Informace výrobců, TZB

Nová generace rekuperačních jednotek WAFE 350

Po téměř dvou letech vývoje přichází česká firma WAFE na trh s rekuperační jednotkou nové generace. Vývojový tým WAFE čerpal z mnohaletých zkušeností v oboru a nyní přináší radikální změnu v uvažování o inteligentním větrání. Cílem týmu bylo najít řešení dlouhodobě známých komplikací, které standardní rekuperace přinášely – vysušování větraných prostor, odvod kondenzátu, předehřev a náklady na údržbu.

Vlhkost z teplého odváděného vzduchu kondenzuje uvnitř kanálků výměníku (krok 1); po překlopení WAFE EFS™ klapek se optimální množství vlhkosti navrací zpět do budovy (krok 2)Jednotka WAFE 350 je tak vybavena entalpickým klapkovým systémem (EFS™) řízeným pomocí unikátního algoritmu. Ten využívá data z teplotních, vlhkostních a tlakových čidel v jednotce. Úroveň větrání je upravována na základě hodnot CO2.Hlavní výhodou systému je odstranění nutnosti předehřevu, který je standardně zapotřebí pro provoz rekuperace v teplotách pod bodem mrazu. Letošní zima připomněla, že mrazivá období v našich končinách nejsou výjimkou a mohou trvat týdny. EFS™ systém také zjednodušuje instalaci jednotky, protože již není nutné ji připojovat k odpadu. Kondenzát se ve standardním režimu vůbec nevytváří a jednotka přirozené prostředí nevysušuje. Pro případy, kdy je odvod kondenzátu z důvodů nadměrné vlhkosti přáním uživatele, je možné WAFE 350 nastavit na HRV režim a kondenzát odvádět. Jednotka je na to vybavena vývodem 5/4 palce.

Vlhkost, která při střetu odpadního a čerstvého vzduchu ve výměníku kondenzuje, klapkový systém odstraňuje pravidelnou změnou směru cirkulace vzduchu. Jednotka tak zejména za mrazivých teplot dosahuje výrazně vyšší energetické účinnosti, neboť není nutné zapínat drahý předehřev. Uživatelům v domě s WAFE 350 bude lépe díky udržení přirozené vlhkosti.

Rekuperační jednotka WAFE 350Filozofie WAFE je založena na myšlence maximálního uživatelského komfortu. Ze zkušenosti se ukazuje, že zákazníci již krátce po instalaci zařízení nechtějí myslet na nutnou údržbu nebo nastavování bezpočtu složitých funkcí. WAFE 350 je plně autonomní. Upravuje výkon podle počtu lidí v domě, a když potřebuje vyměnit filtry, zašle e-mail s odkazem k objednávce.

Inovace vedoucí k plné autonomii a správné údržbě mají zajišťovat dlouhodobou a spolehlivou funkčnost zařízení. Dlouhá životnost WAFE 350 je rovněž podpořena výběrem komponent. Převažují prvky renomovaných německých a holandských výrobců. Například serva EFS™ systému od firmy Bosch jsou ověřena milióny cyklů v automobilovém průmyslu, kde jsou nároky na odolnost velmi vysoké.

Proti jiným jednotkám je WAFE 350 úspornější. EFS™ systém využívá efektivní a dostupné kanálkové výměníky, které netřeba měnit. Společně s optimalizací využití filtrů a odstraněním předehřevu může celková úspora za deset let oproti konkurenci činit kolem 80 000 Kč.

podle podkladů společnosti WAFE