Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Nový Ski servis v obci Pstruží od RD Rýmařov se sádrovláknitými deskami fermacell

V říjnu 2012 započala výstavba dlouho očekávaného lyžařského areálu Plešivec v Krušných horách. Areál vznikl na „zelené louce“ a jeho první návštěvníky přivítal investor a provozovatel firma HR Agency, s. r. o., v prosinci roku 2013. Od listopadu do prosince loňského roku se na výstavbě podílela i společnost RD Rýmařov, která v obci Pstruží u Merklína (okres Karlovy Vary) postavila nový Ski servis.
Výstavba lyžařského areálu Plešivec představovala ojedinělý projekt v Evropě budovaného lyžařského areálu a celá byla rozdělena do tří etap. První etapu pro investora dodávalo sdružení Strabag, a. s. – Leitner Group, které vyhrálo výběrové řízení.
 První etapa zahrnovala stavbu tří lanových drah, sjezdových tratí se zasněžováním, čerpací stanice a chladicích věží, osvětlení sjezdovek, vybudování parkovišť v obci Pstruží, sociálního zařízení, odbavovacího a informačního systému. V rámci druhé etapy se stavěly další sjezdové tratě, vybudoval se lyžařský a dětský park včetně pohyblivých chodníků a vleků. V katastru obce Pstruží vyrostla další parkoviště a zázemí s půjčovnou a profesionálním servisem lyží a snowboardů. Obě etapy byly dokončeny v prosinci 2013.
Třetí, poslední etapa bude dokončena v průběhu léta 2014. Nový Skiareál Plešivec je nejmladším a jedním z nejhezčích skiareálů v ČR. Návštěvníkům díky moderním technologiím nabízí umělé zasněžování, rychlé a komfortní lanovky, přes 10 km sjezdovek, skiservis, lyžařskou školu a dobrá občerstvení po celém areálu.
 Nový Ski servis od RD Rýmařov leží na úpatí vrchu Plešivec v nadmořské výšce 708 m n. m. a jeho autorem je Ing. arch. Břetislav Kubíček a projektantem Michal Jung z Karlových Varů. Stavba se zastavěnou plochou 370 m² byla postavena v průběhu listopadu a prosince 2013 za 12 mil. Kč a novému lyžařskému areálu slouží jako servis, půjčovna a zázemí pro ski školu. Součástí objektu je pokladna a toalety pro návštěvnickou veřejnost. Z pohledu použitých stavebních materiálů představuje budova kombinaci betonové spodní stavby, ocelového skeletu a dřeva. Střecha ski servisu je pultová s minimálním sklonem a přesahy na všech stranách. Stavba s jedním nadzemním podlažím je dispozičně členěna na tři části:
– prostor ski servisu, který funguje jako velkoprostorová hala s jednotlivými odděleními, jedinou uzavřenou částí je servisní dílna, za kterou se nachází místnosti technického zázemí budovy,
– prostor pokladen a zázemí zaměstnanců, přístupný přes ski servis,
– prostor toalet pro návštěvníky včetně WC pro invalidy.
 
Objekt je bezbariérový a umožňuje uvnitř pohyb osob ZTP bez jakýchkoliv omezení. Sádrovláknité materiály fermacell jsou v novém Ski servisu použity na podlahách i stěnách objektu.
Struktura podlahy:
– podlahová krytina – linoleová podlaha Forbo nebo koberec (v prodejně) … ~5 mm
– sádrovláknitá deska fermacell Powerpanel H2O … 12,5 mm
– sádrovláknitý podlahový prvek fermacell 2E22 … 25 mm
– vyrovnávací podsyp fermacell … 20 mm
– podlahový polystyren (EPS DEO 200 kPa) … 100 mm
– ŽB deska (vyztuženo kari sítí Q335 při spodním i horním povrchu s krytím 35 mm) … 160 mm
– geotextilie
– izolace 2x SBS modifikovaný pás … 8 mm
– podkl. bet. mazanina C16/20 (XC1) … 50 mm
– PE fólie
– plošně hutněný podsyp – dle statického výpočtu hutněný … 300 mm
 
Kombinace podlahových prvků Fermacell 2E 22 a 15 mm cementovláknité desky fermacell Powerpanel H2O byla zvolena pro vysokou odolnost cementovláknitých desek fermacell proti vlhkosti – vodě a sněhu na podlaze skiservisu se jednoduše není možné vyhnout. Pro odvedení vody jsou v podlaze umístěny čtyři odtokové systémy fermacell Powerpanel TE o rozměru 1000×1000 mm.
 
Struktura stěny (z exteriéru do interiéru):
– dřevěné obložení … 25 mm
– provětrávaná mezera … 25 mm
– difuzní fasádní membrána DuPont Tyvek UV Facade … 1 mm
– rošt s minerální izolací … 60 mm
– sádrovláknitá deska fermacell … 15 mm
– nosný rám + minerální izolace … 120 mm
– parotěsná fólie … 1 mm
– rošt (instalační dutina) … 60 mm
– sádrovláknitá deska fermacell … 15 mm – obklad nebo malba
 

podle podkladů společnosti Fermacell