Informace výrobců, Výplně otvorů

Parametry oken s vlepovanými skly pomocí STV

Společnost GEALAN ukončila testování oken, vyrobených technologií STV (vlepování skel do rámů křídel za sucha) a uvolnila tuto technologii pro běžné použití. Výsledky zkoušek i některé praktické zkušenosti jsou shrnuty v tomto článku.
Pro dosažení lepšího součinitele prostupu tepla u plastových profilů na výrobu oken a dveří byla zavedena technologie vlepování zasklení do křídel. Tímto opatřením se podařilo uvolnit hlavní komoru v profilech a vypustit z ní kovovou výztuž, která uvnitř profilu tvoří tepelný most.
Doposud jsme byli zvyklí na to, že veškerou tuhost a statiku okenních křídel zajišťuje ocelová výztuž. Nyní se ukázalo, že tuto funkci může bezpečně převzít použité sklo. Sklo jako nosný prvek se již dostatečně osvědčilo i v jiných průmyslových odvětvích.
Metoda lepení „za sucha“ (technologie STV) pomocí aktivní lepicí pásky byla podrobně popsána v předchozím článku, nyní se můžeme podívat na výsledky testů, které provedla společnost GEALAN, a ukázat praktický přínos této technologie na fyzikální a mechanické vlastnosti oken.
Obr. 1: Šestikomorový profil, stavební hloubka 74 mm, křídlo bez výztuže s vlepením sklaObr. 2: Šestikomorový profil, stavební hloubka 74 mm, klasické provedeníObr. 3: Šestikomorový profil, stavební hloubka 83 mm, 8000IQ+ s vlepením skla pomocí technologie STV
 
Firma GEALAN Fenster-Systeme GmbH uvolnila použití technologie lepení pro okna v bílé barvě ve stávajících rozměrech bez výztuže v křídlovém profilu. Prakticky to znamená, že okna v maximálních povolených velikostech (např. jednokřídlé okno OS o ploše 2 m2) dosud vyztužované ocelovými profily o tloušťce 2 mm je možné při využití technologie STV vyrábět a dodávat bez výztuže. Vzorky oken byly podrobeny zkouškám jak v IFT Rosenheim, tak i v CSI Zlín, výsledky jsou uvedeny v tabulce. V tomto případě se jedná o vzorek okna z šestikomorových profilů o stavební hloubce 74 mm s vlepovaným sklem a bez výztuže v křídle.
 
Tabulka: Parametry šestikomorových profilů o stavební hloubce 74 mm s vlepovaným sklem a bez výztuže v křídle
Název parametru
Zkušební norma
Požadavková norma
Výsledky vz. č. 52/10
Průvzdušnost
ČSN EN 1026
ČSN EN 12207
Třída 4
Součinitel spárové průvzdušnosti iLV
ČSN 73 0540-3 (zjednodušený výpočet)
ČSN 73 0540-2, iLV,n ≤ 0,1.10–4 m3/(m.s.Pa0,67)
iLV,u = 0,04.10–4 m3/(m.s.Pa0,67)
Vodotěsnost
ČSN EN 1027
ČSN EN 12208
Třída E750
Odolnost proti zatížení větrem
ČSN EN 12211
ČSN EN 12210
Třída C5
Únosnost bezpečnostních zařízení
ČSN EN 14609
ČSN EN 14351-1
vyhověl
 
Výsledky pro okno s vlepovaným sklem jsou přes nepřítomnost výztuže stejné jako v případě okna vyrobeného klasickou metodou. Naopak vodotěsnost byla dosažena ještě vyšší – o 150 Pa, tedy 750 Pa oproti 600 Pa pro běžně dosahovanou třídu 9A.
Ještě zajímavější jsou výsledky měření a zkoušek v tepelných skříních (hot box) na stanovení koeficientu prostupu tepla Uf. Kromě výše popsaného vzorku byly ověřovány i další vzorky s vlepovaným sklem, a to s dvojitým i středovým těsněním.
Ve všech třech případech došlo k podstatnému zlepšení koeficientu prostupu tepla Uf, a to v průměru o 0,08–0,15 W/m2.K. Šestikomorový profil se stavební hloubkou 74 mm při použití vlepovaných skel má koeficient prostupu tepla rámem Uf = 1,0 W/m2.K (zlepšení o 0,18 W/m2.K). V případě šestikomorových profilů se středovým těsněním v systému S 7000IQ+ již dosahuje Uf = 0,91 W/m2.K.
Jestliže standardní okno 1,23×1,47 m vyrobené z šestikomorových profilů se stavební hloubkou 74 mm s klasickým provedením zasklení Ug = 1,1 W/m2.K a s distančním rámečkem Swisspacer V vykazuje Uw = 1,2 W/m2.K (přesně 1,209), tak při použití systému se středovým těsněním a stavební hloubkou 83 mm lze dosáhnout hodnoty Uw = 1,1 W/m2.K (přesně 1,12 W/m2.K), čili zlepšení Uw o 8 až 10 % na 1 m2 zasklení. S poslední uvedenou kombinací lze bez problémů splnit požadavky na pasivní okno 0,8 W/m2.K při použití trojskla 0,6 W/m2.K.
Jak jsem již naznačil v úvodu, není to jediná cesta k dosažení lepších hodnot koeficientu prostupu tepla rámem Uf a tím i k dosažení lepšího koeficientu pro celé okno při zachování požadovaných mechanických vlastností oken. Lze toho dosáhnout i využitím např. termicky dělené výztuže (obr. 4), nebo použitím výztuží z kompozitních materiálů (obr. 5).
Obr. 4: Šestikomorový profil, stavební hloubka 83 mm, 7000IQ+ s vlepením skla pomocí technologie STVObr. 5: Profily vyztužené termicky dělenou výztuží
 
Tímto opatřením lze zlepšit koeficient prostupu tepla rámem (i když ne o tolik jako v případě technologie STV), a přitom zajistit dostatečnou tuhost křídel okna ponecháním speciální výztuže v rámech. Neaplikuje se lepení a odpadá tak jedna z námitek stran komplikované výměny rozbitého skla (i když i při aplikaci STV je výměna skla dobře realizovatelná; z hlediska efektů je tato námitka nepodstatná).
Budoucnost vývoje avšak zřejmě leží přece jen ve větším využití technologie vlepování skel a tím i v uvolnění hlavní vyztužovací komory pro jiné, účinnější izolační výplně. Vypěnění profilů již při jejich výrobě a opatření profilů lepicí páskou pro STV umožní dodávat výrobci oken polotovar, který lze zpracovávat běžnou technologií bez nároků na další investice, a přitom dosáhnout koeficientu prostupu tepla rámem Uf i výrazně pod 1,0 W/m2.K.
Firma GEALAN Fenster-Systeme GmbH na posledním veletrhu v Norimberku předvedla všechny popisované možnosti a technologie a postupně je zavádí do praxe.
Obr. 6: Alternativní „nevodivá“ výztužObr. 7: Profilová kombinace řady S8000IQ+ s vlepovaným sklem a vypěněnou hlavní komorou
 
Dalším velkým pozitivem zavední technologie lepení STV je skutečnost, že uvolněnou hlavní komoru je možné využít pro další zlepšení Uf okna jejím vyplněním izolační hmotou. To je další směr vývoje oken s lepšími tepelněizolačními vlastnostmi. Je stále zřejmější, že vždy když to technologie dovolí, bude lepší konstrukce, která se bez výztuže obejde, než jakákoliv konstrukce s kompozitní nebo termicky dělenou výztuží. To je ale otázka následujících měsíců – spíše týdnů, než se tato nová generace profilů na trhu objeví. Zatím však lze, a to již od července 2010, plně využívat oken s technologií STV, která se osvědčuje v dílnách zpracovatelů a získává pozitivní ohlasy i u konečných spotřebitelů.
Vladimír Horák,
IQ SERVICE, spol. s r. o.