Informace výrobců, Střechy

Možnosti zelených střech Isover

Zelené (vegetační) střechy nejsou pouze pohledným doplňkem moderní architektury, mají celou řadu praktických výhod a vlastností. Stejně jako parky, tyto konstrukce snižují ve městech prašnost, produkují kyslík a zadržují dešťovou vodu, čímž odlehčují městské kanalizaci. Na rozdíl od nich ozeleněná střecha navíc pomáhá regulovat vnitřní teplotu v budovách, v létě snižuje přehřátí, v zimě snižuje tepelné ztráty. Tento efekt je výrazně zesílen použitím minerální vlny jako náhrady za pěstební substrát. Tento materiál lze použít pro zelené střechy ploché, ale i pro střechy pultové a šikmé.

Všechny rostliny potřebují ke svému životu světlo, vodu, živiny a stabilní místo pro zakořenění. Světla je na střeše dost, ne všechny rostliny však takovou míru oslunění zvládnou, proto je nutné vybírat rostliny, které jsou pro tyto účely doporučené. Jsou to většinou nenáročné druhy rozchodníků, netřesků, bylin a trav. Na střeše lze ale také úspěšně pěstovat menší druhy jehličnatých a listnatých dřevin, v některých případech dokonce i ovocné stromy. V zahraničí slouží zelené střechy také ke komunitnímu pěstování zeleniny, jak dokládají následující fotografie.

V případě střešního trávníku na šikmé střeše rodinného domu je nutná pravidelná zálivka, která může být realizována kapkovou závlahou

Systémy vegetačních střech Isover využívají technologií ze skleníkových kultur. V současné době se většina zeleniny (rajčata, okurky, papriky) pěstuje ve speciálním materiálu, který tvoří hydrofilní minerální vlna. Jedná se o desky velice podobné běžné tepelné izolaci, která se používá do střech nebo fasád. Na rozdíl od stavebních izolací ale tento materiál v sobě dokáže akumulovat vodu a výborně v něm rostou rostliny, protože je vzdušný a lehký. 

Pro ozelenění střech se tento materiál používá v několika ověřených skladbách. Pro střechu s nejmenšími náklady na pořízení (cca 500–700 Kč/m²)
a následnou minimální údržbou se po-užívá zjednodušený extenzivní systém ozelenění. Ten je tvořen substrátovou deskou tloušťky 5–10 cm, která je doplněna 5 cm substrátu, do kterého se sází rostliny. Systém je určen pro malé plochy typu garáž rodinného domu, altán nebo přilehlé stříšky domu.

Náročnější rostliny (trávy, keře, větší kvetoucí rostliny…) potřebují více prostoru pro zakořeňování a jsou citlivější k „přešlapům“ zahradníka. Substrátové desky je možné v tomto případě vrstvit na sebe do výšky 15–20 cm a následně doplnit substrátem v minimální tloušťce 10 cm. Pod tímto souvrstvím se v případě náročnějších roustlin doplňuje i plošný odvodňovací prvek, aby nedocházelo k přemokřování vegetační vrstvy a následnému úhynu rostlin. S plošným odvodňovacím prvkem je možné ozelenit i větší plochy.

Kromě zalévání a hnojení, které lze vyřešit automatickými systémy, je nutné například odstraňovat nálet nežádoucích rostlin, listí a staré odumřelé rostliny. Proto se na střešní zahradu umisťuje někdy i kompost.V současné době se ve sklenících většina zeleniny pěstuje v hydrofilní minerální vlně, materiálu podobném běžné tepelné izolaci, který ale dokáže akumulovat vodu a rostliny v něm výborně rostou

Jak bylo řečeno výše, na střeše je možné pěstovat i ovocné stromy. Tato praxe není příliš rozšířena a vyžaduje důkladnou projektovou přípravu. Střecha musí být na tuto zátěž staticky připravena. Jednotlivé stromy musí být stabilizovány, aby odolávaly větru, a také musí být na střechu umožněn přístup – nejenom kvůli zalévání, ale také kvůli údržbě stromů, odvozu listí a plevele a ke všem dalším činnostem prováděným na zahradě. Celková tloušťka vegetační vrstvy by měla být aspoň 40 cm a je také možné substrát částečně nahradit minerální vlnou. V tomto případě se nepoužívají obyčejné substrátové desky, ale speciální panely se zvýšenou zatížitelností. Jejich hlavní funkcí je zvyšování zádržnosti dešťové vody ve střešním souvrství nad hydroizolací a tím snižování provozních nákladů střechy (střecha se nemusí tolik zalévat, 5cm akumulační deska dokáže udržet 45 litrů vody na metr čtvereční). 

Nejčastějším typem ozeleněných střech jsou tzv. úsporné, s nízkou extenzivní vegetací. Jsou nenároční na údržbu a cenově nejdostupnější.Na střeše je možné pěstovat i stromy. To vyžaduje ale pečlivou přípravu už ve fázi projektu, aby střecha tuto zátěž staticky vydržela.Kromě standardních rozchodníkových rohoží je možné na šikmou střechu použít i zapěstované ekorastry. Rostliny z nich volně prokoření do minerální vlny, která jim poskytne dostatek vláhy pro jejich rychlejší růst.

Nepříliš časté je rovněž ozeleňování šikmých střech. Kromě zabezpečení zdravého růstu rostlin je třeba dbát velkou pozornosti i zdraví osob pohybujících se v blízkosti střechy. Celé souvrství musí být dostatečně stabilizované, aby ze střechy nesjíždělo a také aby odolávalo sání větru. Navíc musí být zajištěna rovnoměrná distribuce vody v celé ploše střechy, často se totiž stává, že neodborně provedená šikmá střecha je zelená pouze ve své spodní části, kam steče veškerá dešťová voda, a u hřebene střechy je na troud suchá. Systém Isover využívá výborné hydroakumulační vlastnosti minerální vlny, zpomalovače proudění i moderní systém stabilizace proti větru.

podle podkladů společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ, divize Isover