Informace výrobců, Inženýrské sítě

Nové bezolovnaté fitinky z červeného bronzu RAUTITAN RX+

Zpřísňování limitů pro olovo v pitné vodě zapříčinilo téměř plošnou rekonstrukci rozvodů napříč všemi budovami. Dobré a v praxi osvědčené řešení materiálu zdravotně nezávadných fitinek dosud spočívalo v červeném bronzu, slitině mědi, cínu, zinku a olova. Poslední jmenované se v této slitině ovšem nachází v hygienicky nezávadném množství. Přesto se společnost REHAU v roce 2012 vrhla na vývoj materiálu, který by výhody červeného bronzu zachoval, a přitom přítomnost olova zcela eliminoval. Výsledkem je nová řada RAUTITAN RX+, jejíž nové, zcela bezolovnaté fitinky byly vyvinuty ve spolupráci s firmou KEMPER a namísto olova obsahují ve svém složení směs fosforu a síry.

Nová slitina zachovává všechny přednosti klasického červeného bronzu, a to bez přítomnosti i stopového množství olova. Materiál obsahuje signifikantní množství cínu, který zajišťuje tvorbu povrchové vrstvy, a jeho složení vedle vysoké odolnosti proti korozi zabezpečuje dlouhou životnost a optimální hygienické vlastnosti. Změnila se barva slitiny – nové fitinky s označením RX+ jsou tmavší a více dočervena (vlivem většího podílu mědi), nezměnila se však nijak jejich osvědčená geometrie, proto nevznikají žádné odlišnosti při jejich instalaci na stavbě.

Nové bezolovnaté fitinky z červeného bronzu RAUTITAN RX+Nové bezolovnaté fitinky z červeného bronzu RAUTITAN RX+

Ověřená spojovací technika násuvnou objímkou zůstává beze změny
Změna materiálu fitinek na bezolovnatou slitinu červeného bronzu není důvodem pro změnu osvědčených montážních metod – spojovací technika násuvné objímky tak nadále zajišťuje optimální průtok bez hluchých míst se stagnací vody, jednoduchou optickou kontrolu spoje i snadnou a rychlou montáž. Trubka rozvodu RAUTITAN RX+ z polyetylenu, zesítěného za vysokého tlaku a teploty, se v místě spoje rozšíří pomocí expandéru a navleče se na fitinek s podobným vnitřním průměrem. Těsnicím prostředkem je tak samotný materiál trubky s tvarovou pamětí bez přítomnosti O-kroužků, které v místě spoje zužují průtok vody až o jednu celou dimenzi. Zamezuje se tak tlakovým ztrátám a hlučnosti. Díky enormní redukci montážních chyb a následných škod a reklamací tak zůstává i záruka 10 let na celý systém. Realizovaný spoj je možná prakticky okamžitě zatížit tlakem, přičemž „zpracování“ může probíhat při teplotách od –10 do + 50 °C.

Kvalita a spolehlivost rozvodu pitné vody jsou bezpochyby hlavní a základní požadavky, které se mají postarat především o to, aby nedošlo ke znehodnocení dodaného média v domovních rozvodech. RAUTITAN RX+ hledí do budoucna, kdy se předpokládá další zpřísnění kritérií pro používané materiály, a přináší tak na trh v současné době zdravotně nejoptimálnější řešení pro rozvody pitné vody. Dodejme, že RAUTITAN RX+ je ne seznamu UBA. Nové fitinky z červeného bronzu již plně nahradily sortiment REHAU v plním rozsahu.
Více najdete na www.rehau.cz.

podle podkladů společnosti REHAU