Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Okál jako vyměněný – komfortní a zdravý díky SDK deskám Rigips

Výhodná koupě hezkého pozemku se starým okálem z roku 1973 měla jedno úskalí. Co s touto nevzhlednou a nezdravou stavbou? Zbourat, anebo zrekonstruovat? Nový majitel se nakonec rozhodl pro rekonstrukci. Nastudoval si totiž, že může provést poměrně snadnou rekonstrukci interiéru pomocí sádrokartonových konstrukcí, které umožňují opravdu rychlou výstavbu, mají výborné akustické parametry a díky malé tloušťce ušetří cennou podlahovou plochu. A když se pak dozvěděl o sádrokartonových deskách s technologií Activ’Air, která odbourává škodlivý formaldehyd z ovzduší interiéru, nebylo co řešit.

Staré okály jsou známé nejen díky někdejší rychlé výstavbě na klíč a tím, že se na ně stály fronty, ale bohužel také vysokými koncentracemi této nebezpečné těkavé látky. Předmětem kritiky jsou konkrétně výtlačně lisované desky. Unikající formaldehyd způsobuje zdravotní problémy, např. bolesti hlavy, podrážděnost očí, oslabení imunity, v některých případech alergii až astma.

Majitel okálu se na rekonstrukci připravil opravdu důkladně. Zjistil si reference dodavatele sádrokartonových desek – firmy Rigips, která desky se složkou Activ’Air na českém trhu nabízí a která spolupracuje se Státním zdravotním ústavem (SZÚ) při přeměřování koncentrací formaldehydu v obytných místnostech. A pro samotnou realizaci si vybral specializovanou firmu, která má bohaté zkušenosti s rekonstrukcí okálů, a to nejen z hlediska zlepšení tepelnětechnických parametrů.

Samotná rekonstrukce obytných místností proběhla velmi rychle. Realizační firma totiž nemusela vybourat původní zdravotně závadné dřevotřískové desky s obsahem formaldehydu, ale přistoupila přímo k montáži sádrokartonových desek se složkou Activ’Air. Tak se ušetřil nejen čas, ale i náklady na bourání. A navíc nové příčky zajistily zdravé ovzduší.

Okál jako vyměněný – komfortní a zdravý díky SDK deskám RigipsOkál jako vyměněný – komfortní a zdravý díky SDK deskám Rigips

Okál jako vyměněný – komfortní a zdravý díky SDK deskám RigipsOkál jako vyměněný – komfortní a zdravý díky SDK deskám Rigips

Funguje ale Activ’Air doopravdy?
Majitel si chtěl být naprosto jistý, a proto se rozhodl přizvat k měření koncentrace formaldehydu odborníky ze SZÚ. Pracovníci SZÚ nejprve provedli akreditované měření před rekonstrukcí a naměřili hodnoty, které majitele znervózněly. Ve dvou místnostech byla naměřena koncentrace formaldehydu převyšující přijatelné riziko dle WHO (100 μg/m³), česká vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 6/2006 Sb. udává pro některé pobytové místnosti dokonce 60 μg/m³ . V ložnici bylo naměřeno 198 μg/m³! O to napínavější pak bylo měření po aplikaci desek s Activ’Air. A výsledek byl ohromující. V nejkritičtější místnosti klesly koncentrace formaldehydu o 84 %! A také v ostatních místnostech nastal pokles v průměru o 77 %. Deklarovaná účinnost složky Activ’Air je přitom 70 %. Znamená to, že v případě tak vysokých koncentrací, jaké byly naměřeny v rekonstruovaném okálu, je účinnost této technologie zaručena. Doporučená plocha desek pro zajištění plné účinnosti: na 1 m³ vzduchu = 1 m² desek Activ’Air.

Majitel krásně zrenovovaného domu si tedy může být jistý, že rekonstrukce interiéru pomocí sádrokartonových desek se složkou Activ’Air byla správným rozhodnutím a že bude žít ve zdravotně nezávadném ovzduší.

podle podkladů společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ, a. s., divize Rigips