Informace výrobců, Zděné konstrukce

Ověření funkčnosti přisávání spalinového vzduchu komínovým tělesem

Společnost HELUZ dokončila zkoušky zaměřené na přisávání vzduchu komínovým systémem ke spotřebiči. Zkoušky byly prováděny na Vysoké škole báňské v Ostravě, v jejím výzkumném energetickém centru. Přisávání vzduchu a odvod spalin se testovaly na komínovém systému HELUZ Izostat Duo výšky 7,0 m a 9,0 m. Všechny použité spotřebiče byly poskytnuty firmou ROMOTOP a Cechem kamnářů ČR. Jednalo se o provedení typu C – uzavřený spotřebič s vývodem pro přívod spalovacího vzduchu. Nejprve se přikládáním dosáhlo ustáleného stavu na spotřebiči, samotné měření pak probíhalo až do vychladnutí spotřebiče a komína.

Testy se spotřebiči o výkonu 7 a 30 kW
Pro první zkoušky byl postaven komín výšky 7,0 m a k němu byl připojen spotřebič o výkonu 7 kW. Topilo se dřívím o stanovené hmotnosti a měřené vlhkosti, aby bylo možné dopočítat další hodnoty, které nelze měřit. První den se topilo běžným způsobem (jmenovitý výkon), tak jako se většinou topí v praxi. Druhý den se pak spotřebič provozoval v maximálním výkonu. Poté se komín prodloužil na celkovou výšku 9,0 m a zkoušky se stejným způsobem opakovaly. Již tady bylo zjištěno, že i běžný spotřebič si dokáže pro hoření „přisát“ vzduch komínovým tělesem (mezi komínovou vložkou a obvodovým pláštěm). Rozdíl mezi kratší a delší výškou komína byl 2 Pa, což je pro běžnou praxi zanedbatelná hodnota.

Výsledky ukázaly i to, že výkon spotřebiče se při maximálním zatížení zvýšil až na 12,3 kW. Tím se samozřejmě snížila účinnost spotřebiče z výrobcem deklarovanách 79 % na 69 %. Teplo neodvedl spotřebič do vytápěného prostoru, ale do komína a tím pádem nebylo využito.

Poté byl přívod vzduchu spotřebiče napojen na poloviční šachtu a obě zkoušky se opakovaly. Tím bylo získáno dostatečné množství hodnot, které prokázaly jednak funkčnost systému, ale i to, že v praxi je pro přívod spalovacího vzduchu o něco vhodnější použít samostatnou šachtu. Zde byla tlaková diference mezi přívodem vzduchu a odvodem spalin 23 Pa, zatímco při využití přívodu vzduchu mezi vložkou a obvodovým pláštěm byla tato hodnota 10 Pa.

Protože se v praxi používají i spotřebiče o vyšším výkonu, byly další zkoušky provedeny se spotřebičem o výkonu 30 kW. I u tohoto typu spotřebiče byla prokázána funkčnost celého systému a tím i bezproblémová použitelnost v praxi. Dosažené hodnoty byly obdobné jako u prvních měření.

Testovaná komínová tělesaSestava pro testování, kamna o výkonu 7 kW

Kombinace s kachlovými kamny
Třetí typ zkoušky byl proveden ve spolupráci s Cechem kamnářů ČR, který poskytl individuálně stavěná těžká kachlová kamna s biotopeništěm o výkonu 3 kW. I ta byla napojena na samostatný přívod spalovacího vzduchu z poloviční šachty a všechny spoje byly utěsněny silikonem (jako u všech zkoušek), aby spotřebič nemohl přisávat „falešný“ vzduch a výsledky tím nebyly zkreslené.

Topilo se podle návodu výrobce a přikládalo se po 12 hodinách, takže zkouška trvala podstatně déle, než ty předchozí. Ani tady nebyl problém se zatopením. Hned od prvního zátopu a zavření dvířek systém začal fungovat a i tato těžká kachlová kamna si pro hoření dokázala bez ventilátoru nasát dostatečné množství vzduchu pro hoření.

Popsanými zkouškami bylo potvrzeno, že přisávání spalovacího vzduchu je možné stejným komínovým tělesem, jakým se i odvádí spaliny do volného ovzduší, a že k tomu není zapotřebí žádný ventilátor. I přesto, že i spotřebič o výkonu 30 kW měl přebytek vzduchu pro hoření, není možné tyto výsledky paušalizovat. Vždy je nutné před použitím systému provést výpočet, zda konkrétní komín a spotřebič budou správně fungovat a nestavět komín a instalovat spotřebič „naslepo“.

Sestava pro testování, kamna o výkonu 30 kWNapojení přívodu spalinového vzduch z poloviční šachty

Zkoušky chování promrzlého komínu
Poslední provedená zkouška měla prokázat, že i při promrzlém komínu může přisávání spalovacího vzduchu fungovat bez problémů. Tyto stavy nastávají v zimním období, kdy je nadstřešní část komína vystavena mrazu. Protože obdobnou zkoušku ještě nikdo neprováděl a není pro ni žádný předpis, zkoumalo se několik řešení, jak toto měření provést. Jako nejvhodnější se jevila varianta s polystyrenem a tekutým dusíkem.

Poslední 4 metry komína, které představovaly nadstřešní část, byly obaleny do polystyrenu tl. 10 cm. Mezi polystyrenem a komínem byla vynechána mezera 10 cm, do které se vháněl tekutý dusík a komín se v první fázi zkoušky zmrazil. Protože se ochlazování jen těžce regulovalo, byla na cihelné tvarovce naměřena hodnota až –140 °C. Ani tak se na ní neprojevily žádné změny. Ustálená teplota komína byla posléze –46 °C. Po zatopení se celý systém choval stejně, jako při předchozích zkouškách. Spotřebič si bez problémů přisával spalovací vzduch z meziprostoru komína a stejným tělesem pak odváděl spaliny.

Všechny zkoušky vyvrátily mýtus, že vzduch, který postupuje kolem komínové vložky do spotřebiče, se ohřeje na vyšší teplotu, a tím dochází k lepšímu hoření. Vzduch se sice ve všech případech ohřál až na teplotu kolem 130 °C (u sopouchu), ale než byl nasán do spotřebiče (u podlahy), znovu se ochladil na cca 30 °C. Tento způsob přívodu má tedy za následek jen jeho vysušení a tím pádem lepší hoření.

Sestava pro testování, kachlová kamna o výkonu 3 kWTermosnímek zkouškyKomora pro simulaci promrznutí komínu

Komínový systém IZOSTAT DUO
Dvouvrstvý komínový systém obsahuje tenkostěnnou izostatickou vložku a je vhodný pro všechny typy paliv (pevná, kapalná, plynná). 

Je určen pro podtlakový (atmosferický) provoz u všech staveb včetně nízkoenergetických a pasivních domů. Komínový systém HELUZ IZOSTAT DUO je možné kombinovat s jakýmkoliv systémem -HELUZ včetně celé, poloviční nebo ventilační prázdné šachty pomocí nerezových kotev. Svou konstrukcí umožňuje nejen bezpečný odvod spalin do volného ovzduší, ale i přisávání vzduchu ke spotřebiči jedním komínovým průduchem. Materiály jsou odolné při vyhoření sazí a komín je vhodný i pro mokrý provoz.

Komín sestává z dílců o nízké hmotnosti a jeho montáž je rychlá a snadná. Desetimetrový komín lze sestavit během jednoho dne.

Systém je výsledkem vlastního vývoje firmy HELUZ a má certifikaci v několika evropských státech. Výrobce nabízí velký výběr nadstřešních částí komínů. Variabilita systému umožňuje postavit komín o libovolném počtu průduchů a šachet. Šachty lze využít i jako instalační pro rozvody sítí. Na systém je poskytována záruka až 30 let. 

Martin Coufalík, HELUZ cihlářský průmysl, v. o. s.