Informace výrobců, Střechy

Pálené střešní krytiny Tondach pro tradiční i moderní stavby

Střecha dává každému domu jeho charakter. Zároveň ale musí bezpodmínečně zajistit ochranu domu před deštěm a sněhem, a to i před jeho zafoukáním. Správná volba střešní krytiny musí vycházet z obou druhů kritérií, jak z technických, tak z estetických. V našem regionu jsou jednou z nejoblíbenějších a nejběžnějších střešních krytin pálené tašky. Současné technologie umožňují vytvořit odolné povrchové úpravy a nové sofistikované modely moderních tašek z tradičního a ověřeného materiálu zajišťují optimální fungování střech jak z hlediska ochrany před klimatickými jevy, tak z hlediska požadovaného odvětrání střešního pláště a splní i estetické nároky uživatelů.

Jediný tuzemský výrobce pálených střešních tašek, společnost Tondach nabízí širokou škálu modelů a barevností, která uspokojí všechny – od majitelů historických objektů po milovníky moderních domů se současným architektonickým výrazem.

Pálené tašky pro nižší sklony střech
Jedním z důležitých parametrů pro výběr vhodné střešní krytiny je bezpečný sklon střechy. Pro střechy s nižším sklonem se pálené a obecně skládané střešní krytiny příliš nedoporučovaly, ale v současnosti jsou v nabídce pálené tašky, které bezpečně odvedou vodu i v takových situacích. Při laboratorním testování se potvrdilo, že taška Stodo 12 bez problémů zvládne ochránit bez dalších dodatečných opatření i střechu se sklonem pouhých 25 °.

Testování probíhalo v Belgii v koncernové laboratoři ve městě Kortrijk. Zde kontinuálně sledují kvalitu pálené krytiny již více než 20 let. V rámci zkoušky byl fragment šikmé střechy s krytinou Stodo 12 umístěn do měřicí aparatury a v různých sklonech zatěžován simulovaným deštěm a větrem, tedy kombinací přiváděné vody a ventilátorů. Následně pak bylo sledováno, kdy dochází k případnému prosakování vody. Tato zkouška ověřila, že na většině našeho území (1. a 2. větrná a sněhová oblast) je, se schválením technika firmy Tondach, možné bezpečný sklon střechy u modelu Stodo 12 snížit z oficiálně uváděných 30 ° o celých 5 ° – tedy na sklon střechy 25 °. Jednou z mnoha výhod této vlastnosti pálené tašky Stodo 12 je fakt, že při sklonu střechy 25–90 ° není nutné provádět celoplošné bednění, takže dochází k úspoře použitého materiálu. Velkou výhodou je pak také nižší hmotnost celého střešního systému a kratší doba realizace střechy.

Testování pálených tašek v koncernové laboratoři v belgickém KortrijkuTestování pálených tašek v koncernové laboratoři v belgickém Kortrijku

Povrchové úpravy pálené střešní krytiny
V rámci střední Evropy je dlouhodobě nejpopulárnější střešní krytinou tradiční pálená taška, která je vysoce odolná, mrazuvzdorná a může se pochlubit také dlouhodobou barevnou stálostí. Tondach nabízí každý model tašky ve třech povrchových úpravách – v klasickém režném provedení, engobě a glazuře.
Režné provedení tradičních pálených tašek skvěle doplní každou historickou stavbu. Příjemný tradiční dojem dokreslí stylová patina, která se na krytině časem vytvoří. Barva režné tašky je dána pouze skladbou původních pigmentů obsažených v hlíně, z které se taška vyrábí. Pro historické objekty je většinou vyža dován tradiční tvar bobrovek v klasickém režném provedení.
Matná engoba je vždy směsí konkrétních barevných jílů a oxidů železa. Po vyražení tašky a jejím vysušení je engoba nanesena v tekuté formě nástřikem. Taška následně putuje do pece, kde dochází k jejímu vypálení a zároveň natavení jílové směsi přímo na povrch tašek při teplotách přesahující 1000 °C. Výsledkem výroby je taška v určitém barevném provedení a s povrchovou úpravou, která se může pochlubit nejen zajímavým vzhledem. Výsledný hladký povrch brání usazování nečistot, a tašky si tak zachovávají svoji barevnou stálost.
Pokud jsou na střeše už z dálky vidět charakteristicky lesklé tašky, s největší pravděpodobností se jedná o glazuru. Ta vzniká podobně jako engoba. Tekutá směs, která se aplikuje ve výrazně silnější vrstvě, také obsahuje větší podíl sklovitých příměsí, jež taškám dodávají vysoký lesk. Glazované tašky se vyznačují minimální porézností, dokonale hladkým povrchem, velmi dobře odolávají všem druhům nečistot a jejich vzhled se s časem nemění. Glazura stejně jako engoba nabízí různá barevná provedení tašky. V posledních letech jsou na střechách stále oblíbenější tmavé odstíny. V případě černé glazury je výsledkem krásná a nepřehlédnutelná střecha. Glazura danou barvu ještě podtrhne.

Povrchové úpravy tašek Tondach; a – režná; b – engoba; c – glazuraTaška Stodo 12 v provedení režná a glazura Amadeus

Všechny tašky s povrchovou úpravou umožňují rychlé odtávání sněhu, což může vést k sesuvu „laviny“. Proto je u všech šikmých střech vždy třeba k zajištění bezpečí v okolí domu i samotné nemovitosti instalovat protisněhová opatření (proti- sněhové háky, zábrany, tašky apod.).

Výběr povrchové úpravy – jak se rozhodnout?
● Pokud si přejete výraznou lesklou a moderní střechu, která poskytuje nejlepší ochranu proti nečistotám a vlhkosti, je pro vás glazura jasná volba.
● Nevyžadujete-li vysoký lesk, ale oceníte-li zušlechtění tašky a možnost barevného výběru, pak je ideálním a nejčastěji žádaným kompromisem matná až pololesklá engoba.
● Jste-li staromilec či majitel historické budovy, rozhodnete se pravděpodobně pro původní režnou tašku, která bude vypadat přirozeně.

Není ale nijak neobvyklé, že stavitelé i na starší objekty volí záměrně moderní tašky s povrchovou úpravou – např. Figaro 11 engoba hnědá nebo Stodo 12 glazura Amadeus černá. Pokud budete konzultovat svůj záměr s odborníkem, jistě docílíte zajímavého propojení a velmi atraktivního výsledku.

Doplňkový sortiment a ucelený systém
Možná ještě důležitejší roli než samotné „běžné“ tašky hrají výrobky, které umožňují bezproblémově zpracovat kritické detaily střech, které jsou náchylné k poškození. Ke všem modelům tašek Tondach jsou k dispozici doplňkové tašky: krajové (levé i pravé), větrací, prostupové a další. Díky tomu lze střechu přesně „poskládat“, tak aby spolehlivě plnila svou funkci.

Tradiční režné bobrovky při rekonstrukci střech hradu BítovFigaro engoba černáStodo 12 glazura břidlicově černá

Výhody pálených tašek Tondach
Odolnost
– Keramické tašky jsou vysoce odolné vůči mechanickému poškození (tlak sněhu, krupobití), UV záření (barevná stálost), kyselým dešťům a vůči vysokým teplotám (nehořlavost, mrazuvzdornost). Střecha z pálených tašek je pochozí (pro údržbu, případnou opravu či kontrolu).
Funkčnost
– Systém dvojitých drážek zaručuje mimořádnou ochranu proti vnikající vodě, vířivému sněhu i prachu. Lépe tak ochraňuje podstřešní konstrukci proti působení vlhka.
Barevnost a tvar
– Na výběr je široká nabídka barev a povrchových úprav pálených tašek od matné po lesklou. Pálené tašky nejsou nijak dobarvovány, jak je tomu u jiných střešních krytin. Svoji barvu získávají přímo pálením, proto jsou barvy trvalé a mohou odolávat vnějším vlivům.
Ekologie
– Pálené tašky se vyrábějí z čistě přírodních materiálů (hlíny, jílů, vody) za působení ohně. Neobsahují žádné škodliviny či chemické přísady. Při výrobě se používají takové ekologické postupy, které nemají negativní vliv na ovzduší.
Snadná montáž
– Nové modely střešních tašek Tondach přizpůsobené pro snazší pokládání střechy uspoří čas i peníze. Posuvné střešní tašky při rekonstrukci dovolují zachovat původní laťování, což šetří čas i peníze.

Více informací o tradičních pálených taškách Tondach a jejich povrchových úpravách najdete na stránkách www.tondach.cz.

podle podkladů firmy Tondach Česká republika, s. r. o.