NewLineMarkýza FAKRO AMZ NewLineMarkýza FAKRO AMZ

V nabídce FAKRO jsou dostupné markýzy s manuálním ovládáním, a také elektrické ve třech verzích ovládání: zcela samočinný, automatický režim – AMZ Solar; napájena z elektrické sítě a ovládána pomocí dálkového ovladače nebo nástěnného vypínače v bezdrátovém systému Z-Wave – AMZ Z-Wave; napájena z elektrické sítě a ovládána ze smartphonu prostřednictvím aplikace wBox – AMZ WiFi.

Markýzy namontované na střešních oknech umožňují výrazně omezit nahřívání místností během horkých dnů.

Více na www.fakro.cz/stresni-okna/doplnky-ke-stresnim-oknum/vnejsi-doplnky

podle podkladů společnosti FAKRO