Informace výrobců, Střechy

Netradiční střecha rodinného domu

Novostavba rodinného domu v německé obci Oberreuete-Irsengund zaujme zdálky lesknoucí se sedlovou střechou, pokrytou PREFA falcovanou šablonou 44 × 44 z přírodního hliníku. Stejná střešní krytina byla použita na střeše i fasádě na nedalekém přístřešku pro auta a ve stejném odstínu se leskne rovněž střecha samostatně stojící sauny, na které byl použit svitkový plech PREFALZ.

Nezaobírat se příliš materiály a zároveň je sebevědomě kombinovat bylo součástí strategie studia Yonder, které návrh rodinného domu realizovalo. Při jeho implementaci si našla cestu černá polyetylenová tkanina ze sadů, na zeleno natřené křížem lepené desky dřeva nebo kontralatě viditelně připevněné na fasádě. Často používají to, co je obvyklé, poněkud neobvyklým způsobem. Nic z toho nepůsobí neupřímně. Spíše to svědčí o tom, že Katja Knaus a Benedikt Bosch, zakladatelé studia Yonder, pozorně sledují realitu života, než začnou navrhovat budovy a jejich obytné prostory. Výsledkem tohoto designérského přístupu byly v minulosti různé projekty rodinných a bytových domů i interiérů v širokém okolí.

„O architektuře nesmí být smýšleno v modelových řadách. Nová generace architektů chce stavět jinak, chce modernizovat a stavět mnohem jednodušším způsobem, než bylo běžné v minulosti. Stávající stavby v našich městech jsou automaticky součástí naší uhlíkové stopy. S Yonder tento požadavek udržitelného myšlení proměňujeme v realitu. Vycházíme přitom i z vlastních zkušeností. Jak ukazujeme, méně technického úsilí může znamenat výrazně vyšší prostorovou a konstrukční kvalitu,“ popisuje Bosch jejich přístup při projektování.

Rodinný dům, Oberreute-Irsengund (foto: Croce & WIR)Rodinný dům, Oberreute-Irsengund (foto: Croce & WIR)Rodinný dům, Oberreute-Irsengund (foto: Croce & WIR)

Stavba jednodušší, kdekoli je to možné

Architekti studia Yonder ponechali materiály na rodinném domě pokud možno bez úpravy. Pro tři třpytící se střechy projektu – dům, saunu a přístřešek pro auta – zvolili hliníkovou krytinu společnosti PREFA Aluminiumprodukte navrženou v hladkém provedení a v odstínu přírodního hliníku. Tento materiál bez problémů odolá povětrnostním a sněhovým podmínkám Algávské oblasti, ve které je stavba umístěna. Navíc bylo třeba pokrýt tři různě velké, různě skloněné a asymetrické geometrie všech tří střech včetně fasády u přístřešku, což bylo možné pouze s falcovanou krytinou v konzistentní kvalitě, barvě a životnosti. Tu nabízí jak PREFA falcovaná šablona 44 × 44, tak svitkový plech PREFALZ. Šablona dominuje na sedlové střeše rodinného domu a na pultové střeše a fasádě přístřešku pro auta. Objekt sauny byl pro nízký sklon střešní roviny pokryt plechovými pásy startujícími u vykroužené půlkulaté okapní hrany, lemující blízký mohutně vzrostlý strom, který dominuje celému pozemku.

Fasáda domu i terasa jsou převážně z neošetřeného dřeva a spolu s všudypřítomnými gabionovými zdmi na pozemku zachovávají přírodní, jednoduchý a trvale udržitelný ráz celého konceptu novostavby.

Rodinný dům, Oberreute-Irsengund (foto: Croce & WIR)Rodinný dům, Oberreute-Irsengund (foto: Croce & WIR)

O projektu:

Země: Německo
Objekt, místo:
rodinný dům, Oberreute-Irsengund
Typ stavby:
novostavba
Architekti:
Yonder – Architektur und Design
Realizace:
Spenglerei Proba
Typ střechy:
PREFA falcovaná šablona 44 × 44, PREFALZ
Barva střechy:
barva na přání – přírodní hliník
Typ fasády:
PREFA falcovaná šablona 44 × 44
Barva fasády:
barva na přání – přírodní hliník

podle podkladů společnosti PREFA Aluminiumprodukte