Informace výrobců, Výplně otvorů

Okny vchází nejen světlo, ale i horko. Jak si s ním v létě poradit?

Z hlediska stavby představují okna jednu z nejkritičtějších částí domu či bytu. V zimě potřebujeme, aby přes ně teplo neunikalo, zatímco v létě řešíme, jak zabránit prostupu tepelné energie do domácnosti, aby v ní nebylo horko k zalknutí. Řešením je myslet na domovní teplotu už při návrhu stavby nebo okna vybavit vhodnými doplňky.

Problematika domovní teploty a větrání začíná u samotného stavebního návrhu. Pro co největší zisk světla a tepla se doporučuje orientovat co nejvíce obytných místností na jih. „Aby v létě ovšem nedocházelo k přehřívání budovy, neměla by prosklená plocha jižní stěny přesáhnout 40 %,“ radí Milan Klepsa, v ČR a SR hlavní zástupce společnosti VEKA, která je předním světovým výrobcem plastových profilů oken a dveří třídy A.

V létě větrejte. Ale správně

Základem regulace teploty je správné větrání. V létě nevětrejte přes den, ale v noci nebo k ránu, kdy vzduch není ještě horký. Vyvětrat můžete také průvanem, ale rozhodně ho nepoužívejte celý den. Ztratíte tím nejen snížení teploty, ale také se do obydlí dostane prach a pyl. Průvan vytvoříte tak, že v nejchladnější místnosti otevřete ventilačku, pootevřete všechny dveře cestou do větrané místnosti, a v té necháte okno dokořán na zhruba 30 minut.

Jiným řešením větrání je průtočná štěrbinová ventilace, okenní ventilace nebo ventilační mříže. Ventilační mřížka se zabudovává do okenního křídla zároveň se sklem již při výrobě, ale lze ji osadit i dodatečně, při výměně skla. Nadokenní ventilace se osazuje současně s oknem do stavebního otvoru.

Stínění snižuje teplotu

Jednoduchým řešením, jak snížit v létě teplotu v domě, je stínění, které zároveň může sloužit jako prvek zajišťující soukromí. Na trhu je řada interiérových i exteriérových žaluzií či rolet. Důležité je si uvědomit, že pokud chcete primárně teplo udržet vně domu, musíte použít exteriérové prvky. V okamžiku, kdy projdou sluneční paprsky přes sklo, teplo se již dostalo do místnosti. Přesto pro řadu lidí mohou být zajímavým řešením textilní žaluzie kombinující funkčnost rolet a klasických okenních žaluzií. Jelikož nemají vodící prvky, mohou v podstatě nahradit klasické záclony a závěsy při zachování vzdušnosti.

Termoizolační fólie a rekuperace

Dalším řešením, jak regulovat teplotu v domě, jsou termoizolační fólie na sklo. Jejich výhoda spočívá v tom, že je můžete nalepit v podstatě na jakýkoliv tvar okna a slouží vám po celý rok. V létě fólie zabraňují prostupu tepelného záření a snižují tak teplo v místnosti, přičemž ty vysoce kvalitní nabízejí i vysokou světelnou propustnost. V zimě naopak fungují jako spolehlivá izolace zabraňující únikům tepla.

Udržet pohodovou teplotu v létě pomáhají i rekuperační systémy. V létě tyto systémy inteligentního větrání slouží k ochlazování meziskelního prostoru oken, kdy klapka v horním ventilu pro proudění vzduchu do místnosti zůstává uzavřená, ale otevře se protější klapka, která vypouští ohřátý vzduch z meziskelního prostoru zpět do exteriéru.

Extrémním teplotám odolá kvalitní rám

Při extrémních letních teplotách se může ukázat jako velká výhoda také kvalitnější rám z hlediska jeho odolnosti. Při vystavení přímému slunečnímu záření totiž běžně dochází k zahřátí povrchu rámu na 40 až 50 °C u bílého provedení a u tmavších barev rámů klidně až na 80 °C. „V tomto ohledu nabízejí okenní profily VEKA třídy A výrazně lepší tepelně mechanické vlastnosti. Ani ve zmiňovaných vysokých teplotách nedochází k degradaci materiálu, jeho poškození nebo ztrátě mechanických vlastností okna. Naopak u méně kvalitních profilů hrozí zvlnění okna, zhoršení izolačních vlastností a jiné problémy,“ říká Milan Klepsa.

podle podkladů společnosti VEKA