Informace výrobců, Stavební chemie

Na lepení velkoformátové dlažby je specialistou Knauf Flexkleber

Součástí moderních interiérů bývají luxusní podlahové krytiny, které musí často splňovat náročná kritéria nejen z pohledu designu, ale také užitkových vlastností. Typickým příkladem jsou autosalony, ve kterých jsou vystaveny automobily různé hmotnosti a kde dochází jednou za čas k jejich pohybu. To ovlivňuje zatížení a současně požadavek na odolnost podlah. V dalších prostorách vyčleněných pro servisní úkony musí dlažba zase odolat jak hmotnostní zátěži, tak i působení různých chemikálií či abrazivnímu opotřebení.

Showroom Jaguar v Hradci Králové

Pokud se v těchto místech používá velkoformátová dlažba, musí náročným podmínkám provozu vyhovět nejen vlastní materiál dlažby, ale i její precizní pokládka. Významnou roli hrají proto lepidla, spárovací hmoty a případně další materiály jako je hydroizolace nebo penetrace. Pro namáhané velkoformátové keramické dlažby je velmi vhodné stavební flexibilní lepidlo se sníženým skluzem a prodlouženou dobou zavadnutí Knauf Flexkleber (třída C2TE S1 dle ČSN EN 12 004). Toto zvláště pružné lepidlo je určené pro lepení všech běžných druhů keramických obkladů a dlažeb, včetně slinutých, z tmavého přírodního i umělého kamene na podklady běžné ve stavebnictví. Používá se zejména pro prostory s extrémním termickým namáháním v interiéru i exteriéru a je ideální k lepení velkoformátových obkladů a dlažby > 30×30 cm.

Často se uplatňuje například v realizacích interiérů autosalonů (Jaguar v Hradci Králové a Praze nebo Lexus). Lepidlem Flexkleber byly lepeny všechny dlažby v interiéru, přičemž na každou část objektu byly kladeny jiné požadavky. V showroomu, s důrazem na reprezentaci, to byla velkoformátová lesklá keramická dlažba (60×60 cm). V dílnách, s požadavkem na vyšší parametry technické i vlhkostní zátěže, byla naopak položena odolná dlažba silná až 1,5 cm s protiskluzovým povrchem.

Showroom Jaguar v Hradci KrálovéShowroom Jaguar v Hradci Králové – zázemí

Showroom LexusShowroom Lexuss – dilna

Knauf Flexkleber lepí spolehlivě všechny běžně používané typy obkladů i dlažeb. Má skvělou přilnavost, snáší tloušťku lepení 3–20 mm, což může pomoci i s menšími nerovnostmi podkladu. Nevznikají smršťovací trhliny a má dobrý poměr výkonu a ceny. Pro lepení skleněných obkladů a mramoru je vhodnější bílá varianta lepidla Knauf Flexkleber Weiss. Je speciálně určené pro lepení dlaždic a obkladů z přírodního bílého kamene, kde zamezuje tvorbě šedého „zakalení“ povrchu.

Rychlou renovaci s okamžitým efektem a úsporou času zajistí rychletuhnoucí lepidlo Knauf Flexkleber Schnell. Jeho největší výhodou je rychlost, dlažba je pochozí i spárovatelná je již po 3 hodinách. Lze ho použít i pro lepení dlažby na dlažbu či obklad na obklad, pro podlahové vytápění a u rekonstrukcí koupelen významně urychluje práci ve spojení s hydroizolační tkaninou Knauf Hydroflex.

Na lepení velkoformátové dlažby je specialistou Knauf Flexkleber

Lepidla Knauf se doporučují kombinovat se spárovací hmotou Knauf Fugenbunt, která vyniká sníženou nasákavostí a odolností vůči plísním a dodává se v široké škále odstínů shodných s odstíny stavebních silikonů Knauf.

Technické informace najdete na www.knauf.cz.

podle podkladů společnosti Knauf Praha