Beton, Informace výrobců, Podlahy

Nová generace cementových potěrů Baumit – Profesionální řešení pro každou podlahu

Cementové podlahové potěry patří bezesporu k nejtradičnějším stavebním materiálům a jejich důležitost a věhlasnost i v dnešní době nelze přehlédnout. Tvoří základní roznášecí, vyrovnávací nebo spádové vrstvy podlah a vztahuje se na ně mnoho normových, technických a především zpracovatelských požadavků.

Ačkoli se může zdát, že od takto základního materiálu nelze očekávat žádné specifické vlastnosti, opak je pravdou. Nová generace cementových potěrů Baumit představuje značné rozšíření oblasti použití a především splnění nových trendů a požadavků, které jsou zpracovateli na jejich pokládku kladeny.

Pro dosažení vysoké kvality při provádění tradičních cementových potěrů lze dnes s výhodou použít průmyslově vyrobené Baumit suché směsi pro potěry

Hotové suché směsi jsou univerzální, určené jak pro ruční, tak i strojní zpracování. Dodávány jsou v pytlích 25 kg nebo 40 kg nebo volně ložené v silech.Hotové suché směsi jsou univerzální, určené jak pro ruční, tak i strojní zpracování. Dodávány jsou v pytlích 25 kg nebo 40 kg nebo volně ložené v silech.Hotové suché směsi jsou univerzální, určené jak pro ruční, tak i strojní zpracování. Dodávány jsou v pytlích 25 kg nebo 40 kg nebo volně ložené v silech.

Podlahové desatero – cementové potěry Baumit

1. Podlahové potěry pro tloušťky od 20 do 100 mm
Minimální tloušťky podlah pro oblast rekonstrukcí nebo maximální tloušťky pro více zatížené podlahy. Mezi tím celá řada specifických požadavků a oblastí, které lze bezpečně pokrýt rozšířeným rozhraním tlouštěk potěru.

2. Pro vnitřní i vnější použití (certifikovaný pro exteriér)
Běžné potěry jsou čistě interiérovou záležitostí. Potěry Baumit jsou však certifikovány také pro vnější použití. Jejich vhodnost na vnější konstrukce jakými jsou terasy, balkón, lodžie, chodníky a rampy tak potvrdila nezávislá zkušebna. Široké spektrum použití řadí cementové potěry Baumit k výrobkům, který vám pomohou takřka na každé stavbě. 

3. Tradiční zpracování
I za cenu inovovaných vlastností, nového rozhraní tlouštěk a rozšíření oblasti použití, cementové potěry Baumit zůstávají i nadále tím tradičně zpracovatelným materiálem (kladení potěru/ vytvoření platlí/ stažení dřevěnou latí/ vyhlazení dřevěným nebo polystyrenovým hladítkem), který osloví jak profesionálního zpracovatele, tak domácího kutila.

4. Rychleji v cíli
Vzhledem ke zvyšujícím se nárokům staveb na úsporu času Baumit vyvinul zušlechtěné výrobky řady Speed, na které je možné pokládat další vrstvy v závislosti na okolních podmínkách již po několika hodinách/dnech. Pro zrychlení práce a zvýšení produktivity v oblasti tradičních cementových potěrů je přesně určen Baumit Betonový potěr Speed, který je za běžných podmínek pochozí po cca 18 hodinách a zatížitelný (vhodný k pokládce dalších vrstev) již po 24 hodinách.

5. Vhodné pro podlahové vytápění
U dnešní bytové a administrativní výstavby tvoří konstrukci podlahy nejčastěji potěr s podlahovým vytápěním. Cementové potěry Baumit jsou vybaveny speciálními přísadami, které zajistí bezpečné spojení potěru s otopnou soustavou. Společně s vysokou schopností přenosu tepla je výsledkem spolehlivé a efektivní řešení pro vytápění místností.

6. Ručně i strojově zpracovatelné, pytle i volně ložené v silech
Malé i velké množství. Pomaluběžným mísidlem i kontinuální míchačkou. Cementové potěry Baumit umožňují použít všechny tyto způsoby míchání pro dosažení homogenní konzistence směsi, která zaručuje spolehlivý náběh všech deklarovaných vlastností. Díky široké distribuční síti stavebnin jsou potěry Baumit snadno dosažitelné. Stejně tak jsou tyto výrobky připravené i pro dodávky v mobilních silech, které zaručují vyšší produktivitu práce a značnou úsporu času na stavbě.

7. Vysoká pevnost v tahu za ohybu
Pevnost v tlaku je často požadovaným parametrem, avšak pevnost v tahu za ohybu je neméně důležitá. Konstrukce plovoucí podlahy, popř. v kombinaci s podlahovým vytápěním – nemůže být jasnějšího příkladu. Lehce stlačitelný izolant pod chystanou vrstvou potěru způsobuje při zatížení potěru jeho značné namáhání právě na tah za ohybu. Právě v tomto duchu jsou oproti výrobkům stejné kategorie cementové potěry Baumit posíleny a jsou tak bezpečnějším a spolehlivějším řešením, které v mnoha případech nevyžaduje dovyztužení sklotextilními nebo kari sítěmi.

8. Precizní technologie žádá jasné zásady pro zpracování
Každá technologie vyžaduje jasná a srozumitelná pravidla, postupy a doporučení pro správné použití. Technologie cementových potěrů Baumit, stejně jako navazujících podlahových hmot, je zevrubně popsána v dokumentu „Technologický předpis pro potěry a samonivelační stěrky“, který je dlouhá léta považován za jeden z nejlepších dokumentů v dané kategorii. Pro každého účastníka jakékoli výstavby je volně dostupný na www.baumit.cz.

9. Síla systémového řešení
Nejen potěry jsou součástí konstrukce podlahy. Baumit je spolehlivým dodavatelem výrobků také pro navazující části podlah, jakými mohou být samonivelační stěrky či ucelený systém pro lepení obkladů a dlažeb. Bezpečnost spojení a kompatibilita navazujících výrobků umožňují vytvoření konstrukcí s dlouhou životností.

10. Nová balení s jasným popisem oblasti použití
Nové typy obalů umožňují delší skladování výrobků bez dopadu do jejich kvality a použitelnosti. Jasný popis oblasti použití a jedinečné vlastnosti uvedené přímo na vrchní části obalu usnadňují orientaci při hledání toho správného výrobku.

Před vlastní pokládkou potěru je vždy velmi důležitá pečlivá příprava podkladu – ať se již jedná o potěr kontaktní, oddělený nebo plovoucíVždy je třeba respektovat správné zásady návrhu, umístění a montáže okrajové dilatační pásky, separační fólie či tepelné a zvukové izolace......než se pustíme do vlastního provádění cementových potěrů

Minimální tloušťky pohybových spár jsou pro potěry bez podlahového topení 8 mm (platí pro rozměr desky do 8 m)Všechny Baumit cementové potěry jsou rovněž vhodné i pro podlahové vytápění. U těchto podlah je minimální tloušťka dilatační spáry 10 mm. Náběh podlahového topení musí probíhat dle instrukcí výrobce topného systému, nejdříve však 21 dní po zhotovení potěru.Je-li to nutné, lze povrch potěru v interiéru před pokládáním dlažby a podlahovin zbrousit či vyrovnat Baumit samonivelační stěrkou

podle podkladů společnosti Baumit