Beton, Informace výrobců

Namísto betonových mazanin lité potěry Anhyment a Cemflow

Podlahová konstrukce se skládá z několika vrstev: pod viditelnou pochozí vrstvou se skrývá velmi důležitá roznášecí deska, která bývá od stropní konstrukce či základové desky oddělena izolační vrstvou. Na roznášecí desku jsou kladeny velmi vysoké nároky, zejména na rovinatost, pevnost a případně na tepelněakumulační schopnost. Součástí roznášecích desek může být i teplovodní podlahové vytápění. Při volbě materiálu pro roznášecí desku je třeba vedle pořizovacích nákladů vzít v úvahu také její životnost, tloušťku, odolnost vůči vlhkosti, v případě vytápěných podlah úspory spojené s její účinností a neméně důležitým parametrem může být i rychlost ukládky.

V minulosti byly roznášecí desky zhotovovány z betonové mazaniny. Betonová mazanina se vyráběla přímo na stavbě z vody, cementu a písku. Nutností bylo zajistit připojení k vodě a elektřině, strojní zařízení (míchačku, hadice), průběžné zásobování vstupními materiály, ochranu cementu před vlhkostí atd. Výroba i ukládka betonové mazaniny je velmi pracná a zdlouhavá vzhledem k tomu, že se jedná o zavlhlou směs, kterou je nutné nejčastěji ručně hutnit tak, aby byla zajištěna požadovaná rovinatost a kompaktnost. Ukládka i hutnění je navíc ztížena přítomností KARI sítí, bez nichž nemá podlaha z betonové mazaniny dostatečnou pevnost. Roznášecí desky z mazaniny jsou navíc náchylné na přeschnutí povrchu a snížení pevnosti povrchových vrstev. 

Porovnání hutnosti struktury betonové mazaniny (vlevo) a litého potěru Cemflow (vpravo)Ukládka samonivelačních litých potěrů

Důraz na kvalitu a rychlost zhotovení podlah vedl začátkem tohoto století k vývoji samonivelačních sádrových a cementových potěrů. Tyto směsi se vyrábějí na betonárnách z prvotřídních materiálů, dávkování je řízeno počítači, směsi jsou míchány ve velmi účinných míchacích zařízeních a kvalita je neustále kontrolována. Samonivelační lité potěry jsou na stavbu dopravovány autodomíchávači a pomocí hadic čerpány na místo ukládky, a to až do vzdálenosti 200 metrů. Po uložení do konstrukce se materiál pouze lehce zhutní nivelační hrazdou a do druhého dne je podlaha pochozí. Podlahy v běžném rodinném domě tak lze zhotovit za 2 hodiny. Zkušená firma zvládne za jednu směnu vylít přes 1500 m2 podlah.

Samonivelační lité směsi není nutné vyztužovat KARI sítí; díky svému složení mají vysoké pevnosti v tahu za ohybu a provádějí se v tloušťkách od 30 mm. Další velkou výhodou je jejich nízké smrštění, oproti mazaninám je možné provádět větší dilatační celky.

Ve společnosti TBG Pražské malty byly před více než 20 lety nejprve vyvinuty samonivelační potěry na bázi síranu vápenatého, pod obchodní značnou Anhyment. Tento materiál je možné ukládávat v tloušťkách od 30 mm. Anhyment má velmi nízké smrštění a nevytápěné plochy o obdélníkovém tvaru lze provádět bez spár do velikosti plochy 600 m2, v případě vytápěných ploch do 300 m2. Jedinou nevýhodou potěrů na bázi síranu vápenatého je jejich nestálost ve vlhkém prostředí (sklepy, bazény, sauny, vstupní haly veřejných budov), kde dochází vlivem vlhkosti k dočasné ztrátě pevnosti. Z toho důvodu byly vyvinuty samonivelační potěry na bázi cementu pod obchodní značnou Cemflow. Cementové potěry vlhkost snášejí velmi dobře. 

Cemflow má oproti jiným potěrům na bázi cementu speciálně vyladěné a navržené složení, díky čemuž je dosaženo vynikajících pevnostních charakteristik, homogenity a zejména omezeného smrštění. Zatímco u běžných cementových potěrů a mazanin je nutné provádět smršťovací spáry v rastru již po 3 metrech, materiál Cemflow umožňuje provedení ploch v jednom kuse do 40 m2, tedy v ploše cca 6×6 m. Potěry z Cemflow se vyrábějí od tloušťky 50 mm. Tento materiál je vyráběn i dopravován na stavbu obdobně jako Anhyment. Hutnění Cemflow probíhá také pomocí nivelačních hrazd, jen povrch je navíc opatřen postřikem, který zabraňuje rychlému počátečnímu vysychání. 

Díky vyladěnému složení mají lité potěry Anhyment i Cemflow vyšší pevnost v tahu za ohybu než betonové mazaniny, odpadá tedy práce i finance spojené s vyztužováním potěru. V neposlední řadě se pomocí litých směsí běžně velmi lehce dosahuje perfektní rovinatosti ±2 mm na 2 m a z toho důvodu není nutné provádět na potěr pod podlahovou krytinu ještě samonivelační stěrku, což opět vede k úsporám. 

Samonivelační podlahové směsi jsou obecně velmi vhodné pro vytápěné podlahy. Díky jejich vysoké tekutosti dokážou perfektně zaplnit podlahovou desku a obtéci teplovodní potrubí, navíc struktura z litého potěru je velmi kompaktní, což obojí pozitivně ovlivňuje tepelnou vodivost, a vytápění je tak daleko efektivnější a finančně úspornější v porovnání s mazaninami, které svou hutností a jen obtížně dosahují kvalit litých potěrů.

podle podkladů firmy TBG Pražské malty