Informace výrobců, Stavební chemie

Ochrana pro betonové stavební objekty v zemědělství

Je jedno, jestli se jedná o pojízdné silážní zařízení, kejdové stavební objekty, zařízení na výrobu bioplynu, stoly na krmení nebo dojící stání: nejvíce používaným materiálem pro tyto stavební objekty je beton. V důsledku neustálého a rozmanitého využívání jsou ovšem stavební objekty ze železobetonu vystavovány četným fyzikálním, chemickým a mechanickým namáháním. Tato namáhání mohou beton trvale poškodit a v extrémním případě mohou vést k totálnímu selhání celkové železobetonové konstrukce.

Společnost MC-Bauchemie má pro každý takový zemědělský objekt řešení jak zabránit poruchám a nabízí i kompetentní poradenství.

Koroze v zařízeních na výrobu bioplynu
Téměř všechny živočišné a rostlinné organismy obsahují vodu, tuky, sacharidy a proteiny. Proteiny sestávají z aminokyselin – například cysteinu a metioninu. Součástí obou je síra. V bioplynovém fermentoru dochází k oxidaci těchto aminokyselin v důsledku různých procesů látkové výměny určitých organismů, jako bakterií, které oxidují síru, a také bakterií, které snižují obsah síry. Na základě těchto mikrobiologických procesů přeměny vzniká kysličník siřičitý, z něhož se ve vodě tvoří kyselina siřičitá, potažmo kyselina sírová (H2SO4).  Beton má hodnotu pH < 4, takže kyselina matrici cementového kamene trvale rozruší. V první fázi poškození se jeví povrch betonu jako vymývaný. V další fázi zasahuje poškození do mnohem větší hloubky.

Zařízení na výrobu bioplynu

Řešením je MC-PowerPro HCR. Tato dvousložková, pigmentovaná vrstva odolá až do hodnoty pH 0. Kromě toho je lehce flexibilizovaná a dokáže překrýt trhliny až do šířky 0,2 mm. Zpracování je jednoduché a bezproblémové.

Průjezdná silážní zařízení
Výroba siláže z rostlinných krmiv probíhá bez přístupu vzduchu kvašením kyseliny mléčné. Při výrobě siláže se nerozkládají pouze biopolymery, nýbrž vznikají také organické kyseliny. Tyto kyseliny (silážní šťáva) vykazují v závislosti na složení silážované hmoty často hodnotu pH < 2, tj. jsou chemicky velmi silně agresivní. Nechráněný železobeton jim neodolá. Řešením je opět MC-PowerPro HCR.

Preventivní ochrana betonu v zařízeních na výrobu bioplynu 1 – produkt MC-PowerPro HCRprimer na lehce otryskaném betonu 2 – uzavření pórů a staženin pomocí produktu MC-PowerPro HCR 3 – produkt MC-PowerPro HCR, nanesený ve dvou vrstváchSanace a ochrana  zařízení na výrobu bioplynu 1 – egalizace na otryskaném betonu 2 – produkt MC-PowerPro HCRprimer na začištěné egalizaci 3 – produkt MC-PowerPro HCR, nanesený ve dvou vrstvách

Krmné stoly
V důsledku užívání po dobu mnoha let jsou betonové povrchy na krmných stolech silně opotřebovány kyselinou ze silážovaného krmiva a mechanickým namáháním. Důsledkem jsou drsné, nehygienické povrchy, které se špatně čistí a které mají negativně vliv na příjem krmiva zvířaty. 

Trvalým řešením je MC-Floor TopSpeed. Odolá kyselinám, jeho tvrdý povrch se zesíťovanou strukturou umožňuje bezproblémové a důkladné čištění.

Průjezdná silážní zařízeníKrmné stoly

Dojírny
Je jedno, jestli se jedná o rybinovou dojírnu, tandemovou dojírnu, dojírnu Swing-Over nebo kruhovou dojírnu, jedno mají společné: z hygienických důvodů musí dojení probíhat v čistém prostředí. Předpokladem pro to jsou podlahy a stěny, které se dají snadno čistit. U betonu bez povrchové vrstvy takového povrchu nedosáhneme. Je zpravidla drsný a má otevřené póry.

MC-Bauchemie nabízí dvě ochranné vrstvy:
– pro podlahu MC-Floor TopSpeed,
– pro stěnu Emcephob LE.

Oba produkty se lehce zpracovávají a vytvářejí povrch, který se dá dobře čistit.

Silážní jáma. Dílčí nanesení povrchové vrstvy na plochách stěn v obzvlášť silně namáhané oblasti. Doporučuje se plnoplošné nanesení vrstev na plochy stěn a na plochu podlahy. 1 – egalizace (na starých podkladech); 2 – vyrytá drážka; 3 – MC-PowerPro HCRprimer na lehce otryskané egalizaci; 4 – MC-PowerPro HCR, nanesený ve dvou vrstváchSkladba systému MC-Floor TopSpeed pro krmný stůl 1 – lehké otryskání podkladu; 2 – penetrace; 3 – vystěrkování a uzavření podkladu; 4 – dvojnásobný krycí nátěr MC-Floor TopSpeed aplikovaný válečkem

Betonové stavby, které jsou ve styku s kejdou
Kejda je zpravidla klasifikována, s ohledem na existující organický potenciál napadení betonu, jako slabě agresivní (třída expozice XA1 nebo XA2). Stálý trvalý provoz nádrží na kejdu, podzemních kójí nebo jímek na kejdu představuje permanentní chemické napadání nechráněného betonu. Složení kejdy ale přirozeně není konstantní, takže musíme počítat se silnějším ohrožením. S vysokým potenciálem ohrožení musíme počítat také u betonových objektů, které nejsou uzavřené shora (stropem). 

DojírnyBetonové stavby, které jsou ve styku s kejdou

Ochranu povrchů kejdou trvale namáhaných zajistí opět produkt MC-PowerPro HCR. Vrstva nanesená na povrch zůstává trvale flexibilní. Překlene trhliny do 0,2 mm.

podle podkladů společnosti MC-Bauchemie