Informace výrobců, Střechy

Naprostou vodotěsnost střechy v oblasti prostupu fólií zajistí nová těsnicí manžeta od HPI-CZ

Stejně jako konstrukční detaily na obvodu, tak i ty uprostřed střešních ploch mohou v případě nesprávného řešení umožnit vodě průnik do střešní konstrukce. Realizaci spolehlivě vodotěsného prostupu podstřešní difuzní membránou zajistí univerzální těsnicí manžeta, letošní novinka společnosti HPI-CZ. Výhodou nového bezpečnějšího řešení je také úplná absence lepení: Spoj je mechanický, dvojici dílů do sebe stačí jen „zaklapnout“.

V minulosti, kdy se půdní prostory využívaly minimálně, nebyl menší průnik vody žádným problémem. Tuto vodu zachytily půdní podlahy a postupně se odpařila. Ale dnes, kdy jsou podkroví obytná a tím pádem nejsou kontrolovatelné nosné prvky střechy, může vlivem opakovaného, i když omezeného, zatékání vody či kondenzování par docházet k degradaci dřevěných konstrukcí, případně jejich napadení škůdci a plísněmi. S ohledem na to, že skládanou krytinou voda snadno zateče, zejména za silného větru či v době tání sněhu, hraje stále větší roli vodotěsnost podstřešní difuzní fólie.

Nová těsnicí manžeta od HPI-CZ

„Běžné těsnicí manžety se upevňují lepicí páskou přes lemy k fólii, a to zespodu i svrchu,“ říká k nejčastěji používaným prvkům Martin Chmelík ze společnosti HPI-CZ a dodává: „Dotěsňování se na stavbách zpravidla už neřeší a zbylá nevyužitá páska se často vyhazuje. Oproti této praxi je nové řešení nejen spolehlivé, ale také úsporné – na práci i materiál.“

Univerzální těsnicí manžeta vyřeší prostup membránou
Nová univerzální těsnicí manžeta slouží k zajištění oboustranně vzduchotěsného a vodotěsného prostupu podstřešní difúzní membránou. Výhodou nového řešení je úplná absence lepení, spoj je mechanický – do membrány stačí jen vyříznout otvor a nasadit manžetu, jejíž dva díly do sebe snadno „zaklapnou“. Realizace prostupu je jednoduchá a rychlá, řešení je dlouhodobě spolehlivé. Manžeta je určena pro průměr prostupu 100–150 mm, přičemž potřebná velikost se snadno vyřízne podle linek naznačených na povrchu manžety.

Více najdete na www.hpi.cz. Novou univerzální těsnicí manžetu a další prvky lze objednat u obchodních partnerů HPI-CZ, případně na webu HPI-CZ.

podle podkladů společnosti HPI-CZ