Beton, Informace výrobců

Nástrojem k dosažení zvýšené kvality pohledového betonu je bednění

Stavební projekty, u kterých zůstávají betonové povrchy viditelné i při užívání stavby, jsou v moderní architektuře stále žádanější. Na rozdíl od betonových konstrukcí, které mají pouze nosnou funkci, dávají viditelné plochy možnost vytvořit unikátní stavby s rozmanitými možnostmi ztvárnění povrchů i tvarů. Nástrojem k dosažení požadovaného vzhledu je bednění.
To ovlivňuje například tvar, členění, strukturu povrchu nebo i odstín betonových ploch. Kromě toho otiskne bednění do betonu i svoje nosné prvky, jako jsou rámy, rastr kotev, zavěšovací prvky a podobně. Je proto vhodné, aby měl architekt základní představu o bednění už při navrhování stavby. Mnoho typických vlastností bednění pak může využít k vyjádření určitého uměleckého záměru.
Realizace projektů s viditelnými betonovými plochami je náročná týmová práce a vyžaduje spolupráci investora, architekta, dodavatele stavebních prací, dodavatele bednění i technologa betonu. Požadovaný vzhled je třeba co nejlépe a včas popsat, od něj se potom odvíjí výběr bednicího systému, receptury betonu, technologické postupy i cena stavebního díla. Při dobré koordinaci lze také odhalit různé neproveditelné představy a požadavky nebo jejich neúměrnou finanční náročnost. Významnou součást přípravy a realizace projektu tvoří plány nasazení bednění a je vhodné zpracovat výkresy členění ploch včetně umístění spínacích míst; takzvané spárořezy.
 
Technické řešení pro Technickou univerzitu v Liberci
Kde jinde by měly být vidět konstrukční detaily budovy než na technické univerzitě? V nových učebnách a technickém zázemí univerzity o výměře 9400 metrů čtverečních zůstanou betonové konstrukce z větší části viditelné a budou plnit zároveň nosnou i estetickou funkci. A o výjimečném nasazení betonářských týmů svědčí i další čísla: v areálu je celkem 8500 čtverečních metrů pohledových stěn a 3500 čtverečních metrů pohledových stropů.
Nová budova liberecké Technické univerzity je téměř celá z betonu se zvýšenou pohledovostí
 
Osvědčená kombinace bednění Framax s deskou Xlife a odbedňovací prostředek Doka Optix byly využity na většině monolitických stěn liberecké univerzityNa stavbu byla dodávána celá řada bednicích systémů, a to jak pro stěny, tak i pro stropy. „Například pro zadní stěnu hlavní auly, která má oblý tvar, jsme použili kruhové bednění H20 s deskou Dokaplex. Nejen, že se s ním poměrně snadno pracuje, ale výsledný otisk bednění na stěně přináší objektu další estetickou hodnotu,“ říká stavbyvedoucí prováděcí firmy Pavel Kardinál. Kruhové bednění H20 se navíc snadno spojuje se systémovým rámovým bedněním Framax Xlife, které bylo využito pro další stěny přímo navazující na oblou zadní stěnu.
Podmínkou pro dosažení optimálních povrchů betonu je vhodné ošetřování bednění. Před každou betonáží je nutno bednění dokonale očistit, zbavit zbytků betonu i cementového mléka a nanést vhodný odbedňovací prostředek. Pro stavbu liberecké univerzity byla používána emulze Doka OptiX – odbedňovací prostředek, který optimálně nahrazuje běžně používané odbedňovací prostředky pro projekty, kde je nutné dosáhnout hladkých povrchů betonu bez pórů a lunkrů. Ukládat beton do bednění je možné už 30 minut po aplikaci, kdy se bílá barva odbedňovacího prostředku změní na průhlednou. Své vlastnosti si OptiX navíc zachovává až dva týdny po nanesení. Ideálních povrchů bez nutnosti dalších náročných sanací tak bylo dosaženo nejen při betonážích stěn, ale i stropů a sloupů, kde byly použity systémy Dokaflex 1-2-4 s deskami Doka 3-SO, respektive sloupové bednění KS.
Nová budova Technické univerzity v Liberci by své brány měla otevřít už v příštím roce, kdy přivítá první studenty. Ti tak budou moci během studia nejen nabírat vědomosti z učební látky, ale při troše pozornosti a zvídavosti navíc získají i možnost náhledu do monolitického stavebnictví.
 
Detail okenního otvoru se sraženým rohemBetonové bydlení pro rodinu
Viditelné betonové konstrukce se uplatňují nejen v technické architektuře, ale stále populárnější jsou i v rezidenční výstavbě. Příkladem by mohl být rodinný domek v jedné ze satelitních pražských čtvrtí. Pro dvoupatrový rodinný domek, který je postaven kompletně z monolitického betonu, si stavební firma vybrala jako partnera společnost Doka. „Náš významný klient si přál mít v celém domě viditelné betonové konstrukce, a proto jsme hledali nejvhodnější dodavatele všech komponentů – ať už šlo o samotné bednění a jeho projektování i odbedňovací prostředek nebo o dodavatele betonu, se kterým jsme ladili i výslednou recepturu směsi,“ říká stavbyvedoucí Pavel Tomasy.
Stavba byla realizována během několika týdnů za pomoci rámového bednění Framax a Frami s deskami Xlife. Tuhý ocelový rám bednění zamezuje kroucení a pohybům, osvědčená deska Xlife pak poskytuje bezchybný povrch betonu. Polypropylenový povrch navíc usnadňuje čištění desky. „Skvělého výsledku jsme dosáhli i díky použití odbedňovací emulze Doka OptiX, kterou jsme ošetřovali všechny desky stěnového i stropního bednění před jejich nasazením pro betonáž,“ dodává stavbyvedoucí.
Všechny betonové konstrukce v interiérech zůstanou viditelné. Proto bylo nutné se soustředit nejen na samotné povrchy při realizaci, ale dodržet i plánovaný spárořez, tedy skladbu panelů bednění. Návrh spárořezu vznikl v technickém oddělení České Doky a na fotografiích můžete sami posoudit, jak se povedl.
Povrchy betonů v rodinném domku v Praze splňují očekávání investora, a to zejména díky skvělé spolupráci všech zúčastněných – realizační firmy, dodavatele bednění a betonu i díky nasazení stavebního týmu. Za zmínku určitě stojí i to, že po většinu času byl členem tohoto stavebního týmu i budoucí pán domu.
 
Pohled na rodinný domek se symetrickým spárořezem desek Framax XlifePohled do vnitřku rodinného domku. Pro stěny bylo použito bednění Famax s deskami Xlife, stropy byly bedněny systémem Dokaflex 1-2-4 s deskami Doka 3SO. Pro schody bylo použito bednění z desek Dokaplex.
 
Pohledové betony si zcela jistě budou získávat stále větší popularitu a architektům tak tento trend otevírá další možnosti realizace zajímavých stavebních nápadů. A to ať už se jedná o hladké povrchy, realizované díky kvalitnímu bednění a odbedňovacím prostředkům, nebo třeba reliéfy a otisky různých přírodních materiálů nebo sochařských děl. Při správné souhře všech zúčastněných stran a dodržování technologické kázně je pak možné dílo dokončit v požadované kvalitě i spokojenosti všech a s přijatelnými náklady. Je ale třeba jasně definovat požadavky na povrchy a vyvarovat se tak zklamání některého ze zúčastněných kvůli nejasným představám o možnostech provedení. S přibývajícími zkušenostmi se ale jistě bude zvyšovat důvěra investorů a uživatelů k nezakrytým betonovým plochám zejména v občanské a bytové výstavbě. A díky invenci architektů se rozhodně v budoucnu máme na co těšit.

podle podkladů společnosti Česká Doka bednicí technika