Informace výrobců, Podlahy

Materiály Thomsit a Ceresit na podlahách bratislavského hotelu Devín

Hlavním cílem rekonstrukce bratislavského hotelu Devín, která probíhala v letech 2011–2012, bylo navázat na dlouhodobou tradici prvotřídního hotelu v centru metropole a citlivě obnovit jeho prostory v souladu s původním charakterem. Na obnově podlah jednoho z nejstarších hotelů v Bratislavě se významně podílely materiály Thomsit a Ceresit.
 
Hotelové služby hotelu Devín patřily i před rekonstrukcí k nejlepším ve městě, jejich úroveň ocenil Certifikátem vynikající kvality (Certificate of Excellence) i cestovatelský portál TripAdvisor. Ocenění bylo výsledkem dlouhodobě vysoce pozitivního hodnocení služeb hotelu ze strany ubytovaných hostů. Klientům se vždy líbila především poloha, čistota, ochota a přístup personálu a jedinečná atmosféra tradičního hotelu. Skvělé hodnocení měla i hotelová Francouzská restaurace, která dostala od Gault Millau, jednoho z nejvlivnějších restauračních průvodců, 13 z 20 bodů pro roky 2010 a 2011.
Hotel však fungoval od roku 1954 bez výraznějších změn, a proto se jeho management rozhodl pro komplexní obnovu památkově chráněného objektu. Ta sice na rok přerušila provoz, výsledek ale stojí zato. Základní cíl – navázat na dlouhodobou tradici prominentního hotelu v centru Bratislavy a citlivě obnovit prostory hotelu v souladu s jeho původním charakterem, se podařil. Atmosféra tradičního hotelu nezmizela, na hosty však nyní čekají prostory vybavené nejmodernějšími technologiemi a materiály, které výrazně zvyšují komfort v pokojích i v celém zázemí.
 
 
Na ploše 3000 m2 byl položen axminsterský typ koberce od polské firmy Kowary, jednoho z nejstarších výrobců koberců na světě – výroba zde probíhá již od roku 1854 a reprezentuje nejlepší evropské tradice textilního průmyslu. Koberce této značky se objevují v prezidentských palácích, na ambasádách, luxusních hotelech a dalších prestižních objektech. Dodavatelem podlahových krytin a realizátorem prací byla společnost Koratex, která je na trhu od roku 1991 a která v současnosti představuje na Slovensku renomovaného dodavatele podlahových krytin, interiérových dveří a sportovních povrchů.
Z výrobků Thomsit našel na podlahách hotelu uplatnění disperzní základní nátěr Thomsit R 777, z širokého spektra vyrovnávacích nivelačních hmot pak stěrky Thomsit DX a DA. Na vysprávku schodů a technicky náročných přechodů byla použita renovační vyrovnávací hmota Thomsit RS 88, určená pro stěrkování a přistěrkování v tloušťce 1–100 mm v jedné pracovní operaci. Na vyrovnávání větší tloušťky byla použita rychletvrdnoucí vyrovnávací hmota Ceresit CN 87.
„Pracovali jsme tu od května do září loňského roku a při pokládce koberců jsme použili široký sortiment stavební chemie Ceresit a Thomsit. Moderní a špičkové materiály byly základním předpokladem pro splnění požadavků investora – použít nové materiály, ale zachovat původní ráz a charakter interiér,“ říká Miro Spevár ze společnosti Koratex a dodává: „Nebyla to lehká realizace, protože rekonstrukce je vždy náročnější než novostavba. Zásadní problémy však nenastaly, komplikovanější to bylo zejména kvůli tomu, že bylo třeba sjednotit různé výšky podlahy. Z uvedených materiálů je zřejmé, že jsme museli použít velké množství stěrek a vyrovnávacích hmot – stěrky DA přes osm tun, DX přes dvě tuny a CERESITU CN 87 téměř čtyři tuny. Původní technologie nebyly samozřejmě na současné úrovni a zejména na dlouhých chodbách, které jsou lemovány okny, bylo viditelné značné zvlnění podkladu. Zub času zapracoval i na zázemí, ale jinak to byla pro nás běžná práce. Stavební chemii Henkel známe a víme, že se na kvalitu jednotlivých výrobků i celých systémů můžeme spolehnout.“
Pro lepení koberců použili pracovníci Koratexu disperzní lepidla Thomsit UK 200 a Thomsit T 440, pro které je charakteristická absence rozpouštědel, snadná aplikace a výborná konečná pevnost spojů. Lepidlem Thomsit Chemoprén na podlahy byly lepeny profily a soklové lišty.
 
Základní informace
Výměra: 3000 m2
Podlahová krytina: axminsterský typ koberce, výrobce Kowary
Použité materiály Henkel:
● základní disperzní nátěr Thomsit R 777 – 260 kg,
● samonivelační vyrovnávací hmota Thomsit DA – 8325 kg,
● samonivelační vyrovnávací hmota Thomsit DX – 2100 kg,
● renovační vyrovnávací hmota Thomsit RS 88 – 1100 kg,
● rychletvrdnoucí vyrovnávací hmota Ceresit CN 87 – 3900 kg,
● disperzní lepidlo Thomsit UK 200 – 490 kg,
● disperzní lepidlo Thomsit T 440 – 1218 kg,
● Chemoprén na podlahy – 112 kg.
 
podle podkladů firmy Henkel