Informace výrobců

Nový systém pro sanaci vlhkého a zasoleného zdiva Multipor ExSal Therm

Multipor ExSal Therm nabízí projektantům a realizačním firmám jedinečný inovativní systém pro sanaci vlhkého, solí nasyceného zdiva. Systém je výjimečný díky tomu, že se odsolovací deska aplikuje bez vysoušení přímo na vnitřní stranu vlhké vnější stěny, kterou současně tepelně izoluje. Takové řešení šetří značné množství času, úsilí a finančních prostředků a současně vylepší energetickou náročnost budovy. Nový sanační systém se výborně uplatní zejména při rekonstrukcích památkově chráněných objektů nebo velkých historických budov.

Základem systému jsou kalcium silikátové minerální tepelněizolační desky Multipor ExSal Therm, které absorbují vlhkost a rozpuštěné soli ve zdivu

Vlhkost se vypařuje z povrchu a soli se ukládají v pórech desek a v porézních přechodech, kde zůstávají. Sanační práce se systémem Multipor ExSal Therm jsou proto ve srovnání s běžnými sanačními systémy rychlejší a jednodušší. Díky svým vynikajícím tepelněizolačním vlastnostem navíc desky zvyšují povrchovou teplotu stěny a vytváří tak příjemnější vnitřní prostředí.

Multipor ExSal Therm je nehořlavým stavebním materiálem s hodnocením A. Při extrémně vysokých teplotách tyto desky nehoří, nekouří, neodkapávají a neprodukují toxické výpary. Odsolovací desky jsou vyráběny způsobem šetrným k životnímu prostředí a snadno se recyklují. Produkt má také vynikající ekologickou stopu, neobsahuje znečišťující látky a neprodukuje škodlivé emise. Desky se dodávají v tloušťkách 60, 80 a 100 mm a v jednom objektu se dají podle potřeby kombinovat s vnitřním zateplením Multipor.

Součástí systému pro sanaci vlhkého a zasoleného zdiva je kromě desek i lehká minerální malta Multipor ExSal Therm

Originální a na trhu unikátní malta je určena k lepení sanačních desek a k vytvoření výstužné vrstvy s hladkým povrchem. Používá se výhradně v interiéru a na zasolené a vlhké stěny. Suchá maltová směs je složena z anorganických pojiv, plniv a hygienicky nezávadných zušlechťujících přísad. Na rozdíl od sanačních desek, které jsou stejné jako klasický Multipor, se tato suchá malta od běžné malty Multipor vzhledově liší – je téměř černá.

Malta Multipor ExSal ThermTvárnice Multipor ExSal Therm

Zpracování a provedení sanačního systému

Míru zasolení a vlhkosti zdiva nejdříve ověří pověřený odborník, který kromě jiného objasní, odkud pocházejí vlhkosti ve zdivu a jak je možné zdroj vlhkosti v rámci plánovaného sanačního opatření odstranit. Tyto podklady dodá objednatel společnosti Xella, která posoudí možnost použití systému ExSal Therm. Po pozitivní analýze lze ihned zahájit aplikaci Multipor ExSal Therm. Výhodou je skutečnost, že vlhké stěny není nutné předem vysušovat. Co je však naopak potřeba, je rovný, čistý a prachu zbavený podklad, který bude vhodný na následné celoplošné lepení desek ExSal Therm. V případech, kdy je nutné provést vyrovnávací vrstvu na sanovanou stěnu, je možné ji realizovat lehkou maltou Multipor ExSal Therm, případně omítkou odolnou proti síranům.

Po vyzrání vyrovnávací vrstvy je možné desky ExSal Therm lepit na podklad. Desky se lepí celoplošně, maltu na ně nanášíme pomocí stěrky se zubem 12 mm. Příprava podkladu a pravidla aplikace jsou stejné jako u systému Multipor. Povrchovou úpravu sanačních desek doporučuje jejich výrobce provést lehkou maltou Multipor ExSal Therm a výztužnou tkaninou Ytong. Takto provedená úprava je podkladem pro finální krycí vrstvu. Tou může být například Ytong vnitřní stěrka hlazená nebo jiné tenkovrstvé vápenné omítky. K nátěrům se používají silikátové barvy, naopak by se neměly na tento systém aplikovat tapety a čistě disperzní barvy.

Výhody tohoto v praxi ověřeného systému jsou na první pohled zřejmé

Například díky možnosti použití sanačních desek na vnitřní stěny v suterénu se nemusí provádět výkopy na vnější straně a vnější fasáda tak zůstane nedotčena. To může být velká výhoda pro velké, památkově chráněné objekty či velké historické objekty. Výhodou je i životnost tohoto sanačního systému – ta je minimálně 3x delší než životnost běžných sanačních malt. A z hlediska nasycení materiálu solí je životnost ve zdivu v podstatě neomezená.

Více informací o sanačních deskách a lehké minerální maltě Multipor ExSal Therm najdete na www.ytong.cz.

podle podkladů společnosti Xella