Beton, Informace výrobců

Modernizace a rekonstrukce D4 – vždy s přispěním Českomoravského betonu

Je tomu už bezmála padesát let, kdy se začalo s výstavbou čtyřproudé, směrově rozdělené rychlostní silnice R4 z Prahy do jižních Čech. Dnešní D4, někdejší rychlostní silnice R4, byla vždy chápána jako spojnice Prahy s Jihočeským krajem, Českými Budějovicemi, Šumavou i s naším německým sousedem. Již ve 20. letech minulého století plnila také funkci regionální spojnice Prahy s rekreačními oblastmi Brd a Vltavské kaskády.

S moderní výstavbou se začalo v roce 1969 na úrovni dnešní Zbraslavi. Během dalších dvaceti let byla dálnice dobudována až k obci Dubenec u Příbrami. Velká zátěž této hojně využívané části dálnice si v průběhu dalších let vyžádala řadu zásadních rekonstrukcí a nových stavebních prvků, ať šlo o rekonstrukci povrchů vozovek, výstavbu protihlukové stěny nebo výstavbu mostních konstrukcí, kterých je na tomto úseku více než dvacet. Českomoravský beton, a. s., se na většině těchto staveb podílel dodávkami betonových směsí z betonárny v Příbrami.

Modernizace a rekonstrukce D4 – vždy s přispěním ČMBModernizace a rekonstrukce D4 – vždy s přispěním ČMB

V letech 2006 až 2007 dodával Českomoravský beton na stavbu konce dálnice, později na realizaci mimoúrovňového křížení I/20 Nová Hospoda; v září 2010 byla zprovozněna navazující stavba Mirotice – Třebkov a vznikl tak souvislý úsek v délce 6,7 km. V roce 2015 byla zahájena výstavba úseku Skalka – kříž. II/118 v délce 4,7 km. Generálním dodavatelem stavby je společnost Skanska. Stavba zahrnuje obchvat obce Dubenec, napojení okolních obcí a usedlostí a mimoúrovňové křížení D4 se silnicí II/118 z obce Háje směrem na Kamýk nad Vltavou. Na tuto stavbu je plánováno dodat z betonárny Příbram cca 5000 m³ KSC (kamenivo stmelené cementem) a 5000 m³ transportbetonu.

KSC slouží jako podklad pod asfaltové povrchy pro obslužnou komunikaci. Ostatní betonové směsi jsou využívány pro různé typy betonových konstrukcí, např. velkou pohledovou opěrnou zeď u nově zbudované okružní křižovatky v severní části úseku; rekonstrukci mostu v těsné blízkosti této křižovatky; propustek u obce Dubenec; opěry, křídla a pilíře pro most vedoucí přes D4. Kromě těchto větších monolitických konstrukcí dodáváme i na desítky menších staveb – nájezdy, římsy a žlaby pro svedení dešťové vody.

Modernizace a rekonstrukce D4 – vždy s přispěním ČMBModernizace a rekonstrukce D4 – vždy s přispěním ČMB

V příštích čtyřech letech je plánována výstavba zbývajících pěti úseků D4 a tím by měla být výstavba celé „čtyřky“ hotova. Úseky budou realizovány v režimu projektu PPP (Public Private Partnership – označuje spolupráci veřejného a soukromého sektoru při zajištění veřejné infrastruktury nebo veřejných služeb).

V současné době probíhá opravné výběrové řízení na kvalifikovaného poradce pro výběr koncesionáře projektu, který celou stavbu zrealizuje a zajistí její následné provozování a údržbu. Koncesionář by měl být vybrán v roce 2018 a v následujícím roce by měla být zahájena výstavba. Konec stavebních prací je plánován na rok 2022.

Modernizace a rekonstrukce D4 – vždy s přispěním ČMB

podle podkladů společnosti Českomoravský beton