Informace výrobců

Okna na výměnu RE a RF pro snadnou náhradu starých střešních oken

Už celá desetiletí jsou po celém světě do střech montována střešní okna. I tato okna stárnou a ztrácejí svou funkčnost. Starší okna se konstrukčně liší od aktuálně vyráběných střešních oken a také zaostávají z hlediska energetické úspornosti a bezpečnosti. Navíc stará okna již nemusí splňovat požadavky zákazníků, jak vzhledově, tak esteticky. S ohledem na životní prostředí byly po roce 2000 přijaty předpisy týkající se termiky budov, které určují minimální normové hodnoty pro střešní okna. Nechtěné ztráty cenné tepelné energie, nevyhovující zabezpečení proti vloupání nebo nevhodné estetické vlastnosti – to jsou argumenty hovořící pro výměnu starých střešních oken za nová.

Renovaci obydlí máme obvykle spojenou s nepohodlím. Pohled na nepořádek a velké množství prachu v našem domě není příjemný. Proto společnost FAKRO rozšířila svou produktovou řadu o střešní okna určená pro renovaci, která mají tu výhodu, že se během výměny střešních oken nemusí zasahovat do stávajícího ostění. 

FakroFakro

Střešní okna na výměnu mohou být vyrobena ze dřeva (okna RE) nebo z plastu (okna RF). Dřevěná okna jsou kromě standardní verze s transparentním akrylátovým lakem dostupná rovněž ve verzi s bílým polyuretanovým nátěrem. Co se týče způsobu otevírání, mohou být dřevěná okna jak kyvná, tak i výklopně-kyvná. Plastová okna se vyrábějí pouze kyvná, a to v bílém provedení a v dekoru zlatý dub nebo borovice. Okna na výměnu mohou být vybavena dvojskly nebo trojskly.

Standardně jsou okna na výměnu RE vybavena automatickou ventilační klapkou V40P v horní části okenního křídla, energeticky úsporným zasklením s termorámečkem TGI, systémem TopSafe a klikou v dolní části okna. Jedná se o okna, u kterých jsou změněny rozteče SDK drážek pro vnitřní ostění při zachování standardních rozměrů oken FAKRO (vnější rozměry rámu a vnitřní rozměry křídla se nemění).

FakroFakro

Okna na výměnu RF jsou standardně vybavena ventilační klapkou V35 v horní části okenního křídla, energeticky úsporným zasklením s termorámečkem TGI, systémem TopSafe a klikou v dolní části okna. Vyrábějí se podle vnitřních světlých rozměrů ostění.

Střešní okna na výměnu FAKRO mohou nahradit i okna jiných výrobců. Nové střešní okno lze namontovat přesně na tom místě, na kterém bylo namontováno staré okno. Díky tomu celé vnitřní ostění zůstane neporušeno. Výhodou tohoto řešení je možnost ponechat staré obložení interiéru a omezení nákladů na výměnu střešních oken. Kompletní výměna oken proběhne tedy snadno a rychle, a navíc bez velkého nepořádku a všudypřítomného prachu. K montáži nových střešních oken lze dodatečně použít zateplovací sadu XDP, která je určena k rychlému a těsnému vytvoření tepelné a paropropustné izolace kolem okna. Pro okna na výměnu jsou určena univerzální těsnicí lemování EHU-A a EHU-AT Thermo (rovněž ELU, ELU-T Thermo) s nastavitelnou hloubkou montáže, která umožňují montáž oken ve stejné úrovni, v jaké byla namontována měněná stará okna. Rozsah nastavení výšky je 37 mm. 

podle podkladů společnosti FAKRO CZECH