Články, Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov, Technologie

Moderní úsporný dům ze zdiva Porotherm – kompaktní tvar není podmínkou

Poměrně velká skupina stavebníků si klade otázku, zda architektonicky moderně ztvárněný dům může být zároveň nízkoenergetický. Na příkladu domu, který vybudoval investor na Teplicku v severních Čechách, si ukážeme, že se tyto dva požadavky nevylučují.

Zadavatel měl představu moderního přízemního cihelného domu, který uspoří co nejvíce energie. Jeho prvotní obavy, zda je to vůbec technicky možné, byly nakonec vyvráceny. Pro nosnou konstrukci bylo zvoleno zdivo z cihelného systému Porotherm, které se již osvědčilo na řadě podobných projektů.

Půdorys 1. NP

Řez A – A’

Z teorie víme, že kompaktnost tvaru hraje velkou roli z hlediska spotřeby energie. Ideální úsporný dům by měl tvar koule, ale to je samozřejmě technicky a designově těžko proveditelné. Další variantou je mít dům ve tvaru krychle s více podlažími s malou styčnou plochou se zeminou. To je dobré řešení pro bytové domy, ale je možné mít nízkoenergetický přízemní dům s velkou podlahovou plochou?

Na výběr vhodné cihelné tvarovky měla vliv lokalita stavby. Dům se nachází v podkrušnohorském pásu, kde jsou klimatické podmínky poměrně nestálé. Vzhledem k nižší ceně pozemků ve srovnání například s okolím hlavního města, bylo možné pořídit za vyčleněné prostředky větší parcelu. Investora proto neomezoval nedostatek prostoru a nemusel úzkostlivě zvažovat tloušťku obvodové stěny. Proto byla zvolena cihla Po rotherm 44 Eko+ profi DryFix se součinitelem prostupu tepla U = 0,21 W/m².K. Pokud by klient z nějakého důvodu, zejména kvůli zmenšení zastavěné plochy nebo naopak zvětšení vnitřního obytného prostoru, potřeboval subtilnější stěny, může být alternativou využití cihel Porotherm 30 T profi Dryfix, a to při zachování podobných tepelně-technických vlastností zdiva.

Moderní architektura klade vysoké nároky na přesné provedení detailů stavby, proto investor využil nabídky programu POROTHERM DŮM, který garantuje odbornou způsobilost zapojených realizačních firem, a zvolil si za dodavatele stavební firmu Solidní domy, s. r. o., se sídlem v Košťanech. Autorem návrhu je Ing. Pavel Bílek z AK architektonické kanceláře z Děčína.

Hrubá stavbaHrubá stavba

Konstrukční řešení
Celková zastavěná plocha domu je 292 m² a obestavěný prostor 1298 m². Aby dům splňoval parametry stavby s nízkou spotřebou energie, byla do skladby podlahy vložena izolace EPS tl. 20 cm. Obvodové stěny byly zvenku omítnuty jádrovou omítkou Baumit Primo L s vloženou sklotextilní síťovinou, finální povrch tvoří silikonsilikátová tenkovrstvá omítka se samočisticím efektem Weber.pas extraClean. Vnitřní omítky sestávají z jádrové omítky a štuku.

Pro vnitřní příčky byly z větší části použity cihly Porotherm 24 a 11,5 Profi Dryfix s výjimkou místností, kde investor kvůli komfortu užívání požadoval vyšší akustický útlum. Na tyto typy příček byl použit Porotherm 11,5 AKU.

Konstrukce šikmého stropu z prvků Porotherm stropVnitřní příčka z cihel Porotherm 11,5 Profi Dryfix

Na stropní konstrukci je použit Porotherm strop s nosníky POT a vložkami Miako tl. 26 cm včetně nadbetonávky. Zajímavostí je že tato stropní konstrukce byla použita i v místě šikmé střechy kde je sklon zkruba 25 °. Tato technologie sice klade trochu vyšší nároky na provedení a zejména je nutné vybrat správný zálivkový beton, resp. je třeba, aby byl beton (v našem případě C 20/25) hustší a příliš netekl. Pak je výsledek velmi uspokojivý a od architektů žádaný.

Důvodem pro výběr zdiva Porotherm byla jeho kombinace parametrů výkonnosti a ceny. Investor se také přikláněl k tradičnímu, prověřenému systému s vysokou modularitou doplňků a výhodným poměrem kvalita/cena. Při samotné výstavbě byla potěšující její rychlost.

Izolaci stropu tvoří 20 cm EPS s geotextilií a krycí folií zakončenou spádovým betonem pro odvod vody ze střechy do retenční nádrže o objemu 5 m²; zachycená voda se využívá pro závlahu zahrady.

Výplně otvorů
Pro výplně otvorů byla zvolena dřevěná okna Vekra s trojsky (Uw = 0,76 W/m².K), které jsou v západní části opatřena venkovními žaluziemi pro stínění. Vnitřní dveře jsou dřevěné; garážová vrata s elektickým ovládáním jsou z produkce firmy Hörmann.

Objekt po osazení otvorových výplní a nanesení základní vnější vápenocementové omítky a stěrky Baumit ProcontactObjekt po osazení otvorových výplní a nanesení základní vnější vápenocementové omítky a stěrky Baumit Procontact

TZB
Pro vnitřní instalaci potrubí, používaného pro podlahového topení a také pro rozvody studené a teplé vody se osvědčily plastové trubky s hliníkovou fólií od firmy Alpex, které můžeme libovolně tvarovat a na které výrobce poskytuje 30letou záruku.

Tepelnou pohodu rodinného domu zajišťuje tepelné čerpadlo IVT fungující na bázi voda – vzduch se 100litrovým zásobníkem vody. Vnitřní a venkovní osvětlení domu zajišťují LED svítidla, které mají minimální spotřebu energie.

Ačkoli se jedná o poměrně velký rodinný dům, energetická náročnost budovy je podle průkazu energetické náročnosti budov v kategorii B – velmi úsporná.

Základní informace o stavbě
● Místo stavby: okres Teplice
● Zastavěná plocha: 292,16 m²
● Obestavěný prostor: 1298,65 m³
● Funkční náplň stavby: RD o jedné bytové jednotce
● Složení konstrukcí:
Obvodové zdivo: vnitřní vápenocementové omítky; tepelněizolační zdivo POROTHERM 44 Eko+ profi Dryfix (U = 0,21 W/m².K); Baumit přednástřik – strojní zpracování; Baumit Primo L vápenocementová lehčená omítka – strojní zpracování; Baumit Procontact – omítková stěrku extra s vloženou sklotextilní síťovinou; Penetrační nátěr pod omítku Baumit Uniprimer; Pastózní omítka Weber.pas extraClean;
Stropní konstrukce: vápenocementová omítka; stropní konstrukce Porotherm strop s nadbetonávkou tl. 260 mm; hydroizolační asfaltový pás; geotextilie; extrudovaný polystyren tl. 200 mm; geotextilie; krycí fólie; spádový beton;
Podlaha: keramická dlažba, dřevěná podlaha; anhydritový potěr; systémová deska podlahového vytápění pro plastové potrubí; EPS-S tl. 200 mm; hydroizolace; podkladní betonová deska; základový rošt;
Okna: dřevěná eurookna VEKRA Natura 78 s trojsklem, Uw = 0,76 W/m².K, předokenní žaluzie;
Ostatní vybavení: tepelné čerpadlo IVT, voda – vzduch

Dokončená stavba

Závěrem lze konstatovat že moderní architekturu a úsporný dům lze s úspěchem kombinovat, ale vždy je potřeba znát priority a standardy chování uživatelů domu a zohlednit je při návrhu. Někomu může být příjemná útulnost, pohoda a teplo „rodinného krbu“, jiný preferuje otevřený prostor a využívání velkých prosklených ploch pro prosvětlení nejužívanějších částí domu. Obojímu lze se současnými stavebními technologiemi vyhovět.

DANIEL USKOKOVIČ
foto archiv autora

Ing. Daniel Uskokovič (*1971)
absolvoval Vysokou školu báňskou – Technickou univerzitu v Ostravě. Od roku 1994 pracuje ve firmě Wienerberger cihlářský průmysl, a. s., nejprve jako oblastní manažer, následně jako technický poradce.