Informace výrobců, Střechy

Nechceme být jen výrobcem, chceme být odborníkem na danou problematiku

Společnost TOPWET, jejíž historie začala v roce 2005, je známá především jako výrobce prvků a zařízení pro odvodnění plochých střech a také specialista na ochranné systémy proti pádu osob z výšky. V době vzniku již existovala paralelně společnost TOPSET, která se zaměřovala na výrobu parapetů a časem rozšířila sortiment o značku TOPSTEP, což jsou obklady schodišť a schodišťové systémy. V roce 2008 přišel do firmy Tomáš Kunst a v nedávné době došlo v rámci společnosti k několika změnám, které znamenaly jednak fúzi obou výrobních závodů TOPWET a TOPSET, a současně se Tomáš Kunst stal v roce 2019 novým jednatelem firmy.

Jak k tomu došlo, že jste se ocitl právě ve firmě TOPWET, a dnes ji de-facto řídíte?

Byla to vlastně jedna velká náhoda. Po téměř 10 letech ve státní správě jsem potřeboval změnu a narazil jsem na inzerát, ve kterém firma hledala obchodně-technického zástupce. Neměl jsem v tomto oboru vůbec žádné zkušenosti, a tak jsem se musel učit všechno od úplného začátku. Ze zpětného pohledu vnímám tento fakt za velkou výhodu. Nejvíc mne naučili sami zákazníci. Hned jsem si vzal volno a šel s nimi pracovat na střechu, abych pochopil co vlastně budu prodávat. Byla to moje největší zkušenost, protože jsem potom mluvil stejnou řečí. V roce 2010 přišla nabídka od majitelů, stát se obchodním ředitelem firmy a současně jsem dostal možnost stát se spolumajitelem. Pro mne to byla jednak velká motivace do budoucnosti, a jednak jsem to vnímal jako velké vyjádření důvěry. Další zlomový bod přišel o 10 let později, kdy jsem dostal nabídku stát se jednatelem a generálním ředitelem celé společnosti TOPWET.

Struktura a rozsah sortimentu zůstává nadále stejný?

Ano, pro upřesnění: firma má v současné době čtyři divize. To znamená TOPWET (odvodnění plochých střech), TOPSAFE (ochranné systémy proti pádu osob ze střechy), TOPSET (okenní parapety) a TOPSTEP (schodišťové systémy).

Tomáš Kunst, jednatel společnosti TOPWET (foto: Oldřich Hrb)

Jaké jsou střechy dnes a jaké byly před 15 lety, změnilo se z vašeho pohledu něco zásadního?

Předně si musíme uvědomit, že rozdělujeme střechy na ploché a šikmé. Jsou totiž naprosto rozdílné, a to jak v materiálech, tak v postupech. Izolace plochých střech je z mého pohledu vysoce odborná „stavařská“ činnost a lidově řečeno izolatéři musí být nejen zruční, ale hlavně precizní. Určitě se vyvíjejí materiály, které se používají, ale skladba střech zůstává v podstatě stejná. Určité pokusy proběhly, například na téma pořadí vrstev, ale bez většího efektu. Standardem je nadále jednoplášťová střecha s klasickým pořadím vrstev. Tématem dnešní doby jsou také vodozádržné střechy, které jsou zajímavé nejen z ekologického hlediska, ale z pohledu hospodaření s vodou. Vodu na střeše nejen zadržujete, ale současně zmírníte dopad odtoku do stokové sítě. My jsme si například této souvislosti nechali patentovat retenční nástavec TOPWET pro vpusti, který umožňuje plynulé nastavení libovolné hodnoty i doby přípustného odtoku ze střechy včetně mezních situací, například když dojde k přívalovému dešti. Střecha vlastně nahrazuje funkci retenční nádrže.

To jsou ploché střechy, ale co šikmé?

V této souvislosti musím zmínit náš vývoj prvků a prostředků proti pádu z výšek a to nejen u plochých, ale i u šikmých střech. Ještě před 15 lety nebylo zajištění ochrany proti pádu z výšek na plochých střechách řešeno vůbec. V roce 2008 nastal zlom, kdy jsme jako první uvedli na trh výrobky na ochranu před pádem pod značkou TOPSAFE. Těší nás, že za dobu existence divize TOPSAFE se problematika ochrany proti pádu stala standardní součástí každého projektu.

Berou investoři odvodnění střech vážně, nebo jej považují za nutné zlo, do kterého se musí investovat?

Podle mého názoru se to řeší velmi zodpovědně, což ostatně nařizují předpisy a příslušné normy. Proudění kapalin je všeobecně složitý proces, který ovlivňuje mnoho faktorů. Proto nejde primárně jen o stanovení průměru otvoru odtokové vpustě, ale také o tvar. Je velmi důležité brát v patrnost a měřit reálné hodnoty průtoků, které pak ovlivní finální návrhy. Máme z tohoto důvodu vlastní měřicí zařízení, kterým měříme průtoky u všech našich výrobků tak, jak stanovuje evropská norma, která je mimochodem velmi přísná. Nechceme být jen výrobcem a prodejcem, ale chceme být odborníkem na danou problematiku. Chceme vědět co se s vodou děje v různých situacích, třeba když se odtok částečně ucpe, a chceme umět tyto situace vyřešit. Slouží nám k tomu data získaná reálným měřením, ale současně spolupracujeme s vysokými školami v Brně i Praze. Vnímám tento proces jako snahu najít cestu k novým produktům nebo inovacím stávajících.

Máme tomu rozumět tak, že chystáte v nejbližší době nějaké novinky?

Určitě. Mimo jiné, intenzivně pracujeme na vývoji vlastního podtlakového systému odvodnění plochých střech. Výhodu tohoto našeho systému představuje do vpusti integrovaná hydroizolační manžeta, podobně jako u gravitačního systému odvodnění. Význam této inovace tkví v eliminaci možných chyb při montáži. Chystáme také nový tvar podtlakové hlavice, která má za úkol snížit vibrace a tím i hlučnost zařízení.

Řekněte nám, v čem je TOPWET jedinečný?

Já myslím, že přístupem k problematice a k produktu jako takovému. Samozřejmě, že je důležitá technická podpora, ale stejně důležitá je komunikace, vnímání potřeb zákazníků. Na druhou stranu nesmíme zůstat stát ani z pohledu modernizace výroby. Mám to štěstí, že mám kolem sebe výborný tým 130 lidí, bez kterých bychom nebyli tam, kde jsme. Já osobně dávám přednost růstu lidí v rámci firmy, ale taky se nebojím se vzít k sobě někoho, kdo je lepší než já. Pro zajímavost, většina našich ředitelů a vedoucích vyrostli společně s firmou, a to se mi líbí.

Jaké máte další plány do budoucna?

Ve všech našich divizích se budeme intenzivně věnovat výzkumu a vývoji našich produktů. Ve střednědobém horizontu plánujeme rozšíření našich aktivit v zahraničí a chceme se také více věnovat rozvoji elektronické komunikace s našimi partnery.

Děkujeme za rozhovor

Ivan Sklenář