Beton, Informace výrobců

Nové spadiště v pražských Ďáblicích

Ochranu nových šachet systému sběru a dopravy odpadních vod před vnitřním rozstřikem odpadní vody a vnikáním podzemní vody z vnějšího prostředí zajišťují materiály Xypex.

Ďáblice jsou menší katastrální území v Praze 8 (obr. 2). Kromě zajímavého názvu se místní také mohou pyšnit krásnými vyhlídkami, z těch nejznámějších můžeme jmenovat Hvězdárnu Ďáblice (obr. 3) na vrchu Ládví (359 m n.m.), jednom z nejvyšších bodů v Praze.

Obr. 1: Výrobky Xypex Concentrate a Modified byly použity pro hydroizolaci a ochranu dvou velkých šachet v srdci nového systému sběru a dopravy odpadních vod v pražské čtvrti Ďáblice Velká kanalizační šachta má výšku 36 m, průměr 6 m a obsahuje spirálový kanalizační žlab a revizní schodištěObr. 1: Výrobky Xypex Concentrate a Modified byly použity pro hydroizolaci a ochranu dvou velkých šachet v srdci nového systému sběru a dopravy odpadních vod v pražské čtvrti Ďáblice Velká kanalizační šachta má výšku 36 m, průměr 6 m a obsahuje spirálový kanalizační žlab a revizní schodištěObr. 2: Ďáblice se nacházejí na severu Prahy. Kanalizace musí být svedena z toho to vyššího území dolů do hlavní čistírny odpadních vod na břehu řeky Vltavy

Nadmořská výška sice poskytuje krásné výhledy na oblohu a do krajiny, zároveň však představuje problém pro technické služby zajišťující systém kanalizace a zásobování vodou. Jedna z nejstarších kanalizačních stok v Ďáblicích byla postavena v 70. letech minulého století a obsahovala řadu krátkých tunelů spojených šesti úzkými spádovými šachtami, tvořící stupňovitou konstrukci sestupující z příkrého svahu (obr. 4).

Tento systém měl bohužel za následek časté ucpávání spádových šachet a nutnost neustálé údržby. Nakonec došlo ke zrychlené degradaci konstrukce způsobené abrazí a mikrobiologicky indukovanou korozí (MIC).

Obr. 3: Hvězdárna Ďáblice na vrchu Ládví v nadmořské výšce 359 metrObr. 4: Boční pohled na nový kanalizační spojovací systém v Ďáblicích (červeně). Nejvyšší spádová šachta (napravo) má vnější průměr 6 m, vnitřní průměr 5,2 m a výšku 36 m. Centrální údržbová šachta má vnější průměr 4,2 m, vnitřní průměr 3,6 m a je vysoká 22,1 m. Nový spojovací tunel ve spodní části je dlouhý zhruba 250 m, je z monolitického betonu, má vejčitý profil a je obložen kamennými dlaždicemi. Starý systém je znázorněn žlutě. Modré čáry znázorňují dvě rozdílné hladiny vody, podmíněné formacemi podkladových hornin

Výměna je nutná

V roce 2013 byla vedením města oslovena pražská projekční firma Ko-KA s. r. o., aby navrhla alternativní podobu stavby, která by byla schopna zajistit řízený a bezúdržbový odvod odpadní vody z městské části (obr. 5). Výsledný návrh obsahuje hlavní, v nejvyšším bodě 6 m širokou spádovou šachtu, napojenou na nový spojovací tunel v hloubce zhruba 37 metrů pod povrchem.

Hlavní spádová šachta (obr. 6) obsahuje jak splaškový žlab pro běžné a řízené proudění odpadní vody, tak i přepadový systém pro pojmutí vody z přívalových srážek (obr. 7). Voda z přívalových srážek je přesměrována do centrální spádové šachty, která dočasně umožňuje volný přepad do spojovacího tunelu (obr. 8).

Nový spojovací tunel o délce 250 m se napojuje na již existující stoku, aby bylo možné odvádět splašky až k Ústřední čistírně odpadních vod na Císařském ostrově. nový tunel s náklonem 1,45 % zajišťuje méně agresivní tok odpadní vody než předchozí systém, což má za následek nižší emise plynného sirovodíku (H2S) a menší abrazi.

Obr. 5: Pohled na systém sběru a odvodu odpadních vod (červená čára), zahrnující dvě velké šachty betonované na staveništi, které jsou ošetřeny výrobky Xypex Concentrate a Xypex Modified. Starý systém (modrá čára) zahrnoval 6 úzkých spádových šachet, které se často ucpávalyObr. 6: Velká šachta v soustavě má vnější průměr 6 m, vnitřní průměr 5,2 m a výšku 36 m. Zde je zachycena během stavby. Spádová šachta bude obsahovat točité schodiště a splaškový žlab, který umožní kontrolované proudění odpadní vody do nového spojovacího tuneluObr. 7: Velká spádová šachta obsahuje vstupní schodiště pro údržbu na levé straně a točitý splaškový žlab na straně pravé k usnadnění sestupu odpadní vody do spojovacího tunelu v hloubce zhruba 37 m pod povrchem. K ošetření vnitřních povrchů obou kanalizačních šachet byly použity výrobky Xypex Concentrate a ModifiedObr. 8: Místa, kde byly spádové šachty ošetřeny krystalizačním hydroizolačním nátěrem Xypex Concentrate a vytvrzovacím přípravkem Xypex Modified, jsou zvýrazněna červeně. Tato místa potřebují zvýšenou ochranu, protože jsou nepřetržitě vystavena působení vody, síranů, kyseliny sírové, různým úrovním pH a dalším agresivním látkám

Specifikace zvláštní ochrany

Jednou z inženýrských „výzev“ byla vnitřní ochrana obou šachet. Neustálý´ rozstřik a přeliv vody v točitém splaškovém žlabu a extrémní zátěž, ke které dochází při přepadu během silných srážek, mohou mít za následek mikrobiologickou korozi betonu (MIC) a další formy degradace stavby.

K ochraně nové hlavní spádové šachty betonované na stavbě a menší revizní šachty s průměrem 4,2 m (obr. 9) Ko-KA zvolila ošetření konstrukcí nátěrem Xypex Concentrate (obr. 10) pro ochranu a hlubokou penetraci krystalické hydroizolace. „Zvláštní ochrana byla nutná kvůli agresivnímu prostředí vyvolanému působením síranů a kyseliny sírové. Zvolili jsme Xypex Concentrate a Modified pro dlouhodobou ochranu betonu bez rizika odlupování nebo jiných nedokonalostí, které se mohou vyskytnout při použití membrán a běžných nátěrů,“ uvedla Petra Bařinová, projektová inženýrka z firmy Ko-KA.

Společnost Ko-KA má zkušenosti s produkty Xypex z mnoha dalších náročných projektů po celé České republice, včetně inženýrských tunelů a výstavby/sanace systému odpadních vod. Společnost Ko-KA doporučila mimo jiné i speciální injektovatelnou směs na bázi cementu, která byla použita ke stabilizaci mnoha pražských stok (obr. 11), které byly poškozeny stoletými povodněmi v roce 2002. Xypex Admix C-1000 nF byl klíčovou součástí směsi pro sanaci sítě kanálových stok.

Obr. 9: Prostřední revizní šachta v novém kanalizačním spojovacím systému v Ďáblicích má vnější průměr 3,5 m a vnitřní průměr 2,9 mObr. 10: Xypex Concentrate ve vědrech o hmotnosti 25 kg čeká na aplikaci nástřikem na pracovišti poblíž šachet kanalizace Ďáblice. Jak Xypex Concentrate, tak i Xypex Modified byly během projektu použity k hydroizolaci a ochraně betonuObr. 11: Kanalizační potrubí vejčitého tvaru se běžně používá v celé Praze. Nový, 250 m dlouhý spojovací vodní tunel byl vybudován jako součást nového projektu pro systém odvodu odpadních vod pro městskou část Ďáblice

Výrobek Xypex Concentrate obsahuje směs portlandského cementu a aktivních chemikálií, které prostupují do betonového podkladu, reagují s vodou a složkami ztvrdlého betonu a způsobují katalytickou reakci. tato reakce vytváří nerozpustnou krystalickou formaci v pórech a kapilárách, které jsou součástí všech betonů. tímto způsobem je zabráněno pronikání vody a jiných kapalin do betonu z jakéhokoli směru. Laboratorní studie prokázaly, že krystalická formace Xypexu Concentrate je schopna proniknout až 30 cm pod betonový povrch a poskytnout tak hlubokou a trvalou ochranu. Xypex Modified byl zvolen jako sekundární nátěr k posílení funkce Xypexu Concentrate. beton díky tomu odolává i extrémnímu hydrostatickému tlaku a agresivním chemikáliím. Xypex utěsňuje vlasové trhliny až do 0,4 mm, a díky tomu, že se stává trvalou součástí betonu, nelze jej prorazit ani natrhnout.

Aplikace nástřikem šetří čas

Stavba nového systému sběru a dopravy odpadních vod probíhala od roku 2016 do srpna 2020. Aplikace Xypexu Concentrate a Modified proběhla v polovině roku 2020 a provedla ji společnost Čermák a Hrachovec pod vedením společnosti nekap s. r. o., distributora materiálů Xypex v České republice.

Xypex Concentrate i Modified lze nanášet štětkou nebo stříkací pistolí na provlhčený beton. na projektu v Ďáblicích byly produkty nanášeny primárně stříkací pistolí (obr. 12).

Podle projektového manažera firmy nekap Ivana Kovačíka byla aplikace Xypexu Concentrate a Modified dokončena během 4 dnů pomocí stříkací pistole umístěné na šestimetrové prodlužovací tyči (obr. 13). tato speciálně vytvořená pomůcka pro nástřik ušetřila projektu zhruba dva týdny práce, které by vyžadoval běžný postup (tj. stavba lešení a aplikace nátěru pomocí štětek a běžných stříkacích pistolí), což přineslo nejen výrazné časové, ale i finanční úspory. Jednalo se o vpravdě unikátní způsob aplikace, který doposud nebyl na žádném projektu použit.

Obr. 12: Aplikace Xypexu Concentrate na vnitřní povrchy velké spádové šachty v novém systému odvodu odpadních vod na Praze 8Obr 13: Unikátní systém stříkací pistole byl vytvořen tak, aby umožnil pracovníkům dosáhnout do výšek až 6 m, a tím výrazně usnadnil aplikaci Xypexu Concentrate a Xypexu Modified na provlhčený beton ve velké spádové šachtě i menší revizní šachtě

Materiály Xypex bylo ošetřeno cca 1900 m2 povrchů, čímž bylo dosaženo ochrany obou šachet před vnitřním rozstřikem odpadní vody a vnikáním podzemní vody z vnějšího prostředí. Celkem bylo použito 1 510 kg Xypexu Concentrate a 1 140 kg Xypexu Modified.

„Tyto stavby jsou navrhovány tak, aby vydržely sto let,“ poznamenává Jan Mandelík, regionální zástupce Xypexu pro střední a východní evropu. „Krystalická technologie Xypex se používá na podobné projekty po celém světě již více než 50 let. Inženýři, dodavatelé, architekti a zhotovitelé doporučují Xypex, protože dokáže prodloužit životnost téměř jakéhokoli projektu obsahujícího betonové konstrukce.“

Investor: Hlavní město Praha zastoupené Pražskou vodohospodářskou společností, a. s.
Provozovatel: Pražské vodovody a kanalizace, a. s.
Projekt: Ko-KA s. r. o.
Generální dodavatel: InoS Zličín, a. s.
Subdodavatel: Čermák a Hrachovec, a. s.
Distributor materiálů Xypex v ČR: Nekap, s. r. o.

podle podkladů společnosti Xypex