Informace výrobců, Střechy

Nová generace spolehlivého upevnění Rheinzink – Clipfix

Stojaté drážky na nově postaveném objektu Laurentius byly upevněny systémem Rheinzink – Clipfix. Díky přesně definovanému upevnění drážek nabízí tento systém dlouhodobou jistotu, a proto se výborně hodí pro střechy, vystavené extrémním klimatickým podmínkám.
Z alergologického hlediska má místo takřka ideální polohu, protože ve výšce 1250 m n. m. panují podmínky s minimálním výskytem alergenů a roztočů. Charita proto ve svém domě v německém Feldbergu přímo pod stejnojmenným vrcholem v pohoří Schwarzwald provozuje kliniku pro rehabilitaci dětí, mládeže a matky s dětmi.
Ze stavebnětechnického hlediska představuje tato poloha velkou výzvu. Během roku zde spadne průměrně 1900 mm srážek, a to převážně v podobě sněhu, který v zimě snadno dosáhne výšky půldruhého metru. Ještě důležitější informací je pro pokrývače či klempíře celoroční výskyt orkánů. Rekord rychlosti větru byl naměřen v roce 1962 –205 km/h.
 
Provedení detailů v exponovaném prostředí
Pro titanzinkovou krytinu objektu Laurentius v popsaných podmínkách museli zúčastnění, kterými jsou fuchs.maucher.architekti, Waldkirch a stavební klempířství Mathias Dörr, Teningen-Nimburg, použít některá speciální opatření. Jedno z nich je patrné na první pohled: objekt nemá žádné odvodnění ani sněhové zábrany, protože silný tlak vysoké vrstvy sněhu na příkré střeše by v krátké době žlaby i sněhové zábrany zničil.
 
Střešní konstrukce se systémem Clipfix
Ve střešní skladbě jsou i „skryté“ hodnoty, které dnes již sice nejsou vidět, ale pro spolehlivé fungování krytiny jsou velmi důležité. Pomocí systému Clipfix bylo vyvinuto řešení pro upevnění krytí na úhlovou stojatou drážku odolné proti bouři. Vysoká únosnost této kombinace z nově vyvinutých pevných a posuvných příponek se speciálními vruty chráněnými proti korozi umožnila vznik staticky definovaného a spolehlivého upevnění.
 
Trvalé a spolehlivé upevnění
Pro dům Laurentius charitní kliniky byly použity krytinové pásy šířka 520 mm tloušťky 0,7 mm z titanzinku Rheinzink o délkách do 6,80 m. Na hlavních plochách střechy se sklonem 58 ° je plechová krytina položena přímo na celoplošném bednění, zatímco na vikýřové střechy, které mají sklon okolo 20 °, byla nejdříve položena strukturní dělicí vrstva Vapozinc. Strukturní rohož se spodní difuzně otevřenou pojistnou hydroizolací odvádí z těchto plochých částí střechy případnou vlhkost mezi spodní konstrukcí a krytinou. Právě v oblasti Feldbergu, bohaté na sníh, bylo důležité spolehlivě zamezit průniku vody do střešní konstrukce a tím ji trvale ochránit před korozí a hnilobou.
 
Rychlá montáž díky systému Clipfix
O rychlou montáž krytinových pásů se postaral systém Clipfix, jehož nejdůležitější částí jsou nově vyvinuté pevné a posuvné příponky z kvalitní oceli. Ve fázi vývoje byly testovány simulací na více než 50 let přirozené zátěže větrem a 20 let působení dilatace. Pro montáž příponek na přírodní dřevěné bednění nebo vhodné dřevěné desky byly použity systémové vruty, chráněné proti korozi, které také prošly testováním. Použitím systému získává klempíř jistotu spolehlivého a bezpečného upevnění krytiny, které lze exaktně propočítat díky definovaným statickým vlastnostem jednotlivých prvků.
podle podkladů společnosti Rheinzink
 
Laurentius – klinika pro rehabilitaci dětí, mládeže a matky s dětmi v německém Feldbergu