Informace výrobců, Zděné konstrukce

Na svazích Bělé pod Bezdězem se bělají bytové domy z Ytongu

Bělá pod Bezdězem se stala zajímavou lokalitou pro bydlení díky nedaleké Mladé Boleslavi, která je láká dobře placenou prací ve Škodovce. Na zvýšenou poptávku zareagovala společnost Global Investment, s. r. o., a začali v Bělé stavět bytové domy. Jako stavební materiál si kvůli rychlosti a jednoduchosti výstavby zvolili Ytong.

Bytový dům Terasy
První bytový dům Terasy je už dokončen a všech 13 bytů má své nájemníky. Investor totiž byty neprodal do osobního vlastnictví, pouze je pronajímá. Jedním z důvodů jsou i neustále rostoucí ceny bytů, meziročně až o 15 %. Zajímavé je to ale i pro samotné uživatele – řada z nich se za prací stěhuje pouze dočasně a investovat do vlastní nemovitosti zde nechtějí.

Autorem projektu je Ing. arch. Vladimír Kučera z ateliéru Archa z Mladé Boleslavi, který nad 1. NP navrhl tři podlaží, v nichž jsou čtyři menší byty 2 + kk (2. NP) a devět mezonetových bytů 3 + kk (3. a 4. NP). Bytový dům stojí v prudkém svahu se skálou, o který se opírá. Proto se 1. NP s technickým zázemím a garážemi stavělo formou ztraceného bednění. Pro obvodové zdivo zvolil architekt ve spolupráci s investorem tepelněizolační tvárnice Ytong Lambda YQ tloušťky 450 mm. Mají nejen vynikající tepelněizolační vlastnosti, ale Ing. Libor Čapek, ředitel společnosti Global Investment, na nich oceňoval při stavbě rychlost, přesnost a lehké zpracování.

Bytový dům TerasyBytový dům TerasyBytový dům Terasy

Bytový dům TerasyBytový dům TerasyBytový dům Terasy

„Jako investor a budoucí majitel současně chci bytový dům, který je energeticky úsporný a který mohu postavit rychle a za rozumné peníze. To materiály Ytong beze zbytku plní. Kromě výše uvedených bytových domů jsem v Bělé pod Bezdězem stavěl z tohoto materiálu i pět řadových rodinných domů a svůj vlastní samostatně stojící rodinný dům. A i tady jsem volil pro obvodové zdivo, příčky a překlady produktu Ytong, ze stejného materiálu mám dokonce i schodiště v domě. U bytového domu Terasy je přístup do mezonetových bytů řešený formou pavlače, která je kryta stínicí konstrukcí. A i tady jsem ocenil snadné uchycení markýz a stříšek, které se pak osvědčilo i u rodinných domů,“ říká Ing. Libor Čapek.

podle podkladů společnosti Xella CZ