Fasádní pláště, Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

Nová šroubovací hmoždinka Sto-Ecotwist pro všechny tloušťky ETICS

Hmoždinky pro kotvení kontaktních zateplovacích systémů (ETICS) prošly v posledním desetiletí velkými změnami. Stále se zvyšující požadavky na snižování energetické náročnosti budov vedou výrobce hmoždinek k vývoji nových hmoždinek s lepšími vlastnostmi, mezi které patří odstranění tepelných mostů a prokreslování talířků hmoždinek na fasádě (tzv. dalmatinový efekt).
 
Samozřejmostí u nových typů hmoždinek je také jednoduchá a rychlá montáž pro zvýšení produktivity. Co však zůstává u většiny výrobců hmoždinek nevyřešeno, jsou různé délky hmoždinek podle tloušťky zvoleného izolantu a podkladu.
Firma Sto AG vyvinula společně ve spolupráci s firmou Fischer novou univerzální hmoždinku Sto-Ecotwist UEZ 8, která je vhodná pro všechny tloušťky izolací od 10 do 40 cm. Sto-Ecotwist splňuje nejvyšší nároky, kladené na hmoždinky v ETICS a vyniká svojí snadnou montáží. Jedná se o novou šroubovací hmoždinku určenou pro zapuštěnou montáž v jedné délce pro všechny tloušťky izolantu. Při tloušťce izolantu větší než 160 mm již nevzniká v místě hmoždinky tepelný most a díky zapuštěné montáži talířku hmoždinky nedochází k prokreslení talířků na fasádě. Po vyvrtání otvoru je montáž hmoždinky pomocí speciálního nástroje velmi jednoduchá.
 
Výhody hmoždinek Sto-Ecotwist UEZ 8
● Jedna hmoždinka pro všechny tloušťky izolací (novostavby i rekonstrukce);
● Zapuštěná montáž vylučuje prokreslení hmoždinek na fasádě;
● Nejlevnější šroubovací hmoždinka na trhu od 120 mm tloušťky izolace;
● Při tloušťkách izolantu nad 180 mm výrazná finanční úspora oproti konkurenčním hmoždinkám;
● Redukce tepelných mostů Χ = 0,000 W/K*;
● Vysoká rychlost montáže;
● Optimalizace skladových zásob (není nutno skladovat různě dlouhé hmoždinky);
● Talířek hmoždinky ve tvaru šroubovice se čistě zařízne do izolantu, aniž by jej porušil;
● Je vhodná pro beton, plné i děrované cihly, lehčený pórobeton, užitné kategorie A, B, C, D, E;
● Otvor vzniklý v izolantu po montáži se vyplní PU pěnou (Sto-Pistolenschaum SE) nebo zátkami.
 
Talířek hmoždinky není rovný, ale stáčí se podobně jako vrut na trnu, což zaručuje čistý zářez do izolace, aniž by se kousky izolantu vylamovaly. Sklon talířku hmoždinky je identický s ocelovým trnem. Pokud hmoždinku šroubujeme do izolantu, zařízne se talířek do izolace společně s ocelovým trnem. Obal hmoždinky se přitom posouvá směrem ke zdivu, dokud na něj nenarazí a nezafixuje se. Až nyní se zašroubovává trn do obalu, přičemž dochází k velkému stlačování v kompresní zóně. Montáž je dokončena tehdy, když je dorazový kroužek šestihranu v úrovni izolantu. Až tehdy je hmoždinka pevně ukotvena v podkladu.
Tím, že se talířek hmoždinky se zařezává hluboko do izolantu, je vyloučeno prokreslování hmoždinek na fasádě. Finální úpravy otvoru po hmoždince jsou minimální, musí se pouze uzavřít malý otvor, který po montáži vznikl – to se dá lehce zařídit zátkami (Sto-Ecotwist VE) nebo pomocí PU pěny od Sto, určené k vyplňování spár v izolantu. Sto-Ecotwist byl mnohokrát úspěšně testován a získal nezbytnou certifikaci (ETA – 12/0208).
U dodatečného zateplení se často setkáváme teprve při vlastní montáži s tím, že je nutné volit různé tloušťky izolantu z důvodu nerovnosti podkladu. Abychom mohli do masivního zdiva vrtat hmoždinky, potřebujeme v krátkém časovém intervalu hmoždinky o různých délkách a musíme doobjednávat. Se Sto-Ecotwistem tato starost odpadá. Aplikace je rychlejší a současně se zjednodušuje skladování, vyhnete se přehmatům a máte stále k dispozici vhodný typ hmoždinky.
tisková zpráva
 
Měření tloušťky izolantuNastavení tloušťky izolantu na montážním šestihranu pomocí dorazového kroužkuZačínáme s nasazením hmoždinky Talířek se zařezává do izolantuKdyž je dorazový kroužek těsně v úrovni vnější plochy izolace, montáž je hotováMalý montážní otvor se dá rychle a jednoduše uzavřít