Informace výrobců, Materiály

Moderní stavby a komíny

Při bližším pohledu na novostavby si nelze nevšimnout jednoho zásadního fenoménu. Dříve neodmyslitelná část domu – komín – mnohdy chybí. Komín se stal jakousi zbytnou částí, kterou mnozí stavebníci oželí.

Někde hraje roli cena, jinde strach z komplikací spojených s konstrukcí nebo provozem s ohledem na těsnost obálky domu. Je fakt, že komín u novostaveb musí splňovat přísná kritéria, která levné výrobky nejsou schopné splnit.

Ačkoliv materiály pro hrubou stavbu vykazují čím dál lepší izolační schopnosti, utěsněná obálka domu závisí na detailech, které musí být precizní a technologicky pokročilé. Neuralgickým bodem konstrukce tak je přirozeně i komínové těleso. Vyloučit komín jako „nepotřebný“ však není nutné ani rozumné. Závislost na jednom zdroji, jakým je například elektřina nebo plyn totiž není podporována ani legislativou a není rozumná ani s ohledem na možné výpadky či nejistý vývoj ceny. Výhodným doplňkovým zdrojem tepla z hlediska ekologie, ceny, ale i získaného komfortu je jednoznačně dřevo. Zde je třeba zdůraznit, že na trhu existují varianty komínů, které nabízejí dostatečně těsné a bezpečné řešení i v případě domů s téměř nulovou spotřebou energie.

Těsný komín dýchá sám

Základní charakteristikou těsného komína je kromě precizně provedené izolace v místě spojů s ostatními obvodovými konstrukcemi je přívod vzduchu ke spotřebiči samostatnou komínovou šachtou, případně meziprostorem komínového pláště . Dodnes najdeme na našem trhu celou řadu krbových vložek, které si berou vzduch z místnosti. Tyto typy jsou ale vhodné pouze do domů, které mají dostatečnou cirkulaci vzduchu ze své neutěsněné podstaty. Stavby provedené dle dnešních kritérií si krbová kamna závislá na vzduchu z místnosti absolutně nemohou dovolit. Některé typy krbových kamen nasávají vzduch potrubím vedeným podlahou. Zde však mohou vzniknout problémy s tím, že je přiváděn vlhký studený vzduch přímo do spotřebiče. Při průchodu vzduchu komínovým tělesem se příchozí vzduch ohřeje a nijak negativně neovlivňuje proces hoření v kamnech.

Na českém trhu nenajdeme mnoho produktů, které by současným nejpřísnějším kritériím dokázaly vyhovět. Společnost Schiedel nabízí několik variant komínových systémů prvotřídního technického provedení, jak pro velmi náročné zákazníky, tak pro investory s omezenějším rozpočtem.

Kingfire CLASSICO Black editionKingfire RONDO jako součást obvodové zdiInstalace systému Schiedel Kingfire

Absolut – Aboslutní jednička v mezi komíny

Schiedel Absolut - schéma

Zákazník při výběru komínového tělesa z betonových tvárnic vhodného zejména do novostavby může sáhnout po variantě Schiedel Absolut, která patří, co se zpracování týče, k naprosté špičce. Jako jediný komín na českém trhu obdržel certifikát pro instalaci do pasivních staveb. Samozřejmostí je tak těsnost systému, která obstojí v „Blower door“ testu. Vzduch potřebný k hoření je v případě systému Absolut přiváděn samostatnou šachtou vně komína. Keramická komínová vložka je vyrobena z čistě přírodního jílu nejvyšší kvality. Díky unikátnímu výrobnímu procesu stlačením téměř suchých směsí vzniká výrobek mimořádné odolnosti vůči mechanickému poškození teplem, chemickými sloučeninami, případně vodními kondenzáty. Absolut je možné pořídit samostatně, případně v monolitu Kingfire, který má kromě komína Absolut i zabudovaná krbová kamna. Systém Kingfire je možné instalovat pouze do novostaveb za pomocí jeřábové techniky.

K usazení celého systému tak stačí doslova pár desítek minut. Výroba probíhá na míru každé stavbě v závodech společnosti Schiedel. Nemalým bonusem celého systému jsou minimální nároky na prostor. Oproti samostatnému zděnému komínu a napojeným krbovým kamnům zabírá cca polovinu podlahové plochy. Kingfire je tak ideálním řešením do staveb, jejichž užitná plocha je rok od roku menší.

Systém UNI SMART

Ekonomické řešení prvotřídní kvality

Zlatou střední cestu v segmentu zděných komínových systémů prvotřídní kvality představuje relativní novinka společnosti Schiedel – komínový systém UNI SMART. Tento komín perfektně funguje například ve spojení s krbovými kamny Sirius z nabídky Schiedel, ke kterým umožní přívod spalovacího vzduchu ze spodní zadní strany. Skládá se z lehkých betonových tvárnic s broušenou ložnou spárou a čistě přírodní keramické tenkostěnné izostatické vložky. UNI SMART je možné napojit na všechny druhy spotřebičů a paliv a to až do teploty spalin 400ºC. Tento univerzální komín je vhodný zejména do novostaveb. Vyhovuje požadavkům současného stavebnictví, a tím je dokonalá těsnost celého sytému a možnost napojení na krby nezávislé na vzduchu z místnosti. Vzduch potřebný k hoření je nasáván meziprostorem mezi tvárnicí a keramickou vložkou.

podle podkladů společnosti Schiedel