Beton, Informace výrobců

Materiály PCI pro sanace vodorovných betonových ploch a osazování stavebních prvků v dopravních stavbách dle ČSN EN 1504

Opravy komunikací nebo jiných pojížděných ploch, mezi které patří plošné horizontální opravy betonových povrchů na silnicích a dálnicích, osazování obrubníků nebo rámů poklopů šachet, opravy autobusových zastávek, rekonstrukce kamenné dlažby, sanace povrchů na mostovkách, chodnících, římsách, na rampách, v garážích apod., jsou nezbytnou a nedílnou součástí činnosti správců komunikací. Tito správci, tedy obce, města, kraje i stát, řeší každoročně mnoho případů těchto rekonstrukcí a finanční prostředky na ně poskytované jsou značné. V zájmu investorů i prováděcích firem je přitom provádět opravy nejen technicky správně, ale i jednoduše z hlediska aplikace a zároveň rychle a bezpečně a s dlouhodobou trvanlivostí provedené práce.

Tento příspěvek poskytuje jednoduchý přehled a základní informace o materiálech v systémech PCI určených k opravám horizontálních ploch a souvisejících technologií, např. osazování šachet a poklopů. Dále popisuje rozsahy jejich použitelnosti a pomáhá v orientaci a správné volbě materiálu pro konkrétní opravu. Systémy a jednotlivé materiály PCI vyplývají z aktuálních požadavků předmětné normy ČSN EN 1504 a souvisejících TKP a musí být z dlouhodobého hlediska plně funkční. Malty pro opravy pochozích a pojížděných povrchů, včetně malt pro osazování konstrukcí ve vozovkách apod., mají za sebou již několik desetiletí intenzivního vývoje a inovací. Nosnými produkty jsou v tomto segmentu opravné malty řady PCI Repafast® a PCI Polyfix®, které splňují vysoké požadavky účastníků výstavby především s ohledem na jednoduchost aplikace, dlouhodobou odolnost povrchu, spolehlivost, rychlost a bezpečnost prováděných prací.

Reprofilace mostovky maltou PCI Repafast® Tixo, která rychlé vytvrzuje i za nepříznivých klimatických podmínekSpárování silniční přídlažby maltou PCI Repafast® FluidOsazení rámu kanalizační vpusti s použitím malty PCI Polyfix® plus L

Řada produktů PCI Repafast® 
Jedná se o rychletuhnoucí a tvrdnoucí opravné konstrukční malty na bázi nanotechnologií pro horizontální povrchy s certifikací dle ČSN EN 1504-3 ve třídě R4. Tyto speciální malty s prudkým nárůstem pevnosti a minimalizovaným smrštěním umožňují velmi rychlé zprovoznění komunikace po opravě výtluků, osazení poklopů nebo po plošné opravě, a to i při teplotách pod bodem mrazu. Jedná se o minerální směsi se zvlášť vybraným plnivem, pojivem ve formě speciálních cementů a aktivních chemických látek, připravené k okamžitému použití. Opravné malty řady PCI Repafast® vykazují vynikající parametry a umožňují provádět spolehlivou opravu betonových horizontálních povrchů v různých podmínkách.
– Doba zpracovatelnosti: cca 20 až 30 minut při 20 °C;
– Zatížení kolovou dopravou: po 2 hodinách při 20 °C, po 10 hodinách při –5 °C;
– Rozsah použití: od –10 do +30 °C;
– Dosahované pevnosti v tlaku: ≥ 85 MPa po 28 dnech;
– Přídržnost k betonu po teplotním cyklování a mrazových cyklech: ≥ 3 MPa;
– Velmi malé smrštění: ≤ 0,3 ‰ po 28 dnech, žádné trhliny ani po 180 dnech.

Jednoduchost přípravy podkladu a aplikace zmíněných hmot dovoluje dosáhnout v minimálním čase profesionálních výsledků. Opravné malty řady PCI Repafast® vykazují vysoké finální pevnosti v tlaku, dostatečnou houževnatost, odolnost vůči vnějšímu prostředí včetně odolnosti vůči CHRL. Vhodným výběrem typu hmoty lze zajistit extrémně rychlý, a tedy i bezpečnější postup prací a zároveň dlouhodobou odolnost opravy. Prostor aplikace je možné znovu zatížit již v průběhu několika málo hodin.

PCI Repafast® Tixo – tixotropní podkladní vrstva a opravná malta. Je určena k rychlé opravě horizontálních povrchů, především pro osazování malých a středně velkých rámů kanalizačních poklopů a jiných typů vpustí, pro opravy a osazení obrubníků, osazení silniční kamenné dlažby, lokální opravy horizontálních povrchů a opravy povrchů se sklonem, event. spárování zádlažby a přídlažby pozemních komunikací. Tloušťka vrstvy: jako opravná malta 10–100 mm, jako podkladní vrstva 25–150 mm.

PCI Repafast® Fluid – tekutá opravná malta. Je určena a vhodná především pro osazování malých a středně velkých rámů kanalizačních poklopů a jiných vpustí. Tekutá konzistence malty je přímo určena pro opravy horizontálních ploch, zalévání spár kamenné dlažby, fixaci uličního vybavení apod. Tloušťka vrstvy: jako opravná malta 10–100 mm, jako zálivková malta 25–150 mm.

PCI Repafast® Fibre – speciální opravná malta s rozptýlenou ocelovou výztuží. Je vhodná k osazování velkých rámů kanalizačních poklopů a jiných vpustí s použitím bednění, pro velké horizontální opravy při využití tekuté konzistence, opravy poškozených dilatací a dilatačních spojů, opravy míst s rázovým zatížením (mostovka, vozovka, římsy, chodníky, mostní závěry) a opravy v místech extrémního dopravního zatížení. Tloušťka vrstvy: 10–150 mm.

Řada produktů PCI Polyfix®
Jde o rychletuhnoucí speciální malty pro pozemní, vodohospodářské a inženýrské stavby. Malty jsou určeny k opravným a montážním pracím a k utěsnění průsaků vody. Produktová řada PCI Polyfix® představuje vysoce kvalitní rychletuhnoucí cementové opravné malty třídy R3 dle ČSN EN 1504-3. Malty mají široké spektrum použití od těsnění výronů a průsaků vody, po vyplnění prostupů, kotvení kovových prvků, usazování šachet a rámů, opravy poškozených míst betonových dílců a vytváření fabionů pro všechny typy staveb a stavebních činností. Všechny produkty se dodávají nejen v papírových obalech, ale i v praktických plastových kbelících, které umožňují opakované použití materiálů v případě drobných oprav.

PCI Polyfix® 30 sek. – blesková malta pro rychlé montáže a utěsnění průsaků vody. Malta tuhne během 30 vteřin i při působení vody, odolává povětrnostním vlivům a mrazu. Je univerzálně použitelná uvnitř i ve vnějším prostředí, je snadno zpracovatelná, míchá se pouze s vodou. Malta neobsahuje chloridy, nezpůsobuje korozi oceli.

PCI Polyfix® 5 min. – víceúčelová blesková malta pro opravy, upevňování a montáže pro všechny typy staveb. Malta je víceúčelová a lze ji použít na kotvení strojů, motorů, zárubní, oken, potrubí, svorníků, balkónového a mostního zábradlí apod., k upevňování ocelových sloupků, zavěšených stropů, instalaci regálů a skříní, k opravám děr, spár a trhlin betonových konstrukcí a dílců. Vytvrzuje bez trhlin do cca 5 minut a míchá se pouze s vodou. Vykazuje vysokou pevnost v tlaku a v tahu a zajišťuje spolehlivé kotvení. Malta je síranovzdorná a odolává odpadní vodě, je vodonepropustná.

PCI Polyfix® plus – blesková cementová malta pro rychlou montáž a univerzální opravy v pozemních a inženýrských stavbách. Vytvrzuje po cca 5 minutách bez trhlin, míchá se pouze s vodou a je pojezdná po cca 2 hodinách. Je vhodná pro vnitřní i vnější použití. Je určena k usazování, zvedání a vyrovnávání skruží a šachet, k uzavírání průsaků a výronů vody, vytváření odtokových žlabů, stupňů apod. Je vhodná k vytváření fabionů na konstrukcích a k spárování kanálových tvarovek. Malta je vodonepropustná, odolná vůči povětrnostním podmínkám, mrazu a vůči rozmrazovacím solím. Dále je síranovzdorná s odolností vůči odpadní vodě. Používá se běžně pro tloušťky 5 až 50 mm, lze pomocí ní vytvořit vodonepropustnou vrstvu (stěrku, omítku) při tloušťce vrstvy cca 10 mm.

PCI Polyfix® plus L – rychlá cementová malta pro univerzální použití na inženýrských stavbách s delší dobou zpracovatelnosti. Vytvrzuje po cca 20 minutách bez trhlin, spojuje silné stránky a všestrannost malty PCI Polyfix® plus se znatelně delší dobou zpracovatelnosti a její použití je shodné. PCI Polyfix® plus L navíc poskytuje dostatek prostoru i pro velmi náročné modelovací práce. Další velkou výhodou obou těchto malt je jejich použití i při nízkých teplotách, a to až do +1 °C.

Malty řady PCI Polyfix® se díky svým vlastnostem s výhodou používají pro sanaci šachet a osazování poklopů kanálů na vozovkách a komunikacích. Ty jsou vystaveny stálému dynamickému zatížení a měnícím se povětrnostním vlivům, v zimním období i za působení posypových solí. Takto vysoké zatížení může vést k poškození nebo celkové degradaci materiálu v oblasti ústí kanálu. Protože většina běžně používaných materiálů v praxi tyto nároky nesplňuje, zvyšuje se četnost sanací šachet. 

Speciální malty řad PCI Repafast® a PCI Polyfix® jsou certifikované a v praxi ověřené produkty pro instalaci šachet, kanálů a pro veškeré horizontální opravy komunikací. Podrobné informace najdete na www.pci-cz.cz, ohledně konzultací je možné se obrátit na technické poradce společnosti BASF po celé České republice

Libor Hlisníkovský