Informace výrobců

Parametry při výběru pracovní plošiny

Pracovní plošiny jsou výbornou alternativou pro provádění prací ve výškách, a to v bezpečí i pohodlí pracovníka. Jejich použití je v mnoha případech smysluplnější než zdlouhavé stavění lešení, které ve výsledku umožní to samé: možnost pracovat ve výšce kolem budovy, vysokého porostu, sloupů veřejného osvětlení nebo elektrického vedení. V tomto článku vám přiblížíme různé parametry pracovních plošin tak, aby se vám snáze vybírala ta nejvhodnější pro vaši práci.

Konstrukce

Pracovní plošiny se na první pohled liší svou konstrukcí – některé jsou menší s nůžkovou konstrukcí, jiné mají dlouhá teleskopická ramena, jsou mohutnější a slouží k připojení za auto. Jaké jsou tedy základní typy pracovních plošin a čím se liší?

Mazi nejoblíbenější patří přívěsné plošiny, které jsou kompaktní a vhodné pro venkovní i vnitřní práce. Jsou vhodné především do prostoru, kde je možné je pevně a bezpečně ukotvit, přičemž umožňují práci na velkém prostoru bez nutnosti přejíždění. Autoplošiny jsou naopak skvělé pro práce, které vyžadují popojíždění, přitom jsou stabilní a mají velký dosah. Nůžkové plošiny nemají tak široký dosah jako jiné plošiny, ale zato umožňují stabilní práci ve výšce i pro několik pracovníků. Pokud naopak potřebujete dosáhnout i na vzdálenější nepřístupná místa, oceníte různé druhy teleskopických a kloubovo-teleskopických pracovní plošin.

TIP: Nechcete se zabývat parametry plošin? Kontaktujte profesionální půjčovnu pracovních plošin, jejíž pracovníci vás provedou procesem výběru a zajistí pronájem odpovídající plošiny, včetně dopravy na místo.

Pracovní plošina (zdroj: SICO RENT)

Pracovní výška

Každá plošina má stanovený maximální výškový dosah, který vám poví, do jaké výšky s plošinou dosáhnete. Můžete tak pracovat ve výšceaž 45 m. Při výběru jetřeba vzít v potaz, že pokud má plošina vysokou pracovní výšku, bude tomu muset být uzpůsobena také její konstrukce: teleskopické plošiny proto mívají zvláštní požadavky na typ povrchu pro stabilní ukotvení a mívají větší hmotnost.Většinou se proto nevyužívají pro výškové práce kolem rodinných domů, při kterých by plošiny musela být ukotvena na zahradě.

Stranový dosah

Při výběru také zvažte, zda při své práci potřebujete pracovat jen v prostoru přímo nad plošinou, nebo se potřebujete pohnout i pár metrů doleva či doprava. Tento parametr plošin se nazývá stranový dosah.

Průjezdná výška a šířka

Pracovní plošiny jsou často velké a široké stroje, které vám sice pomůžou při práci ve výškách nebo v nepřístupném terénu, ale musíte také zvážit to, že se na dané místo musíte plošinu nějak dostat. Při výběru plošiny se podívejte, jakou má průjezdnou výšku a šířku, což jsou rozměry, které plošina potřebuje pro bezpečný průjezd.

Nosnost koše

Potřebujete mít na pracovní plošině více pracovníků? Nebo potřebujete, aby při práci měli všichni ve výšce také materiál? Nosnost koše je maximální hmotnost, kterou můžete na plošinu naložit, aniž byste riskovali její poničení. Proto tento parametr při výběru určitě neopomíjejte.

Celková váha stroje

Tento parametr ovlivňuje výběr plošiny v případě, že potřebujete pracovat například na nezpevněném povrchu nebo na něčí zahradě. Několikatunový stroj by mohl ve vlhkém nebo bahnitém povrchu zapadnout, případně by mohl poničit současnou úpravu zahrady, včetně trávníku.

Povrch

Tím se dostáváme k samotnému povrchu, na kterém bude plošina umístěna: při výběru plošiny berte v potaz, zda bude plošiny umístěny na zpevněném nebo nezpevněném povrchu.

Pohon

Pro venkovní prostor jsou určeny především plošiny s dieselovým pohonem, oproti tomu pro vnitřní prostory se využívají akumulátorové plošiny (zplodiny ze spalovacího motoru by ve vnitřním prostoru mohly napáchat škody).

Pracovní plošina (zdroj: SICO RENT)

komerční prezentace