Informace výrobců

Nejlepší letištní terminál postavila studentka z Brna

Čtrnáctý ročník celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky o nejlepší model letištního terminálu budoucnosti vyhrála Alena Špičáková z Brna. Druhé místo a Cenu zaměstnanců HSF System získal model z Valašského Meziříčí. Třetí místo putuje do Kolína. Nejlepší modely vybrala odborná porota, složená ze zástupců pořadatele soutěže společnosti HSF System a partnera soutěže Svazu výrobců vlnitých lepenek, ze šesti finalistů.

Vzhledem k současné koronavirové situaci se finálové kolo uskutečnilo bez osobní účasti studentů, kteří se alespoň připojili k vyhlášení výsledků prostřednictvím online konference. „Všichni finalisté odvedli pořádný kus práce. Co mě ale nejvíce potěšilo je to, že tato mladá generace má v sobě velké odhodlání a chuť na sobě tvrdě pracovat. Budeme je v tom určitě podporovat minimálně dalším pokračováním této soutěže,“ říká Jan Hasík, ředitel stavební společnosti HSF System, která je pořadatelem a generálním partnerem soutěže Stavby z vlnité lepenky.

Odbornou porotu nejvíce oslovila Alena Špičáková ze SPŠS Brno se svým velmi futuristickým modelem letištního terminálu. Na druhém místě a zároveň i cenu zaměstnanců získal Daniel Škrla ze SPŠS Valašské Meziříčí. Jeho model zaujal porotu zejména propracovanou nadzemní částí, ale také jejím propojením s podzemní částí. Třetí místo pak získala skupina studentů z OSŠP a mediální tvorby Kolín s modelem terminálu ve tvaru velryby.

Vítězný model z BrnaVítězný model z BrnaVítězný model z Brna

Autorka nejlepší stavby získala cenu v hodnotě 20 000 Kč. Školy umístěné na druhém a třetím místě získají ceny v hodnotě 10 000 Kč a 5 000 Kč. Cenu za inovativní přístup v hodnotě 5 000 Kč, kterou udělili zaměstnanci společnosti HSF System, získal model z Valašského Meziříčí.

Model z Valašského MeziříčíModel z Valašského MeziříčíModel z Valašského Meziříčí

Ve finálovém kole hodnotila porota modely studentů z OSŠP a mediální tvorby Kolín, SPŠS Valašské Meziříčí, PSŠ Letohrad, SPŠS Pardubice a SPŠS Brno. Finálové modely byly k ohodnocení odbornou porotou převezeny do sídla pořadatele soutěže společnosti HSF System.

Model z KolínaModel z KolínaModel z Kolína

Ve 14. ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky bylo úkolem studentů navrhnout a vytvořit originální model letištního terminálu (budoucnosti) a ukázat jeho vnitřní uspořádání. To vše výhradně z vlnité lepenky, ekologického materiálu, který je šetrný k životnímu prostředí. Soutěže se účastní střední školy zaměřené na stavebnictví a další obory s tím související.

podle podkladů pořadatele