Články, Informace výrobců, Inženýrské sítě

Odvodňovací systémy REHAU

Z důvodu změny klimatu dochází stále častěji k extrémním výkyvům počasí, kdy silné průtrže mračen nebo dlouhotrvající deště představují značné zatížení pro životní prostředí i nepříjemné situace pro majitele nemovitostí. Kde hledat optimální řešení? Správné plánování a realizace odvodňovacích systémů, včetně vsakování a zadržování dešťové vody mají dnes bezpochyby velký význam pro moderní výstavbu komunikací i staveb. Firma REHAU je významným výrobcem a dodavatelem systémů z polymerů, které splní i nejtěžší požadavky kladené investorem. Materiály, které dodává, zajišťují těsnost a bezpečnost systémů až na 100 let.

V oblasti hospodaření s dešťovou vodou dnes rozhoduje stav a úroveň využívání dostupné techniky, která řeší vazbu zvyšujícího se podílu zpevněných ploch a snížení odvodu dešťových vod do kanalizace. Kanalizační řady a následně i čistírny odpadních vod jsou po přívalových srážkách silně přeplněny. Zpevnění povrchů má za důsledek zintenzivnění odtoku vody do kanalizačních sběračů. Náklady na pitnou vodu neustále vzrůstají a okolní příroda začíná ztrácet na své stabilitě. Stejně tak i náklady na další úpravu vod neustále rostou.

Systémy pro hospodaření s dešťovou vodou mohou dnes přebírat rozdílné funkce, a proto jsou nabízeny v různých variabilních provedeních. Tak naleznete vedle vsakování trubka – rigol a vsakovacích boxů stále častěji i zařízení pro zadržování vody s řízeným odtokem i systémy pro využití dešťové vody.  

Vsakovací objekt sestavený ze vsakovacích boxů RAUSIKKO BOX 8.6S Pro přímý odvod dešťových vod do vod podzemních je vhodný systém pro zasakování dešťových vod RAUSIKKO. Vedle zachování podzemních vodních zdrojů významně sníží zatížení kanalizačních řadů. Zachycená srážková voda je vedena přes kontrolní a rozdělovací šachty do napojeného trubního rigolu a odsud zasakuje do podpovrchových vod. Trubní rigol je obalený filtračním rounem, čímž se zabrání pronikání jemných částic z půdy do štěrkového rigolu. Zároveň plní funkci jako časová mezizdrž až do ustání deště. Pro okamžitou sanaci svahů či břehů vodních toků nabízí REHAU protierozní rohože, které zpevňují povrch svahu a zabraňují vzniku eroze vrchní půdní vrstvy.

Nabídka REHAU:
● podpora při řešení problémů díky dlouholetým zkušenostem a odpovídajícímu know-how,
● individuální poradenství zaměřené na řešení při vyměřování a projektování, stejně jako podporu při výstavbě na místě,
● různá systémová řešení se stavebními díly, které jsou spolu optimálně sladěny a vyřeší individuální problémy každého projektu,
● inovativní a hospodárné.

Použití kontrolní šachty C3 do vsakovacího objektuVsakovací boxy kombinované s kontrolní šachtou C3

Přehled použití odvodňovacích systémů REHAU
odvodnění při stavbě železnic RAUDRIL Rail,
odvodnění při stavbě silnic RAUDRIL, RAUPLEN,
odvodnění při stavbě tunelů RAUDRIL Rail,
● drenáž stavebních pozemků RAUDRIL, RAUPLEN,
odvodnění při stavbě letišť RAUDRIL Rail,
drenáž sportovišť RAUDRIL,
odvodnění cest pro pěší a cyklisty RAUPLEN PE,
odvodnění v zemědělství RAUDREN G,
velkoobjemový kanál pro dešťovou vodu RAUVIA,
nahrazení ochranné vrstvy spodku tělesa železnice RAUTRACK,
silniční vpusť RainSpot,
vyztužování asfaltu ARMAPAL.

podle podkladů společnosti REHAU