Informace výrobců

Originální obklady Rako v Obecním domě neztratily lesk

„Rakovnická šamotka“ nebo jen krátké „Rako“ – tato slova najdete na zdech i podlahách schodiště a suterénu pražského Obecního domu. V roce 1912 je tam na jednotlivých dlaždicích jako signaturu výrobce vložili kladeči, kteří tu z rakovnických obkládaček, dlaždic a reliéfních obrazů vytvořili nádherné interiéry, které mohou návštěvníci obdivovat dodnes v původní podobě. Pro českou značku Rako znamenají prostory Obecního domu živoucí „výstavní síň“.

Obecní dům, postavený podle projektu architektů Antonína Balšánka a Osvalda Polívky, bývá označován za perlu pražské secese. Charakteristické je pro něj uplatnění mnoha dekorativních stylů konce 19. a začátku 20. století, široká paleta použitých materiálů i kvalita uměleckořemeslných prací. Dovnitř vcházíte z náměstí Republiky do vestibulu s mramorovým obložením, po podlaze s ornamentální mozaikou, vpravo můžete vstoupit do Francouzské restaurace, vlevo do kavárny. Na vestibul navazuje schodišťová hala. Pokud se vypravíte po schodišti vzhůru, dostanete se například do Smetanova sálu, do výstavních prostor či primátorského sálu s malbami Alfonse Muchy.

Americký barAmerický barObecní dům, detailObecní dům, detailObecní dům, detailObecní dům, detail 

Nápaditá dlažba i keramické reliéfy v suterénu
Pokud se rozhodnete sestoupit schodištěm dolů, zjistíte, že zde dostávají interiéry zcela jiný charakter než v horních patrech. Mramor je zaměněn za keramické obklady, mozaiky na podlahách za nápaditou dlažbu, vše je laděno ve výrazných sytých barvách se zdobnými akcenty zlata, významnou roli hrají keramické reliéfy s výjevy ze staré Prahy, vytvořené podle návrhu E. Hlavína. V suterénu na výzdobu schodišť navazuje dolní foyer s fontánkou, obklady a původní keramickou ornamentální podlahou. Uprostřed chodby je vstup do Amerického baru, jehož stěny jsou provedené v černých keramických obkladech a ozdobené výjevy z venkovského života. Vlevo je vchod do Plzeňské restaurace. Ta je zdobena mimo jiné i třemi obrazy od Jakuba Obrovského z keramické mozaiky s tématy České žně, Junák a Děvče. Interiér dotvářejí keramické obklady se znaky měst. V neposlední řadě najdeme historické keramické originály i v 1. patře v salonku Boženy Němcové, který má v nice s mozaikovým obkladem fontánu podle návrhu Osvalda Polívky, jejíž keramický pylon zdobí drobná glazovaná soška Boženy Němcové.

Salónek Boženy NěmcovéSchodičtěVinárnaSignatura

Obecní dům prošel generální rekonstrukcí v letech 1994–1997, kdy se vyloupl z nánosů šedého prachu a zbavil se letité omšelosti. Je však potřeba o něj stále pečovat s citlivostí, pečlivostí a úctou k tradicím. A právě tak probíhala i obnova částí keramických obkladů Rako v roce 2012. Pro společnost Lasselsberger jsou podobné revitalizace velkou výzvou a potvrzením, že kvalita je pro značku Rako po léta předností, ale i slibem o ni nadále pečovat. Nejméně v dalších 135 letech. 

Prohlídky Obecního domu
Komentované prohlídky Obecního domu se konají pravidelně v anglickém a českém jazyce. Vstupenky lze zakoupit v historické pokladně Obecního domu (otevřena denně od 10 do 20 hodin) i online na webových stránkách (www.obecnidum.cz).

podle podkladů firmy LASSELSBERGER, s. r. o.

Obecní dům, detailObecní dům, detailObecní dům, dlaždiceObecní dům, dlaždiceObecní dům, fontánaObecní dům, chodbaObecní dům, chodbaObecní dům, detailObecní dům, detailObecní dům, detailPlzeňská restauracePlzeňská restauracePlzeňská restauracePlzeňská restaurace