Informace výrobců, Podlahy

Novinka – kompozitní terasová prkna Duro z rýžových slupek a čistého PVC

Společnost Kratochvíl parket profi na českém trhu nově představuje terasy italské značky iDecKing. Kompozitní materiál Duro, mezi jehož hlavní ingredience patří rýžové slupky a čisté PVC, přináší oproti tradičním terasovým systémům několik výhod. Jedná se o vysoce odolný materiál, který oproti dřevu a WPC nenasakuje vlhkost. Materiál Duro lze navíc renovovat a zbrousit podobně jako dřevěnou podlahu.

Výrobce nabízí dva systémy pokládky. První EasyClick staví na rychlém zašlápnutí nohou, druhý EasyChange na možnosti výměny dílce – klidně uprostřed terasy bez nutnosti rozebrání okolních lamel, jak tomu bývá u klasického způsobu pokládky – i úplného rozebrání terasy. V nabídce KPP najdete kromě základní řady Duro s jedním odstínem v hladkém nebo protiskluzovém provedení i sedm dalších dekorů řady Duro Excellence se strukturou dřeva.

Odolný recyklovatelný materiál, příjemný pro bosou nohu a bez třísek
Terasy iDecKing jsou vysoce odolné vůči vodě, teplotním výkyvům, UV záření i parazitům. Kompozitní materiál Duro je vhodný pro chůzi naboso bez rizika našlápnutí třísky. Je nenáročný na údržbu a odpadá u něj problém s nasákavostí vlhkosti. Slupky pocházejí z rýže, která se pěstuje ve velmi vlhkém klimatu, jsou tak na vlhkost zvyklé. Jedná se o 100% recyklovatelný materiál, zpracovatelný do různých odstínů i povrchových úprav.

Atraktivní design se strukturou dřeva
Nabídka venkovních teras iDecKing zahrnuje řady Duro a Duro Excellence. Terasová prkna Duro tvoří homogenní kompozit, což garantuje jednotné složení v celé tloušťce. Materiál je extrémně odolný a stabilní. Prkna se prodávají v jednom odstínu a na výběr je hladká a protiskluzová úprava. Suroviny jsou barveny ještě před zpracováním, což přináší konzistentní a dokonale sladěný vzhled.

Kompozitní terasová prkna Duro z rýžových slupek a čistého PVCKompozitní terasová prkna Duro z rýžových slupek a čistého PVCKompozitní terasová prkna Duro z rýžových slupek a čistého PVC

Palubky řady Duro Excellence mají na nosnou část z homogenního kompozitu navíc nanesenou povrchovou úpravu odpovídající struktuře dřeva. Vynikají přirozeným vzhledem a stálostí odstínů. V nabídce Duro Excellence je sedm dekorů v imitaci dřeva, pro ještě dokonalejší efekt má většina z nich strukturovaný povrch. Ten lze po letech užívání zbrousit, povrch pak koresponduje se vzhledem prken základní řady Duro.

 Terasy iDecKing získaly prestižní cenu International prize for best inovations (2015, 2016 a 2017) a ocenění German Design Award (2017).

Rychlá, pohodlná a nenáročná práce
Prkna obou představených řad – Duro a Duro Excellence – lze instalovat ve dvou volitelných systémech. Pokládku pouze za pomoci nohou, tedy jednoduchým zašlápnutím, umožňuje systém EasyClick. Při kotvení terasy k podkladovému roštu zcela odpadá použití hřebíků, šroubů nebo vrtačky. Konstrukce se skládá ze spodního hliníkového roštu s předem upevněnými nylonovými klipy. Na ty se pokládají vyfrézované terasové lamely, které se zašlápnutím pevně usadí na své místo.

Systém zahrnuje dva tipy klipů pro variabilitu při pokládce (např. tvary do L) i možnost estetického zakončení terasy. Jedná se o z výroby kompletně předpřipravený systém, který předchází chybám v instalaci a garantuje stabilitu i odtok vody. Významně se tak snižují náklady spojené s instalací.

Pokládku pouze za pomoci nohou, tedy jednoduchým zašlápnutím, umožňuje systém EasyClickPokládku pouze za pomoci nohou, tedy jednoduchým zašlápnutím, umožňuje systém EasyClickPokládku pouze za pomoci nohou, tedy jednoduchým zašlápnutím, umožňuje systém EasyClick

Alternativou může být systém EasyChange, což je jediný snímatelný terasový systém na světě tohoto typu. Pomocí speciálního iDecKing klíče a předinstalovaných rotačních nylonových „zámků“, rozmístěných na hliníkovém instalačním roštu, umožňuje snadnou výměnu dílce (klidně uprostřed terasy bez nutnosti rozebrání okolních lamel) i kompletní rozebrání terasy. Vyfrézované palubky se položí na hliníkový rošt a jednoduchým otočením zámků pomocí klíče ukotví do fixní pozice. Také instalace tohoto systému je rychlá, snadná, bez potřeby vrtání či přibíjení.

Typickým problémem terasových prken bývá rozpínání a smršťování dílců a vznik menších či větších spár na krátkých stranách. Tomuto výrobce účinně předchází pomocí patentované speciální spojky iJack, která se na roštu umisťuje mezi dvě navazující palubky (ty mají z výroby předem vyfrézované dírky pro zacvaknutí) a navyšuje tak celkovou stabilitu terasy.

Hliníkové rošty se u obou systémů k podkladu ukotvují šroubováním, přilepením nebo pro případy, kde ani jeden z těchto způsobů není možný, výrobce nabízí variantu zatížení závažím. Podklad by měl být zarovnaný, ideálně se spádem (cca 2% sklon), a to kvůli plynulému odtoku a nezadržování vody. Požadovaných parametrů lze, např. u svažitých terénů, dosáhnout pomocí gumových podložek nebo tzv. rektifikačních terčů, tyto výškově nastavitelné terče doženou i několikacentimetrové nerovnosti. Vzhledem ke stabilitě a pevnosti spojů jsou terasy iDecKing vhodné k běžnému využití u rodinného domu i ve velmi zatěžovaných prostorech, například frekventovaných restauracích.

Terasový systém iDecKing bude v prodeji v pražském a brněnském showroomu KPP v první polovině května. Pro více informací navštivte nové internetové stránky společnosti Kratochvíl parket profi.

podle podkladů společnosti KPP