Fasádní pláště, Informace výrobců, Zajímavá stavba

Nenápadná, přesto odvážná novostavba rodinného domu

Novostavba rodinného domu nedaleko Lince disponuje opticky maximálně odlehčenou konstrukcí respektující své okolí. Díky své unikátnosti přesto zaujme nejpozději na druhý pohled. Kovové obklady exteriéru i interiéru, v kombinaci se sklem a masivním dřevem odkazují na návrat do modernismu minulého století, kdy hlavním heslem bylo méně znamená více.

Architektonickému studiu pb + p Architekten se povedlo vyhovět požadavkům zadavatele stavby, který je sběratelem se slabostí pro období 50. let 20. století a který svou vášeň chtěl reflektovat i do svého nového sídla. Malé množství použitých stavebních materiálů v high-tech kvalitě dokonale odráží charakteristiku poválečného modernismu, jehož styl rodinný dům reprezentuje. Industriální pojetí a trvalá udržitelnost jej rovněž dokonale integrují do vcelku zhuštěného lineckého downtownu. samotné zhuštění je zřejmé i v půdorysu stavby. V přízemí železobetonové konstrukce domu se nachází prostorná garáž a všechny obytné místnosti jsou v patře, přičemž orientovány jsou převážně směrem do zahrady, jelikož uliční strana domu přiléhá k rušné komunikaci vedoucí do centra města.

V modernismu tolik žádanou oblost a aerodynamičnost dodává celé stavbě především kovová zavěšená provětrávaná fasáda, která je obložena PREFA vlnovým profilem Profilwelle v barvě přírodního hliníku. Jeho vertikální instalace přidává rodinnému domu noblesu, a spolu se skrytým kotvením je zárukou zachování dlouhodobě užitné i estetické hodnoty. Celý fasádní systém je bezúdržbový a dosahuje živostnosti sta let. Na materiál PREFA je poskytována záruka 40 let.

Rutina s milimetrovou přesností

Budova v Leondingu byla prakticky rutinní prací pro zkušeného klempíře Martina Affenzellera z vorchdorfské pokrývačské a klempířské společnosti lnnocente, ve které pracuje od roku 1998. Použití hliníkových profilů s vlnou na fasádě však vyžadovala řadu zkušeností, a především přesný přístup ve fázi plánování. „Byla to doslova otázka milimetrů, ale přesnost se vyplatila. Dominující zaoblení bylo vypočítáno správně a profil zvlnění byl dodán v příslušném poloměru. Části, kde se spojují s jinými stavebními materiály, byly další výzvou, ale zkušenosti a dovednosti stavbyvedoucího nám rovněž pomohly zachovat chladnou hlavu,“ upřesňuje Affenzeller.

Novostavba rodinného domu v rakouském Leondingu (foto: Croce & WIR)Novostavba rodinného domu v rakouském Leondingu (foto: Croce & WIR)Novostavba rodinného domu v rakouském Leondingu (foto: Croce & WIR)

PREFA Profilwelle profil s vlnou je vyroben z lisované hliníkové slitiny o tloušťce dva milimetry, která zajišťuje nejvyšší stupeň tvarové integrity a pružnosti. Jemná struktura materiálu a skrytá fixace mu dodávají ušlechtilý vzhled. Eloxovaný povrch navíc prodlužuje jeho životnost a činí fasádu ještě exkluzivnější. další výhodou je, že profil vytváří vzrušující souhru mezi světlem a stíny, která se trvale mění v závislosti na tom, jak na něj dopadá světlo.

Martin Affenzeller i jeho kolegové z firmy Innocente, která se na realizaci fasády podílela, pracují s materiály PREFA dlouho a poměrně často. „Hliníkové střechy a fasády jsou tvárné a mají vysokou užitnou i estetickou hodnotu. Navíc spolupráce s firmou PREFA je bezproblémová. Přímý kontakt s výrobcem je pro nás a naši práci velmi důležitý. Prostřednictvím pravidelných školení stíháme reflektovat různé inovace a nové produkty. Kdybychom nebyli v obraze, takzvaně by nám ujel vlak,“ popisuje klempíř. „Rozmanitost produktů, barev, různých povrchových úprav a tloušťky materiálu nabízejí téměř nekonečné možnosti,“ dodává affenzeller.

Novostavba rodinného domu (Leonding, Rakousko)

Architekti: pb + p Architekten Patzelt Barth + Partner zt-GmbH
Realizace: Innocente Ges.m.b. H.
Typ fasády: PREFA Profilwelle
Barva fasády: přírodní hliník

podle podkladů společnosti PREFA Aluminiumprodukte