Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

Nízkoenergetický dům s dotací – bez zateplení a s cihlami Heluz

Energeticky nenáročná budova může vzniknout dvojím způsobem. Buď ji vystavíme z jednovrstvé zděné konstrukce, anebo z dvouvrstvé, tedy složené konstrukce. Ještě před několika lety se hovořilo o tom, že jednovrstvé konstrukce nemohou svými parametry nikdy splňovat požadavky na stavbu nízkoenergetických nebo pasivních domů, neboť součinitel prostupu tepla U by měl být nižší než 0,12 W/m².K. Doporučen byl nosný stavební materiál malé tloušťky, na který projektant navrhne dostatečnou vrstvu izolantu. To platilo do doby, než se na trhu objevily nové moderní cihlové materiály, které svými tepelněizolačními parametry překonají dnes již zastaralou technologii dvouvrstvé konstrukce.

Jednovrstvá konstrukce zdiva pro nízkoenergetický dům
Cihla s integrovaným polystyrenem Heluz Family 50 2in1 tyto představy – technologii dvouvrstvé konstrukce – vyvrátila. Jedná se o izolační materiál s nosnou funkcí určený pro klasický způsob stavění, s hodnotou součinitele prostupu tepla U = 0,11 W/m².K.

HELUZ cihlářský průmysl

Pokud si chceme postavit nízkoenergetický dům, můžeme použít cihly plněné polystyrenem, tedy cihelné bloky Heluz Family 2in1, ale můžeme také sáhnout po ekonomicky optimálnějších cihlách řady Heluz Family tloušťky 50, 44 a 38 cm, případně řady STI. Také cihla tloušťky 44 cm se dá pro nízkoenergetický dům použít.

Požadavkem pro nízkoenergetické domy je, aby se součinitel prostupu tepla stěn pohyboval kolem 0,20 W/m².K.

Do pasivního nebo nulového standardu se můžeme dostat s materiály  Heluz Family 2in1 tloušťky 50 cm, případně Heluz Family 2in1 tloušťky 44 cm. V ojedinělých případech lze postavit dům, aby vyhovoval českému pasivnímu standardu, z cihel Heluz Family 2in1 tloušťky 38 cm, ale to už je opravdu na hraně a tyto materiály se využívají na domy v řadové zástavbě.

Dotace
Cihelné bloky Heluz Family 2in1 v šířkách 50 a 44 cm lze použít na jednovrstvé konstrukce pro domy s velmi nízkou energetickou náročností s podporou dotačního programu Nová Zelená úsporám. Tyto materiály jsou rovněž vhodné pro stavby nízkoenergetických budov, které nemohou z nějakého důvodu (např. z dispozičního hlediska, kvůli složitějšímu umístění stavby na pozemku) dosáhnout pasivního standardu. Pro energeticky pasivní dům a energeticky nulový dům (dům, který není závislý na dodávkách energie od distributorů) se nejčastěji používají cihly  Heluz Family 2in1 šířky 50 cm.

HELUZ cihlářský průmyslHELUZ cihlářský průmysl

HELUZ cihlářský průmyslHELUZ cihlářský průmysl

Pro bungalovy i řadovou výstavbu
Konstrukce z cihelných bloků Heluz Family 2in1 šířky 38 cm je zajímavá kvůli svému výbornému poměru tepelněizolačních vlastností a celkové tloušťky konstrukce. Tato varianta je velmi vhodná pro bungalovy, popř. řadovou výstavbu. Univerzální použití pro výstavbu nízkoenergetických domů pak zajišťují cihelné bloky Heluz Family 2in1 šířky 44 cm.

Cihelné zdivo opatřené vnitřní a vnější omítkou je na rozdíl od konstrukce s vnějším zateplovacím systémem méně náchylné k degradaci, ať již biologické (ulpívání řas, růst plísní) nebo mechanické (např. poškození při míčových hrách dětí, klováním ptáků apod.). 

Zateplovat nový dům je nesmysl
Platí, že rozumní, spořiví a praktičtí lidé volí va-riantu bez zateplení. Navíc dům bez zateplení lépe dýchá, zdravěji se v něm bydlí než v domě, který má konstrukci dvouvrstvou, složenou a téměř neprůvzdušnou.

podle podkladů společnosti HELUZ cihlářský průmysl