Informace výrobců, TZB

Nové eskalátory Schindler 9300

Do posledního detailu vyladěné jsou nové eskalátory Schindler 9300. Novinka přináší pokročilá řešení pro zajištění bezpečnosti i pohodlí cestujících, úsporu energie při zachování maximálního výkonu i nadčasový vzhled v kombinaci s řadou jedinečných dekorativních prvků. Nové eskalátory jsou určeny pro komerční objekty, zejména pro obchodní domy, administrativní budovy a případně i další veřejné prostory.

Bezpečí na prvním místě
Eskalátor Schindler 9300 s certifikací TÜV splňuje všechny náročné mezinárodní standardy a nabízí rozšířené bezpečnostní prvky pro ochranu cestujících. Patří k nim inteligentní brzdový systém, který je přizpůsobený směru jízdy a tak minimalizuje riziko pádu při nouzovém zastavení eskalátoru. Při provozu jsou velmi užitečné i pohyblivé LED ukazatele směru jízdy, barevné ohraničení stupňů nebo LED osvětlení mezer schodového pásma, které usnadňují orientaci a plynulý nástup cestujících.

Na každém stupni záleží
„Eskalátory slouží celé dny v nejrůznějších podmínkách, a tak je důležitá také jejich odolnost a životnost. Proto je Schindler 9300 vybaven novou konstrukcí s otevřenými profily, která je například proti korozi chráněna až 40 let. Speciální koncové ozuby konstrukce navíc významně izolují vibrace a eliminují přenos hluku do budovy,“ vysvětluje Petr Chovanec, který je ve společnosti Schindler CZ obchodním manažerem nových instalací v ČR a SR. Pozoruhodné jsou samotné stupně, které pocházejí přímo z dílny značky Schindler a jsou vyrobeny z jednoho bloku. Díky tomu jsou odolnější než ocelové stupně složené z více dílů. Zároveň mají nižší hmotnost a nepředstavují zbytečnou zátěž pro konstrukci budovy.

Eskalátor Schindler 9300 nabízí rozšířené bezpečnostní prvky pro ochranu cestujících

Plný výkon v ECO režimu
Nový je také systém pohonu, který v kombinaci s třemi provozními ECO režimy nabízí skvělý výkon i úsporu energie. Tomu byly přizpůsobeny všechny klíčové komponenty od převodovky přes motor a brzdy po setrvačník a hnací řetězy.
„Výkon je navíc optimalizován prostřednictvím průběžné kontroly zatížení eskalátoru cestujícími, kdy motor pracuje v závislosti na konkrétním zatížení. Při maximálním zatížení tak eskalátor využívá plný výkon, zatímco při menší zátěži dochází k optimalizaci výkonu a k energetické úspoře. Kromě základního úsporného systému nabízí novinka i nadstandardní funkce jako provoz stop & go, plíživá jízda nebo kombinaci obojího,“ popisuje Petr Chovanec.

Štíhlý a atraktivní
Provozovatelé jisté ocení úsporu místa, k níž došlo díky zkrácení konců balustrád o 325 mm. U novinky se navíc podařilo zmenšit celkovou šířku eskalátoru o 75 mm, a to při zachování stejné jmenovité šířky stupně. Pohodlí cestujících tak zůstává a majitel budovy má k dispozici více prostoru k dalšímu využití, například k pronájmu dalších komerčních prostor.
Cestující i kolemjdoucí potěší dekorativní prvky, které z eskalátoru dělají nejen praktického pomocníka, ale i ozdobu komerčních budov nebo veřejných prostor. A je skutečně z čeho vybírat. Zmiňme například prémiový designový balíček nabízející LED podsvícení balustrád a okopů s možností výběru z více než 16 miliónů barev nebo vstup madla z nerezové oceli. Elegantní provedení si můžete přizpůsobit podle vlastních potřeb a vkusu. Krycí desky, vstup madla, stupně, hřebeny i osvětlení jsou totiž k dispozici v různých provedeních a barvách. Často můžete vybírat i z různých materiálů a vzorů.

Díky zkrácení konců balustrád o 325 mm došlo k úspoře místa, navíc podařilo zmenšit celkovou šířku eskalátoru o 75 mm

„Pro ty, kteří si chtějí navrhnout design eskalátorů sami, je připravena aplikace Schindler Escalator (aplikace je dostupná v App Store), v níž si můžete prohlédnout návrh vlastního řešení ve 3D vizualizaci nebo jej dokonce přes digitální rozšířenou realitu zakomponovat přímo do vaší budovy,“ doplňuje Petr Chovanec a pokračuje: „Užitečným plánovacím nástrojem pro architekty, projektanty či projektové manažery je také Schindler Digital Plan (dostupný na webu digitalplan.schindler.com), díky němuž si snadno navrhnete řešení výtahu, eskalátoru či pohyblivého chodníku do plánované budovy, stáhnete technickou specifikaci zařízení, ale i další důležité podklady jako CAD výkresy či BIM modely.“

V aplikaci Schindler Escalator si můžete navrhnout design eskalátorů samiV aplikaci Schindler Escalator si můžete navrhnout design eskalátorů samiV aplikaci Schindler Escalator si můžete navrhnout design eskalátorů sami

Kompletní služby
Schindler provozuje po celém světě devět výrobních závodů na eskalátory, pohyblivé chodníky a klíčové komponenty, k nimž patří konstrukce, stupně a ovládací prvky. Výrobní závod pro naši oblast je v Dunajské Stredě na Slovensku. Samozřejmostí je standardizovaný a přísný proces údržby a servisu, ale i spolehlivé dodání náhradních dílů.

Podrobnější informace najdete na www.schindler-cz.cz.

podle podkladů společnosti Schindler CZ