Informace výrobců

Materiály Isover pro akustickou izolaci stropů a podlah

Mezi nejčastější rušivé elementy spokojeného bydlení patří hluk z dopravy, hluk ze sousedního bytu a hluk z parkování. To je výsledek mezinárodního výzkumu, který provedla Světová zdravotnická organizace v roce 2004 na území členských států EU. Od té doby se situace mírně zlepšila, ale problémy s hlukem stále přetrvávají. Nadměrnému hluku je vystavena téměř polovina obyvatel Evropské unie.

Na rozdíl od zraku funguje sluch 24 hodin denně. Je to pozůstatek dávného reflexu, který nás chránil před napadením během noci. Klidný a nerušený spánek je důležitý pro regeneraci po celodenní práci. Má vliv na imunitní systém člověka a je nezbytný pro jeho zdravý vývoj. Bez kvalitního spánku je zkrátka regenerace obtížná a člověk se nejenom necítí dobře, ale výrazně se mu snižuje i pracovní výkonnost.

Zdroje hluku

Až 90 % veškerého času trávíme v budovách, proto už jejich správný návrh je klíčový. Ne vždy je totiž možné při revitalizaci domu provést i jednoduchou opravu z pohledu akustiky. Platí to zejména u podlah. Pokud jsou od začátku navrženy nevhodně nebo pokud jsou chybně realizovány, vedou následné opravy pouze k částečnému zlepšení akustiky.

Akustickou úroveň stropu nebo podlahy je možné popsat pomocí parametrů tzv. vzduchové a kročejové neprůzvučnosti. Obě veličiny se měří v decibelech. Současná minimální hodnota vzduchová neprůzvučnost stropu je v ČR nastavena na 53 dB a všechny novostavby musí tuto hodnotu splnit. Dle průzkumu mezi obyvateli Evropské unie ji ale za komfortní považuje pouze 40 % dotázaných. Hodnotu 63 dB už považuje 80 % dotázaných za plně dostatečnou. Na tuto hodnotu je možné cílit už při projektování domu, nicméně následného zvýšení vzduchové neprůzvučnosti je možné poměrně snadno dosáhnout pomocí instalace akustického podhledu s minerální vlnou. Tloušťka izolace se pohybuje od 4 do 8 cm a díky minerální vlně je možné zvýšení neprůzvučnosti až o 12 dB, tedy na komfortní úroveň.

Akustický podhled pro snížení vzduchové neprůzvučnosti

Na kročejovou neprůzvučnost bohužel instalace akustického podhledu s minerální vlnou příliš nefunguje. Zvuk od dupání, klepání a nárazů předmětů na zem se šíří tvrdými konstrukcemi, např. betonem, a akustický podhled většinou obejde bočními cestami. Nejúčinnějším řešením je provedení plovoucí podlahy s akustickou podložkou tloušťky 2–4 cm. Existují plovoucí podlahy těžké, s betonem či anhydritem, nebo plovoucí lehké, kde je kročejová podložka doplněna o 1–3 roznášecí desky z OSB nebo sádrovlákna (podle pevnosti). Tloušťka takovéto podlahy se pohybuje od 5 do 10 cm, není tedy vhodná pro rekonstrukce, protože by se musely předělávat všechny dveře v domě.

Vhodným akustickým materiálem do podlah jsou tvrzené čedičové a skelné vlny, dále pak také elastifikovaný pěnový polystyren. Maximální stlačení těchto desek je při správné aplikace 2–5 mm. Čím je pevnost podlahových desek vyšší, tím je zpravidla nižší jejich schopnost tlumit kročejový hluk. V projektu i během realizace by se z tohoto důvodu měla najít správná rovnováha mezi pevností a akustickou schopností.

Kromě standardní plovoucí podlahy je možné provést i variantu s podlahovým vytápěním. K tomu se většinou využívají polystyrenové tvarovky, do kterých se pokládají vytápěcí hadice, a následně se celá konstrukce zpevní vrstvou anhydritu.

Lehká plovoucí podlaha: 1 – nášlapná vrstva (1–20 mm); 2 – separace (2–3 mm); 3 – roznášecí vrstva; 4 – kročejová izolace, např. Isover T-P, Isover TDPT (15–50 mm) nebo elastifikovaný polystyren Isover EPS RigiFloor 4000 (20–50 mm); 5 – stropní konstrukceTěžká plovoucí podlaha: 1 – nášlapná vrstva (1–20 mm); 2 – separace (2–3 mm); 3 – anhydrit (35–60 mm); 4 – separace (2–3 mm); 5 – kročejová izolace, např. Isover T-P, Isover TDPT (15–50 mm) nebo elastifikovaný polystyren Isover EPS RigiFloor 4000 (20–50 mm); 6 – stropní konstrukceTěžká plovoucí podlaha s podlahovým vytápěním: 1 – nášlapná vrstva (1–20 mm); 2 – separace k vyrovnání podkladu (2–3 mm); 3 – anhydrit (35–60 mm); 4 – EPS tvarovky pro podlahové vytápění (30 mm); 5 – kročejová izolace, např. Isover T-P, Isover TDPT (15–50 mm) nebo elastifikovaný polystyren Isover EPS RigiFloor 4000 (20–50 mm); 6 – stropní konstrukce

Požadovaná hladina akustického tlaku při posuzování kročejové neprůzvučnosti je v České republice 58 dB. Podle výše zmíněného průzkumu je ale tato hodnota na hraně akceptovatelnosti běžného obyvatele bytového domu. Za plně komfortní ji považuje pouze 40 % dotázaných. Při dosažení kročejové neprůzvučnosti 48 dB (čím nižší hodnota, tím lepší – na rozdíl od vzduchové neprůzvučnosti) bylo naopak plně spokojeno 80 % účastníků výzkumu. Kročejovou neprůzvučnost je možné zvýšit i pomocí koberce nebo PVC. Těžko budeme ale přemlouvat souseda, aby si do bytu položil koberec, když právě zaplatil za novou dlažbu.

Přehled podlahových a stropních systémů ISOVER vhodných pro uvedené instalace je součástí katalogu ISOVER pro izolaci podlah, který je k dispozici na stránkách www.isover.cz. Pro mobilní telefony a tablety je určena aplikace Isover SmartAPP, která je zdarma ke stažení v rámci Google Play nebo Apple App Store.

podle podkladů firmy Saint-Gobain Construction Products CZ, a. s. divize Isover

Aplikace Isover SmartAPPAplikace Isover SmartAPPAplikace Isover SmartAPPAplikace Isover SmartAPP 

Tabulka: Pevnosti jednotlivých výrobků sortimentu ISOVER a jejich akustické vlastnosti

Výrobek

Rozsah tlouštěk [mm]

Max. stlačení [mm]

Kročejový útlum ΔLnw v tloušťce 25 mm [dB]

Použitelnost výrobku*

Isover N

20–50

5

27 (s betonem 50 mm)

TP, rodinné domy

Isover T-N

25–50

3

24 (s anhydritem 40 mm)

TP, bytové domy, kanceláře

Isover T-P

20–40

2

22 (s OSB 22 mm)

LP + TP s velkým zatížením

Isover TDPT

15–50

2

27 (s OSB 2x 15 mm)

LP + TP s velkým zatížením

Isover EPS RigiFloor 4000

20–50

3

30 (s betonem 50 mm)
27 (s anhydritem 40 mm)

TP, rodinné i bytové domy, kanceláře

Isover EPS RigiFloor 5000

20–50

2

23 (s betonem 50 mm)
21 (s anhydritem 40 mm)

TP s velkým zatížením

* TP – těžké podlahy, LP – lehké podlahy