Články, Fasádní pláště, Informace výrobců

Nejvýkonnější superpočítačové centrum v ČR má fasádu z titanzinku Rheinzink

Kovová fasáda z titanzinku ukrývá jeden z nejvýkonnějších superpočítačů světa. Vzhled budovy Národního superpočítačového centra IT4Innovations v Ostravě jasně hovoří o jejím účelu: výzkum, vývoj, inovace. Jedinečný objekt získal umístění v prestižním kalendáři ARCHITECTURE WITH RHEINZINK 2015. Zde firma každoročně představuje vynikající objekty architektů z celého světa, na kterých je použit titanzinek Rheinzink.

Národní superpočítačové centrum IT4Innovations je unikátní projekt, který provozuje nejmodernější technologie a služby v oblasti superpočítání a vestavěných systémů a zpřístupňuje je českým i zahraničním týmům z akademické oblasti i průmyslu. Superpočítač se v době svého zprovoznění zařadil mezi 100 nejvýkonnějších superpočítačů na světě.

Budova je postavena na pravidelném půdorysu o výšce čtyř nadzemních podlaží, jednoho podzemního podlaží a zastřešena plochou střechou. Objekt je umístěn v areálu Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Stavba byla financována ze strukturálních fondů Evropské unie – Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace VaVpI.

Architektonické a konstrukční řešení
Výraz budovy má na první pohled evokovat poslání a oblast, ve které se budeme po vstupu do interiéru pohybovat – výzkum a rozvoj IT technologií. Konstrukčně je objekt řešen jako monolitický železobetonový skelet se ztužujícími železobetonovými stěnami schodišťových jader, výtahových šachet a obvodových stěn. Stropní konstrukce jsou rovněž železobetonové monolitické desky s hlavicemi. Základové konstrukce jsou vzhledem ke složitým základovým podmínkám provedeny jako hlubinné – vrtané piloty v kombinaci se základovou monolitickou deskou se ztužujícími trámy.

Nejvýkonnější superpočítačové centrum v ČR má fasádu z titanzinku RheinzinkNejvýkonnější superpočítačové centrum v ČR má fasádu z titanzinku RheinzinkNejvýkonnější superpočítačové centrum v ČR má fasádu z titanzinku Rheinzink

Architektonický výraz je postaven na hmotě v podobě kompaktního kvádru, což ve své jednoduchosti prezentuje jakousi kovovou krabici na počítač. Na kvádru je aplikován silný motiv – do schématu převedený plochý spoj. Vertikální linky – nervy procházejí přes celou výšku budovy a na dynamice jejich zalomování je postaven celkový výraz budovy. Kompaktnost objektu narušuje pouze akcentovaná hmota „vystupující“ části ve 2. nadzemním podlaží, která je jakýmsi „mozkem“ a ústředím celého objektu. Zde se nachází technologie samotného superpočítače. Tento ústřední kloub celé budovy je akcentován i ve večerních a nočních hodinách díky diodovému nasvětlení a prezentuje „nervové centrum“ celého objektu.
Martin Chválek, OSA projekt, s. r. o., Ostrava

Kovová fasáda RHEINZINK
Kovové opláštění fasády je provedeno z materiálu RHEINZINK-prePATINA blaugrau. Fasáda je navržena jako provětrávaná. Vyložení fasády je 500 mm proti betonové stěně a sklu. Nosná konstrukce je tvořena pomocí hliníkových kotev a celoplošný podklad je proveden z dřevotřískových desek OSB o tloušťce 22 mm.

Pro kovové opláštění budovy byl zvolen systém RHEINZINK – velkoformátové šablony. Na základě dodaného kladečského plánu byly vyrobeny velkoformátové šablony v šesti požadovaných rozměrech. V místech ostění a místech vertikálního členění fasády pomocí speciálně vyrobené nuty musely být vyrobeny šablony realizační firmou DK Roof, s. r. o., Ostrava. Průběžné odvětrávací štěrbiny v úpatí fasády a v místě atiky jsou kryty děrovaným plechem RHEINZINK Aero 63.

Nejvýkonnější superpočítačové centrum v ČR má fasádu z titanzinku RheinzinkNejvýkonnější superpočítačové centrum v ČR má fasádu z titanzinku RheinzinkNejvýkonnější superpočítačové centrum v ČR má fasádu z titanzinku Rheinzink

Veškeré prováděcí detaily byly vyřešeny komunikací mezi projektantem, realizační firmou a technickým oddělením RHEINZINK. Detaily u fasády musely splňovat nejen estetické představy architekta, ale také funkční požadavky na kovovou fasádu.

Spojení estetika – funkčnost je u tohoto objektu jednoznačné. Objekt chrání pod titanzinkovým pláštěm své pulzující nervové centrum a zároveň napovídá svému okolí, jaké neviditelné, strhující dobrodružství se odehrává uvnitř.
Jiří Suchánek, RHEINZINK ČR, s. r. o.

Základní údaje o stavbě
Název: Národní superpočítačové centrum IT4Innovations
Místo stavby: Ostrava
Investor: VŠB-TU Ostrava
Generální projektant: OSA projekt, s. r. o., Ostrava
Autoři: Ing. arch. M. Chválek, Ing. arch. M. Danyś, Ing. arch. P. Pietak
Hlavní inženýr projektu: T. Lehnert
Generální zhotovitel: Imos Brno, a. s.
Klempířské práce s titanzinkem RHEINZINK: DK Roof, s. r. o., Ostrava
Fasáda: 2000 m², 17 t, RHEINZINK-prePATINA blaugrau, velkoformátové šablony
Doba realizace: 12/2012 až 03/2014

podle podkladů společnosti RHEINZINK