Fasádní pláště, Informace výrobců

Nové finální sádrové IN stěrky Ceresit – stěny a stropy na bílo, hladce a bezchybně

Odborníci dobře vědí, že nanášení finálních povrchových stěrek na stěny a stropy je činnost, která vyžaduje znalosti, zkušenosti a notnou dávku trpělivosti. Nekvalitní materiály navíc vyžadují podstatně více zkušeností a dovedností. S novými finálními sádrovými stěrkami je naopak cesta k dokonale hladké a perfektně provedené stěně podstatně snazší.

Vše má své řešení
Při kontaktech s realizačními firmami a sledováním diskusí na internetových fórech shromáždili techničtí poradci firmy Henkel často se opakující nesnáze, se kterými se můžete setkat při zpracování a nanášení interiérových stěrek. Mnohé z nich jsou výsledkem neopatrnosti, spěchu nebo nedostatku znalostí, část také souvisí s použitím nekvalitních materiálů. Výběrem vhodných výrobků a nástrojů však lze předejít vzniku většiny problémů. Jeden příklad za všechny – velkou výhodou nových finálních sádrových IN stěrek Ceresit je fakt, že u nich odpadá těžká volba vhodné konzistence, tak typická pro většinu podobných výrobků. Unikátní kombinaci snadného nanášení a vysoké odolnosti povrchu po vytvrzení tak ocení každý řemeslník.

Níže najdete přehled nejčastějších problémů při aplikaci stěrek včetně způsobu, jak se jim vyhnout. Samozřejmě s pomocí nových finálních sádrových stěrek Ceresit s technologií InSure:

Stěrka nedostatečně přilne a uvolňuje se od podkladu – nejčastěji se tak stává v důsledku nesprávně připraveného podkladu. Finální povrchy se aplikují v tenké vrstvě (typicky 1 až 2 mm), a proto stěny nebo stropy musí mít rovný povrch. V opačném případě je třeba vyrovnat nerovnosti, praskliny, rýhy a další vady na povrchu. K tomu je ideální vyhlazovací a finální stěrka Ceresit IN 35 pro tloušťku vrstvy do 5 mm. Ta díky použití technologie 1nSure umožňuje vytvořit dokonale hladký a odolný povrch, který je vhodný jako podklad pod všechny typy malířských nátěrů nebo pro lepení tapet. Ceresit IN 35 je také dokonalou podkladní vrstvou před nanášením bílé finální stěrky Ceresit IN 45 či bílé stěrkovací pasty Ceresit IN 46. Stěrka Ceresit IN 35 má vynikající přídržnost na podkladech ze sádry, sádrokartonových i sádrovláknitých desek, na zdivo z pórobetonu, cementových a vápenocementových omítek a může být aplikována i na podklady z betonu. Umožňuje upevnění rohových lišt a díky své unikátní receptuře je schopná ve zvýšené míře přijímat a uvolňovat vlhkost a tím přispět ke zlepšení regulace vlhkosti v prostředí.

Podklad by měl být vždy suchý, čistý a bez mastnost, savé podklady je ideální ošetřit penetrací Ceresit IN 10. Použití penetrace snižuje spotřebu dalších vrstev, podklady s tímto penetračním nátěrem mají nižší nasákavost, což zabraňuje příliš rychlému vysychání stěrek, barev a lepidel. Nanesený nátěr proniká do podkladu, kde váže jednotlivá zrna plniva, nezvyšuje však pevnost v celkovém průřezu podkladu. Nátěr se doporučuje zejména na podklady ze sádry, plynosilikátové tvárnice a podklady jako např. beton, tradiční cementové a vápeno-cementové omítky či pórobeton. Je vhodný i pro penetraci neimpregnovaných sádrokartonových desek.

Ve stěrce se vyskytují hrudky – objeví se, když je stěrka špatně rozmíchána. Zabránit tomu lze smícháním obsahu balení stěrky s přesně odměřeným množstvím čisté studené vody (dle doporučení výrobce) a mícháním nízkorychlostní vrtačkou s míchacím nástavcem do té doby, dokud nezískáte jednolitou hmotu bez hrudek. Pak počkejte cca 5 minut a znovu lehce promíchejte. Je-li třeba, přidejte menší množství vody (cca 3 % původního množství) a opět promíchejte. Pozor také na čistotu nádoby, ve které se hmota mísí – případné zbytky sádry v nádobě urychlují celý proces a komplikují dokonalé promíchání. Získat dobře promíchanou stěrku je skutečně velmi důležité! Rychlost míchání by neměla být příliš vysoká – u vrtačky s nástavcem je optimální cca 300 otáček za minutu a míchání by také nemělo trvat příliš dlouho. Lepší je pak míchání opakovat po několika minutách tak, aby se hmota mohla odvětrat.

Stěrka má nedostatečnou tvrdost – příliš nízká tvrdost může být způsobena jak nízkou kvalitou výrobku, tak i chybami při míchání. Stačí dát příliš mnoho vody při míchání a připravená hmota nezíská po vytvrdnutí správnou tvrdost. Tato situace nastává rovněž v případě, kdy se z podkladu na stěně či stopě neodstraní znečištění, vrstvy s nedostatečnou přídržností nebo starší malířské nátěry.

Stěrka se zbarvila – důvodů může být hned několik. Nejčastěji je příčinou zbarvení rez starých a poškozených nástrojů, ale mohou jej vyvolat i zbytky barevného nátěru, který nebyl důkladně odstraněn ze stěn před aplikací finální stěrky. Důvodem pro výskyt zabarvení povrchu stěrky je i její aplikace při vysoké vlhkosti a teplotě v místnosti.

Vrstvy stěrky se odlamují – za touto vadou je obvykle špatná kvalita výrobku. Může to být také výsledek použití vrstev technologií „mokrý do mokrého“ v situaci, kdy výrobce stěrky takovou možnost neumožňuje. U většiny stěrek je možné nanášet druhou vrstvu, až když se první vrstva propojí s podkladem a získá dostatečnou pevnost. Výrobci určují tuto dobu poměrně přesně na základě řady zkoušek a měření a měla by být proto respektována. Obvykle není potřeba první vrstvu penetrovat, penetrační nátěr je vhodný pouze za situace, kdy od nanesení první vrstvy uplynulo několik dní. Při použití finální sádrové stěrky Ceresit IN 45 lze stěrku aplikovat technologií „mokrý do mokrého“ a tím se vyhnout problémům s odlamováním vrstev.

Ve stěrce jsou trhliny – příčiny tohoto problému jsou především v podkladu. Jednou z nich mohou být například dokončovací práce v objektu – podklad v jejich průběhu pracuje, a není tak dostatečně stabilní. Popraskání může být i důsledkem příliš rychlého vysušení čerstvě nanesené stěrky nebo při vysokých teplotách v místnosti. Často je příčinou i příliš velká tloušťka vrstvy. Trhliny se objevují především na stropech, které jsou vystaveny většímu zatížení.

Stěrka odpadává – důvodem může být příliš silná vrstva, ale také špatná kvalita materiálu. Na vině může být i nevhodná konzistence stěrky v průběhu aplikace (příliš mnoho vody ve směsi).

Stěrka se stírá – k této situaci dochází v případě, že je pro broušení zvolen materiál příliš hrubý nebo se používá nevhodný brusný papír, brusná mřížka či mechanická bruska. Počáteční broušení by mělo být provedeno s papírem zrnitosti 120–160, finální pak se zrnitostí papíru 200–220. Stírání se vyskytuje i na plochách, na kterých je nanesena příliš malá vrstva (tenčí než 1 mm).

Stačí však zohlednit výše uvedené zkušenosti a zvolit kvalitní materiály a umění naprosto hladkých a perfektně provedených stěn je nyní plně dostupné každému řemeslníkovi. Ideálními materiály jsou vyhlazovací a finální stěrka Ceresit IN 35, bílá sádrová finální stěrka Ceresit IN 45 a bílá stěrkovací pasta Ceresit IN 46, doplněné o penetrační nátěr Ceresit IN 10. Perfektní vzhled, optimální tvrdost, vysokou odolnost a snadné broušení stěn a stropů přináší Henkel ČR poprvé na tuzemský trh díky třem unikátním technologiím:
– InSure technologie u stěrek Ceresit IN 35, IN 45 a IN 46 zaručuje optimální tvrdost, vysokou odolnost a vynikající přilnavost k povrchu.
– Super fibres vlákna – přidáním speciálních vláken je u stěrky Ceresit IN 45 zajištěna vysoká odolnost po vytvrzení a je zabráněno vzniku prasklin a odlamování vrstev.
– Smart polymer – obsah polymerů zvyšuje odolnost a přilnavost stěrky Ceresit IN 46 k povrchu.

Vyhlazovací a finální stěrka Ceresit IN 35Bílá sádrová finální stěrka Ceresit IN 45Bílá stěrkovací pasta Ceresit IN 46Penetrační nátěr Ceresit IN 10

Základní charakteristiky nových IN stěrek Ceresit:
Vyhlazovací a finální stěrka Ceresit IN 35 – sádrová stěrka pro vyrovnání nerovností a prasklin na povrchu stěn a stropů a pro vytváření finálních povrchových vrstev před malováním a tapetováním.

Bílá finální stěrka Ceresit IN 45 – je určena pro vytvoření bílého, dokonale hladkého podkladu na stěnách i stropech před nanášením všech druhů malířských barev nebo lepením tapet. Díky použití technologie 1nSure v kombinaci s vlákny SUPER FIBRES a speciálními plnivy umožňuje vytvoření dokonale hladkého a odolného povrchu.

Bílá stěrkovací pasta Ceresit IN 46 – díky použití technologie 1nSure v kombinaci se speciálními plnivy SMART POLYMER umožňuje vytvoření dokonale hladkého a odolného povrchu na stěnách i stropech před nanášením všech druhů malířských barev nebo lepením tapet. Pasta je určena k přímému použití, snadno se nanáší a zpracovává. Výhodou je možnost přerušení prací, je pouze nutné po přerušení či skončení prací nádobu pečlivě uzavřít.

podle podkladů společnosti HENKEL ČR