Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov, Střechy

Nadkrokevní zateplení s fóliemi DELTA-PVG a MAXX X

Použití klasického způsobu nadkrokevního zateplení má své důvody. Hlavními jsou dlouholetou praxí ověřené materiály a způsoby zpracování. Pokud se rozhodneme pro tzv. klasiku nadkrokevního zateplení, musíme dodržet několik důležitých zásad. Zajistit vzduchotěsnost parozábrany, což je ovšem při zateplování střechy nutné vždy. Zajistit těsnost proti vodě. Zajistit uložení tepelného izolantu bez tepelných mostů.

Pro provedení vzduchotěsné vrstvy použijeme technicky velmi zajímavou pojistnou hydroizolaci DELTA-PVG. Vzhledem k její hodnotě sd 3 m se jedná o parametry parobrzdy.

Postup je následující: Pojistnou hydroizolaci DELTA- PVG (EVA) přikotvíme standardním způsobem shora na provedené pohledové bednění. Slepíme ve spoji a zajistíme těsné napojení na veškeré přilehlé stavební konstrukce a konstrukční prostupy (komíny, střešní okna atd.). Pohledové bednění a pod ním ležící konstrukce a prostory tak máme skvěle chráněny robustní a letitou praxí prověřenou pojistnou hydroizolací s vynikajícími mechanickými vlastnostmi. Poté instalujeme krokevní nástavce, které si jednoduše připravíme dle požadované tloušťky souvrství z tvrzených PES 300 desek. Šířku nástavců volíme většinou stejnou, jako je šířka krokve pod pohledovým bedněním. Poté vkládáme opět dlouholetou praxí na střechách ověřený minerální tepelný izolant, a to v několika vrstvách. Tím skvěle eliminujeme vznik tepelných mostů. Další výhodou je, že pomocí jednoduché tvarové úpravy nožem jednoduše a spolehlivě doplníme a tvarově upravíme tepelný izolant bez komplikací ve všech detailech. Díky pružnosti se tepelný izolant navíc skvěle přizpůsobuje případnému pohybu krovu. Nevznikají žádné nebezpečné trhliny ve spojích desek a tím pádem ani nebezpečné tepelné mosty.

Nadkrokevní nástavce z PES 300 je výhodné kombinovat s dřevěnými prvky. Buď jen u okapové hrany, anebo formou fošny v celé délce krokevních nástavců – ideální řešení pro montáž okapničky i následného kotvení pojistné hydroizolace. Pokud se rozhodneme použít PES krokvové nástavce v celé výšce a přímo přes ně pak pokládat pojistnou hydroizolaci (viz obr. vpravo), měli bychom z důvodu lepší stability a bezpečnosti následného kotvení vruty zvolit kontralatě standardní výšky 40 mm, ale šířku zvýšit na 80 mm.Nadkrokevní nástavce z PES 300 je výhodné kombinovat s dřevěnými prvky. Buď jen u okapové hrany, anebo formou fošny v celé délce krokevních nástavců – ideální řešení pro montáž okapničky i následného kotvení pojistné hydroizolace. Pokud se rozhodneme použít PES krokvové nástavce v celé výšce a přímo přes ně pak pokládat pojistnou hydroizolaci (viz obr. vpravo), měli bychom z důvodu lepší stability a bezpečnosti následného kotvení vruty zvolit kontralatě standardní výšky 40 mm, ale šířku zvýšit na 80 mm.

Následuje pokládka pojistné hydroizolace DELTA- MAXX X (prověřené 31letou praxí), která chrání tepelný izolant před vnější vlhkostí. Zabudovaná vlhkost či vlhkost lokálně proniklá díky difuzní otevřenosti fólie nezůstane v souvrství zabudována! Těsnost pokládané pojistné hydroizolace zajistíme pomocí bleskově funkčního lepení, které je umístěno v okraji fólie MAXX X. Napojení na obvodové konstrukce a konstrukční prostupy řešíme opět pomocí lepicího a těsnicího programu DELTA. V praxi to znamená použití pouze dvou komponentů, a to kartušového lepidla DELTA-THAN a elastické těsnicí pásky DELTA-FLEX BAND.

Jakmile zkompletujeme celé souvrství, stává se z pojistné hydroizolace DELTA-PVG, ležící na pohledovém bednění pod tepelným izolantem, vzduchotěsná vrstva s parametry parobrzdy sd 3 m. Technická dvojakost fólie DELTA-PVG proto rozhodně stojí za pozornost.

Další výhodou je, že veškeré vrstvy zpracováváme za studena a nepodporujeme riziko vzniku požáru (na rozdíl od poněkud slepě k tomuto účelu propagovaných asfaltových pásů)!

Další výhodou je i lepší odizolování střechy proti hluku, neboť stejně jako u motoru zde platí, že obsah nenahradíš! A navíc měkký tepelný izolant hluk lépe pohlcuje. Další potěšující skutečností jsou zhruba poloviční pořizovací náklady na provedení v porovnání s tvrdými deskovými izolanty (PIR, PUR).

Jedinou nevýhodou tak zůstává vyšší celková tloušťka souvrství, a pokud toto není zásadním kritériem, klasika rozhodně za to stojí.

podle podkladů společnosti Dörken