Fasádní pláště, Informace výrobců

Obytný dům ve vysokohorském prostředí s hliníkovými panely FX.12

Ve vysokohorském prostředí tyrolských Alp v Seefeldu byl dokončen obytný dům „v americkém stylu“, jehož vnější struktura musí kromě vysokých nároků na vzhled splňovat především odolnost vůči extrémním povětrnostním podmínkám. To je možné díky střešnímu a fasádnímu panelu FX.12 společnosti PREFA.
Seefeld je jedno z nejchladnějších míst Tyrolska a v nadmořské výšce nad 1000 metrů čelí každoročně několikametrovým přívalům sněhu. Architekt Stefan Knabel, jehož ateliér maaars architecture v Innsbrucku se specializuje na stavby ze dřeva, proto investorce, žijící ve Spojených státech, navrhl raději než dřevo bezúdržbový střešní a fasádní panel PREFA FX.12. Vyznačuje se dlouhou životností, odolností vůči povětrnostním podmínkám, jedinečným designem s robustní konstrukcí. Navíc se při zvolení správné barvy vzhledem podobá kameni, což bylo pro investorku důležité.  Ústředním prvkem celého projektu je totiž „hra s kamenem“.
Střešní panely jsou položeny na ploše 280 m² a fasádní panely na ploše 320 m². Pomocí panelů v odstínu písková byla rovněž obložena vjezdová brána, vrata do garáže a zahrady. Velkou výzvou bylo, jak přesně klempíř zpracuje materiály při zimní teplotě až –20 °C. Staveniště se zakrylo plastovými plachtami a byla zde instalována topná děla. Během pouhých osmi týdnů byla většina práce hotova, a to včetně osazení oken a střešních okapních žlabů.
S velkými výkyvy teplot si tvárné hliníkové maloformátové krytiny hravě poradí, stejně jako se sněhem. Současně klempířům umožňují pohrát si se střechou do nejmenšího detailu, jako třeba nenápadné začlenění střešního a okapního žlabu do celé konstrukce střechy a fasády.
„Hliníkové krytiny se již po mnoho let osvědčují ve vysokohorské krajině. Provedli jsme desítky realizací včetně chat, položených ve vysokých nadmořských výškách, i těch na horských pastvinách, mezi nimi i nejvýše položené chaty v Rakousku, chaty arcivévody Johanna,“ říká Harald Kronthaler, vývojář u společnosti PREFA.
Rozhodující při volbě panelu FX.12 byl pro investorku design. Vzhled monolitického domu se mění doslova od rána do večera. Hra světla a stínu na futuristicky působícím povrchu vzniká díky podélným a příčným zlomům v ploše panelů FX.12. Výsledkem je asymetrický a zcela jedinečný vzhled budovy. Písková barva se takřka dokonale přizpůsobuje kouzelnému okolí i monolitickému vzhledu budovy. „Při realizaci jsme vytvořili spojnici mezi drsností okolí a jemností klempířské práce,“ říká architekt Knabel.
Dalším důležitým detailem pro funkčnost objektu v chladném podnebí je konstrukce a struktura střechy a fasády se zadním odvětráváním. Při použití panelu FX.12 lze totiž realizovat provětrávanou fasádu, která umožňuje perfektní izolaci a odvod přebytečné vlhkosti z objektu – vzniká tak příkladná a přirozená izolace zajišťující optimální klima prostoru. Na betonovou stěnu byla namontována dřevěná podkonstrukce, do které byla pomocí talířových hmoždinek mechanicky zakotvena tepelná izolace o síle 200 mm. Poté byla instalována paropropustná fólie. Provětraná mezera vznikla přidáním latí o šíři 50 mm, na které bylo instalováno plné prkenné bednění o síle 24 mm. Na bednění se nakonec instaloval fasádní panel FX.12.
Obytný dům ve vysokohorském prostředí s hliníkovými panely FX.12Obytný dům ve vysokohorském prostředí s hliníkovými panely FX.12Obytný dům ve vysokohorském prostředí s hliníkovými panely FX.12
Obytný dům ve vysokohorském prostředí s hliníkovými panely FX.12Obytný dům ve vysokohorském prostředí s hliníkovými panely FX.12
 
Údaje o stavbě:
Obytný dům, výrazně prosvětlený, s vlastní částí pro wellness a s halou vysokou téměř 6 metrů
Místo: Tyrolské Alpy, oblast Seefeld
Výstavba: březen 2012 až červen 2013
Plocha střechy cca 280 m²,
Plocha fasádY cca 320 m²
Architekt: maaars architecture, Innsbruck
Klempíř: Klempířství HANGL Christoph, Telfs
 
Technické parametry panelu FX.12:
● Popis: FX.12 je střešní a fasádní panel, který se svými podélnými a příčnými zlomy v ploše umožňuje mimořádně futuristické ztvárnění. Díky dvěma různým velikostem a tomu odpovídajícímu asymetrickému vzhledu se dá doplňkově podoba každého domu ještě individuálně zvýraznit.
● Materiál: hliník s dvouvrstvým vypalovaným lakem, tloušťka 0,7 mm
● Rozměry: 1400×420 mm a 700×420 mm
● Hmotnost: 2,3 kg/m²
● Barvy P.10: tmavě hnědá, antracit, cihlově červená, tmavě červená, světle šedá, písková, břidlicová
● Technická zajímavost: stojatá úhlová drážka plní více funkcí současně:
1. optimálně chrání proti zatékání při prudkém dešti a vlhkosti,
2. eliminuje roztažnost materiálu při změnách teplot, zlepšuje samočištění plochy díky snadnému odplavování nečistot.
 
podle podkladů společnosti Prefa Aluminiumprodukte