Informace výrobců, Legislativa, Střechy

Nové stupně těsnosti a klasifikace pojistných hydroizolací podle německého cechu pokrývačů ZVDH

V lednu 2010 vydal Centrální svaz německých pokrývačů (ZVDH – Zentral Verband des Deutschen Dachdeckerhandwerks) revidovaná Odborná pravidla pro pokrývání střech s betonovou a pálenou skládanou krytinou (Fachregeln für Dachdeckungen mit Dachziegeln und Dachsteinen) a směrnici k pojistným hydroizolacím (Merkblatt für Unterdächer, Unterdeckungen und Unterspannungen).
Revidování přineslo několik zásadních změn:
– definování minimálních kvalitativních požadavků na pojistné hydroizolace a jejich zařazení do tříd A, B (při nezateplených podkrovích) a do tříd A, B, případně C (při zateplených podkrovích);
– určení vhodnosti jednotlivých pojistných hydroizolací pro účel dočasného zastřešení;
– definování nových stupňů těsnosti doplňkových opatření.
 
Důvod pro tyto změny byly neustále se zvyšující požadavky investorů a projektantů na těsnost střešního pláště a klimatické změny posledních let.
 
Klasifikace pojistných hydroizolací
Rozdělení pojistných hydroizolací do „kvalitativních“ tříd zásadním způsobem přispělo ke zpřehlednění trhu s pojistně hydroizolačními fóliemi. Německý cech pokrývačů rozdělil pojistné hydroizolace podle kritérií na požární odolnost, vodotěsnost, příčnou a podélnou pevnost v tahu, odolnost proti přetržení, teplotní odolnost, flexibilitu za studena, zvýšenou odolnost proti stárnutí a dostupnost doporučených doplňků jako spojovací pásky a těsnicí pásky pod kontralatě.
Speciální kategorie odolnosti proti větrem hnanému dešti se prokazuje testem v Technické univerzitě Berlín (TU Berlin). Při tomto testu je pojistná hydroizolace aplikovaná na různých podkladech (volně mezi krokvemi, na tepelné izolaci, na bednění). Ventilátor žene kapky umělého deště proti fólii, která musí tomuto zatížení odolat min. 30 minut s ohraničenými vlhkostními průsaky.
Taktéž se při kategorii vodotěsnost a pevnost vyžaduje test umělého stárnutí, který zjišťuje vlastnosti pojistné hydroizolace po umělém UV ozáření v délce 336 hodin, 55 MJ a teplotě 80 °C. Při požadavku vodotěsnosti musí být tato zachována i po testu umělého stárnutí. Při příčné a podélné pevnosti musí pojistné hydroizolace plnit minimálně 65 % původních hodnot i po testu umělého stárnutí.
Pojistné hydroizolace, které leží na tvarově stabilním podkladě, jsou rozdělené do tříd UDB-A, UDB-B, případně UDB-C. (UDB – ze slova Unterdeckbahn), kde třída UDB-A vykazuje nejvyšší hodnoty oproti třídě UDB-B. Při obou kategoriích se fólie mohou použít jako dočasné zastřešení. Kategorie UDB-C tyto požadavky nesplňuje.
Pojistné hydroizolace, které jsou volně položené přes krokve, jsou rozdělené do tříd USB-A, případně USB-B (Unterspannbahn), kde třída USB-A vykazuje vyšší hodnoty oproti třídě USB-B. Pouze katergorie USB-A se může použít jako dočasné zastřešení. Kategorie USB-B tyto požadavky nesplňuje.
Na veškerých produktech prodávaných na německém trhu musí být viditelné označení, do které kategorie patří či zda jsou vhodné pro dočasné zastřešení nebo zda prošly testem hnaného deště a zda jsou k produktu dostupné doporučené doplňky. Toto označení slouží jako nezávislé hodnocení fólií pro lepší orientaci řemeslníků.
Všechny fólie DELTA jsou zařazené do třídy UDB-A, případně USB-A, kromě fólie DELTA-VENT-N, která je v kategorii UDB-B a USB-A, z čehož vyplývá, že všechny fólie DELTA splňují nejnáročnější kritéria Centrálního svazu německých pokrývačů ZVDH a mohou být použity pro dočasné zastřešení.
 
Nové stupně těsnosti doplňkových opatření
Z důvodu požadavků investorů a projektantů, ale i z důvodu klimatických změn přistoupil Centrální svaz německých pokrývačů ke revidování stupňů těsnosti doplňkových opatření. Původní stupně těsnosti jsou odborné veřejnosti známé z „českých“ Pravidel pro navrhování a provádění střech, které Cech klempířů, pokrývačů a tesařů Česka nepřímo převzal z německých pravidel v roce 2000.
Zásadní změna nastala při hodnocení jednotlivých zvýšených požadavků, kde obytné podkroví přiřazuje již ne jeden, ale dva zvýšené požadavky na těsnost. Změna nastala taktéž v odstupňování sklonů, kde nejvyšší stupeň těsnosti doplňkových opatření se aplikuje až při 12 ° pod bezpečným sklonem daného typu skládané krytiny.
 
Stupně těsnosti pojistných hydroizolací DELTA® podle nové směrnice Centrálního svazu německých pokrývačů
Třída 6:
Pojistná hydroizolace volně natažená mezi krokvemi nezatepleného podkroví
DELTA®-VENT N
Třída 5:
Pojistná hydroizolace volně přeložená přes sebe na tvarově stabilní tepelné izolaci nebo bednění
Na tepelnou izolaci a bednění:
DELTA-MAXX, DELTA-FOXX, DELTA-VENT S, DELTA-VITAXX
Na tepelnou izolaci:
DELTA-VENT N
Třída 4:
Pojistná hydroizolace položená na tvarově stabilní tepelné izolaci nebo bednění, slepené spoje
Na tepelnou izolaci a bednění:
DELTA-MAXX COMFORT, DELTA-MAXX TITAN, DELTA-MAXX PLUS, DELTA-FOXX PLUS, DELTA-VITAXX PLUS, DELTA-VENT S PLUS
Na tepelnou izolaci:
DELTA-VENT N PLUS
Třída 3:
Pojistná hydroizolace položená na tvarově stabilní tepelné izolaci nebo bednění, slepené spoje a kontralatě utěsněné
Na tepelnou izolaci a bednění:
DELTA-MAXX COMFORT, DELTA-MAXX TITAN, DELTA-MAXX PLUS, DELTA-FOXX PLUS, DELTA-VITAXX PLUS, DELTA-VENT S PLUS
Třída 2:
Dešti odolné podstřeší – Pokládka s hydroizolační fólií podle odborných pravidel německého pokrývačského řemesla
Difuzně otevřená alternativa: DELTA-FOXX PLUS/DELTA-FOXX,
Těsnicí systém: DELTA-PREN, DELTA-SB 60, DELTA-FLEXX BAND
Třída 1:
Vodotěsné podstřeší – Pokládka s hydroizolační fólií přes kontralatě podle odborných pravidel německého pokrývačského řemesla
Difuzně otevřená alternativa: DELTA-ALPINA,
Těsnicí systém: DELTA-QSM, DELTA-PREN, DELTA-ALPINA BAND
 
Evropská norma EN 13859-1 pro pojistné hydroizolace definuje jen metody, jak pojistné hydroizolace zkoušet, ale nedefinuje žádná kritéria ve smyslu „vyhovuje“ nebo „nevyhovuje“. Oproti tomu klasifikace pojistných hydroizolací, kterou zavedl Centrální svaz německý pokrývačů, zavádí do obrovského množství typů a značek pojistných hydroizolací nezávislá a jasně stanovená pravidla, která určují, kterým podmínkám daná fólie vyhovuje, respektive nevyhovuje.
Karel Bulín,

Dörken, s. r. o.