Fasádní pláště, Informace výrobců

Moderní fasáda z materiálů Lindab na rodinném domě v Liberci

Liberecký rodinný dům se pyšní moderní fasádou zhotovenou z předlakovaných plechů Lindab. Návrh zavěšení, zpracování kazet a následné provedení je dílem firmy JASTER, rovněž z Liberce. Po konzultaci se společností Lindab byl jako surovina vybrán plech 0,6 mm s povrchovou úpravou HB polyester. Tento povrch je špičkou sortimentu s nejdelší životností a maximální odolností vůči UV záření.
Náročné dílenské zpracování prvků tak jde ruku v ruce s životností materiálu. Jednotlivé kazety jsou přesně vyrobeny a osazeny na vodicí lišty. Kazety jsou vzájemné zasunuty na drážku a tvoří tak kompaktní celek. Fasáda je prosta veškerého vnějšího kotvení. Povrch není ničím rušen. Současně tloušťka plechu 0,6 mm zajišťuje dostatečnou tuhost a odolnost vůči vlnění při zahřívání plochy sluncem. Příznivé jsou také hodnoty teplotní roztažnosti, poněvadž plech Lindab je ocelový. Surovina byla dodána ve svitku, čímž se oproti tabulovému plechu omezil prostřih na minimální míru. Nespornou výhodou tohoto systému je flexibilita. Při výrobě kazet mohla být zvolena taková velikost, která odpovídala rozměrům konstrukce.
Také cena je v porovnání s podobnými systémy velice příznivá i při použití vyšší třídy materiálu. Fasáda rodinného domu je příkladem neobvyklé realizace na zakázku s perfektním zpracováním a přijatelnou cenou. Majitel se přitom může řadu let těšit z originálního stavebního prvku.
 
Ocelová elegance
Základní surovinou pro unikátní fasádu rodinného domu v Liberci je speciální žárově pozinkovaný svitkový ocelový plech s označením Lindab PLX o šíři 670 mm, který se běžně používá jako tradiční falcová krytina všeobecně známá pod názvem Lindab Seamline. Jde o unikátní materiál, vyznaču ící se vysokou životností, stálobarevností a vynikající zpracovatelností. Použitá jemnozrnná ocel je dobře tvárná i přesto, že tloušťka plechu je 0,6 mm. Lze jej ohýbat a překládat, kopíruje všechny tvary a úhly střešních rovin i svislých stěn. Architektům tak dává absolutní volnost nejen ve využití, ale dokonce i ve volbě barevného ladění. Lindab Seamline nabízí výběr z 15 barev a životnost nejméně 50 let bez nutnosti natírání nebo jiné zvláštní údržby. Výrobce poskytuje záruku na 30 let.
 
Složení plechu Lindab 0,6 mm s povrchovou úpravou HB polyesterTechnické údaje
● Základní surovina: pozinkovaný svitkový měkký plech tl. 0,6 mm + tl. povrchových úprav;
● Míra pozinkování: 350 g/m2;
● Šíře svitku: 670 mm (výsledný modul krytiny 600 mm);
● Mez kluzu: 180 N/mm2;
● Hmotnost: 4,71 kg/m2;
● Maximální délka svitku: 79 m.
 
Povrchová úprava lícové strany (barva dle nabídky):
1. pozinkovaná vrstva 350 g/m2 (oboustranně),
2. pasivační chemická úprava plechu, bez rozměru (příprava na nanášení organických vrstev),
3. dvouvrstvý organický polyesterový lak „HB Polyester 50“ o celkové tl. 50 µm s příměsí polyamidových zrn pro ztužení vrstvy.
 
Povrchová úprava rubové strany (barva modrozelená):
1. pozinkovaná vrstva 350g/m2 (oboustranně),
2. epoxidový lak 10 µm,
 
Možnosti použití svitkového plechu jsou neomezené. Plechy Lindab Seamline (PLX) se používají jako léty prověřený způsob zastřešení, vhodný zejména do horských oblastí a do míst se ztíženými povětrnostními podmínkami (např. exponované fasády, návětrné střešní plochy). Lze ho použít i v agresivním prostředí velkoměsta nebo hor.
Více informací na www.lindabstrechy.cz nebo www.lindab.cz – kategorie falcová krytina (Lindab Seamline).
podle podkladů společnosti Lindab